באופן לא מפתיע, "מבחן המסכות" של חדשות 12 מצא שמסכת ה-N95 היא היעילה ביותר. אך יעילה כנגד מה? ומה המשמעות של זה? בואו נעשה סדר בבלגן.
בכתבה שפורסמה ב-12.4 בחדשות 12: "מבחן המסכות - בדקנו איזו מסכה תגן עלינו בצורה הטובה ביותר" [1], נבדקה יעילות המסכות השונות ע"י בדיקה אותה ביצע מכון התקנים. נשמע פשוט, לא? ובכן, הפרשנות האמיתית לתוצאות מעט מורכבת מזאת שפורסמה בכתבה. חשוב לציין כי פרשנות לא נכונה עלולה להיות מזיקה. נעשה קצת סדר בדיסאינפורמציה.
הבדיקה אותה מבצע מכון התקנים הישראלי בכתבה לא בודקת חדירות של נגיפים מבעד למסכה, אלא חדירות חלקיקי מלח נתרן כלורי בגודל 75 ננומטר. לכן, פרשנות הכתבה לתוצאת הבדיקה שגויה – המסכה לא מסננת "%X מהנגיפים" אלא מסננת "%X מחלקיקי המלח הנתרן כלורי".
אתם יכולים לחשוב שזאת קטנוניות, אבל זה הבדל משמעותי. מדוע? לפי המידע שקיים בארגון הבריאות העולמי כרגע, העברת הנגיף מתבצעת באופן טיפתי, על ידי טיפות גדולות מ-5 מיקרומטר [2], ולא על ידי אידוי של אותן טיפות לחלקיקים הקטנים מ- 5 מיקרומטר, הנקראים "תרסיס" (אירוסול). אם כך, בכתבה היו צריכים לבדוק את יעילות המסכות בסינון חלקיקים הגדולים מ-5 מיקרומטר, ולא חלקיקים הקטנים בערך פי 66 (1000 ננומטר = 1 מיקרומטר) מכך [3].
תוצאות הכתבה לגבי מסכות כותנה עגומות למדי, שכן לפי התוצאות הן מסננות רק 42% מהחלקיקים. אבל, כזכור, יעילות הסינון נמדדה עבור חלקיקים בגודל 75 ננומטר. האם בכתבה היו מקבלים תוצאות טובות יותר אם היו בודקים חלקיקים גדולים יותר? הקשר בין גודל החלקיק ליעילות המסנן כבר נבדק בעבר. מחקר אחד בדק את יעילות המסכות הביתיות אל מול מסכות המנתחים, ומצא שמסכות העשויות כותנה מסוגלות לסנן יותר מ-74% מהחלקיקים בגודל 1 מיקרומטר, מסכות העשויות ממגבות מטבח הגיעו ליכולת סינון של 83%, ואילו מסכות המנתחים הגיעו ל- 96% [4]. מסקנת קבוצת המחקר הייתה שהמסכה המוצלחת ביותר היא מסכת המנתחים, אך עדיף לחבוש מסכות ביתיות מאשר לא לחבוש דבר. תוצאות דומות התקבלו במחקר אחר שהתפרסם בכתב העת היוקרתי Nature, שמצא שיעילות סינון מסכות בד גבוהה מ-80% כנגד חלקיקים בגודל 1 מיקרומטר [5]. מחקר אחר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת Nature מצא שמסכות מנתחים יעילות בסינון טיפות הגדולות מ-5 מיקרומטר, ואף המליץ על חבישת מסכות אלו למניעת הפצת נגיפים [6].
לגבי מסכת N95 - היא נקראת כך בגלל שהיא מסננת 95% מהחלקיקים בגודל ~0.3 מיקרומטר [7]. חדי העין שמו לב שהכתבה קיבלה תוצאה משונה בבדיקת מסכת ה-N95 – יעילות סינון הגבוהה מ96%! אבל איך זה יכול להיות? היעילות שלה היא 95% לא? אז פה הנקודה המעניינת, מי שקרא את הפוסט הקודם שלנו לגבי מסכות [8] בטח זוכר, שיעילות המסנן עולה ככל שהחלקיקים גדולים יותר, אך גם קטנים יותר! הסיבה היא, מבלי להיכנס לפרטים, שחלקיקים קטנים מאוד לא נעים בקו ישר, אלא בתנועה דיפוזית ומפותלת הנקראת תנועה "בראונית" – מה שמקל על יכולת המסנן לתפוס אותם [9]. יעילות מסנן מסכת N95 בכתבה נמדדה כנגד חלקיקים בגודל 75 ננומטר, לא 0.3 מיקרומטר (300 ננומטר), לכן התוצאה טובה מ-95%.
לפי הכתבה, מסכות מסוג "מסכות עם שסתום" הן הטובות ביותר. זה כמובן לא מדויק – שסתום יכול להיות בשלל מסכות, הוא פשוט מקל על החובש לנשוף אוויר ומוריד מעט מהחום והלחות. הוא לא משפיע על יעילות המסנן כנגד חדירת חלקיקים במהלך השאיפה. זה נכון שהשסתום מוריד את יכולת המסכה להגן על הסביבה מפני החובש [10].
אז אם מסכת N95 מוצלחת ממסכות הבד, למה ממליצים לציבור לחבוש מסכות בד ולצוותים הרפואיים מסכות N95? זה לא בגלל שהציבור פחות חשוב [11], אלא בגלל שההסתברות של הציבור להיתקל בתרסיסים הקטנים מ-5 מיקרומטר נמוכה בהרבה מזאת של הצוותים הרפואיים. הצוותים הללו חשופים לפרוצדורות "מייצרות תרסיס" [12], כגון פתיחת נתיב אוויר במטופלים, הפרשות ליחה, הנשמות, ועוד. לכן, אין המלצה של משרד הבריאות לציבור לרכוש מסכות N95, אלא מומלץ לחבוש מסכות "פשוטות" יותר, כמו מסכות מנתחים או מסכות בד [13].
פרשנות שגויה לתוצאות הכתבה, שבדקה את יעילות המסכות כנגד חלקיקים בגודל 75 ננומטר ולא 5 מיקרומטר, עלולה לעודד את הציבור לרכוש מסכות מקצועיות מסוג N95 שלא לצורך, ובכך להוריד את זמינות המסכות הללו לצוותים הרפואיים, שבאמת זקוקים להן, וגם יודעים כיצד להשתמש בהן נכונה. עבור טיפות הגדולות מ-5 מיקרומטר - מסכת מנתחים תעשה את העבודה. אם אין אותה בנמצא, אפשר להשתמש במסכות בד. בכל מקרה, יש להקפיד ולבדוק שהמסכה אינה בלויה, להוריד אותה ללא מגע בחלקה המרכזי ולחטא ידיים לאחר מגע בה. במקרה של שימוש במסכות בד - לכבס בטמפרטורה של 60 מעלות ומעלה במשך 30 דקות ולייבש בשמש או מייבש כביסה [14].
נדגיש כי הדרך הטובה ביותר להישמר מפני הדבקה בעינה עומדת: שמירה על ריחוק פיזי וכללי ההיגיינה [15].
מקורות:
- כתבת המסכות של חדשות 12
- דרכי העברת נגיף הקורונה, ארגון ה-WHO
- האם נגיף הקורונה מופץ באופן טיפתי, או תרסיסי?, Nature
- יעילות מסכות ביתיות בסינון חלקיקים בגדלים שונים
- הערכת יעילות מסכות הבד בסינון חלקיקים בגדלים שונים, Nature
- האם חבישת מסכות מנתחים יעילה במניעת הפצת נגיפים? Nature
- מידע על מסכות מסוג N95, אתר ה-CDC
- "לא כל המסכות נולדו שוות", מדע גדול בקטנה
- מידע על יעילות המסנן באתר החברה המיצרת את המסכות מסוג N95
- שאלות ותשובות לגבי ציוד מגן, אתר ה-CDC
- מסכות כנגד קורונה, אתר כללית
- מידע לגבי דרכי הפצת תרסיסים, אתר ה-CDC
- צו חבישת מסכות לציבור, משרד הבריאות
- מידע לגבי התמודדות עם נגיף הקורונה, משרד הבריאות
- נייר עמדה בנוגע לחבישת מסכות על ידי הציבור, עמותת מדעת