הרשתות הסלולאריות בישראל עומדות לעבור לטכנולוגיית ה-5G. נסביר כיצד פועלות רשתות סלולאריות, מהי טכנולוגיית ה-5G, והאם היא מייצרת סיכונים חדשים?
הרשתות הסלולאריות [1], שמתרחבות בשנים האחרונות בקצב מהיר, מאפשרות את השימוש בטלפונים ניידים מתקדמים גם אם אלו מרוחקים זה מזה. הרשתות פועלות בשיטה של "תחנת ממסר" [2]: כשאנו מבצעים שיחה, הטלפון מתחבר לתחנת הממסר (האנטנה הסלולארית) הקרובה ביותר. תחנה זו מתחברת לנתב, שמעביר את השיחה לרשת הטלפונים הקווית או לתחנת הממסר הקרובה ביותר למקבל השיחה ובאופן זה מועברת השיחה מטלפון א' לטלפון ב'. זה גם מקור השם "סלולארי" - כל תחנת ממסר מכסה "תא" (cell) בסביבתה . הטלפונים הניידים אינם מתקשרים זה עם זה באופן ישיר, אלא עם תחנות ממסר.
רשתות סלולאריות משתמשות בגלים בתדרי רדיו. אנו נוהגים לסווג קרינה אלקטרומגנטית לתחומים, לפי האנרגיה, כאשר אנרגיה ותדר של גל הם שקולים עד כדי קבוע המרה. הקטגוריה האנרגטית ביותר היא קרינת גמא, עם תדר של 10 בחזקת 17 הרץ (הרץ היא יחידה המודדת את מספר המחזורים של הגל בשניה). מתחת לקרינת גמא נמצאים קרינת X, קרינת UV , אור נראה, קרינת IR, מיקרוגל ולבסוף קרינת רדיו [3], כשהאחרונה היא הקרינה בה משתמשות הרשתות הסלולאריות, והיא הכי פחות אנרגטית (ראו תמונה). נדגיש כי אנו נחשפים לקרינה בכמויות משמעותיות בחיי היום יום, ונראה כי ברמות סבירות הגוף שלנו יודע להתמודד איתה היטב. בין היתר, השמש היא מקור משמעותי של קרינת UV מייננת (הסבר בהמשך).
בכל הקשור לנזקים ביולוגיים, ההשפעה העיקרית של קרינה היא העברת אנרגיה (לקרינה ישנן השפעות נוספות, כמו העברת תנע וקיטוב, אולם הן שוליות לענייננו לעומת האנרגיה). ישנן שתי השפעות עיקריות של קרינה בהקשר זה - חימום ויינון.
חימום על ידי קרינה הוא תהליך בו אנרגיה עוברת מהקרינה לאטומים. האטומים "מתחממים" (רוטטים בקצב גבוה יותר) ולבסוף "מאבדים" את החום שלהם. בתהליך איבוד החום (תרמליזציה) נפלטת אנרגיה בחזרה לסביבה עד שהאטומים והסביבה המקיפה אותם נמצאים באותה טמפרטורה. תהליך החימום הוא מסוכן רק אם מדובר בחום רב [4]. מסיבה זו, הרשתות הסלולאריות מוגבלות על ידי תקנים מחמירים, שאמורים להקטין למינימום את הסיכון שבחימום.
התהליך השני בו מעורבת קרינה נקרא "יינון" [5] והוא מסוכן בהרבה. בתהליך היינון, לקרינה יש אנרגיה מספקת בכדי "לשבור" קשרים בין אטומים (קשרים כימיים), ולמעשה לפרק מולקולות. תהליך זה הוא מסוכן מאוד לרקמות ביולוגיות, ובין היתר יכול לגרום למחלות קשות, למשל סרטן שנוצר כתוצאה מפגיעה במולקולות של החומר הגנטי, ובמקרים קיצוניים אף למוות. מסיבה זו, אנו נוהגים להבחין בין קרינה מייננת, שנחשבת למסוכנת, לבין קרינה בלתי-מייננת שנחשבת ללא מסוכנת.
נציין כי בארגון הבריאות העולמי, גלי רדיו נמצאים תחת הקטגוריה "חומרים שיתכן שהם מסרטנים" (בקטגוריה ״בטוחה״ יותר קפה), שמשמעותה היא שלא הוכח שום קשר ביניהם לבין סרטן, אולם טרם נשלל לחלוטין קשר זה. מחקרים שניסו למצוא קשר בין קרינה בלתי-מייננת לסרטן, כשלו בכך, ובפרט, מחקרים שניסו לעשות זאת בבני אדם לא מצאו עדויות [6]. ברשימת החומרים שידוע בוודאות שהם אינם מסרטנים ישנו חומר אחד בלבד, פולימר בשם קפרולקטאם.
נחזור ל-5G. בכדי להעביר נתונים סלולאריים בצורה טובה, הרשתות צריכות לשדר בצורה "חופשית", כלומר לא להתנגש עם תדרים של רשתות קיימות. בכדי להתגבר על "הצפת" התדרים הנוכחית, הרשת חייבת לעבור להשתמש בתדרים שכיום הם חופשיים. הדור הבא של הרשת הסלולארית ישתמש בגלים בעלי תדר גבוה יותר, ולכן בעלי באנרגיה גבוהה יותר. כמה גבוהה? מדובר על 28 ג'יגה הרץ, כאשר קרינה מייננת היא בתדרים של כ-10 בחזקת 14 הרץ, כלומר פי עשרת אלפים (!) יותר. רשת ה-5G פועלת בתדרים נמוכים בהרבה מאשר קרינה מייננת, ולכן ככל הנראה, לא טומנת בחובה סיכונים דומים. נציין כי תדרים אלו עדיין גבוהים משמעותית (פי 5 עד פי 10) מהרשתות הקיימות כיום.
אחת הבעיות בשימוש בגלים בעלי יותר אנרגיה היא שאורך הגל שלהם קצר יותר. אורך הגל משפיע על האופן בו גל מגיב לסביבה שלו. ככל שאורך הגל קצר יותר, כך ה גל רגיש יותר לאובייקטים קטנים יותר. במקרה של ה5G, השידור יהפוך לרגיש יותר למעבר דרך קירות , למשל. מסיבה זו, רשת ה-5G תכלול פרישה רחבה יותר של אנטנות. בניגוד לשמועות בנושא, המשמעות היא שהטלפונים שלנו יפלטו כנראה פחות קרינה ביחס למצב הנוכחי. הסיבה היא שעוצמת השידור של הטלפון תלויה במרחק מהאנטנה. הקרינה קטנה כמו המרחק בריבוע, ולכן עוצמת השידור של הטלפון גדלה כמו המרחק מן האנטנה בריבוע. פרישה רחבה יותר של אנטנות תוביל להקטנת הקרינה שהטלפונים הסלולריים יפלטו.
אם נסכם, הקרינה הסלולארית בדור ה-5G היא בתדרים נמוכים יחסית ועד כה לא נמצא קשר בינם לבין תחלואה. עוצמת הקרינה הבלתי-מייננת שהטלפונים שלנו פולטים אמורה דווקא לקטון. מחקרים שנערכו בנושא לא מצאו קשר בין קרינת רדיו לתחלואה מכל סוג שהוא. מה שנותר לעשות הוא לעקוב ולהקשיב לאנשי מקצוע. צריך לזכור שפייסבוק איננו מקור מידע אמין, ויש להסתמך אך ורק על נתונים מאומתים.
ניתן לצפות בסרטון חביב המסביר את הנושא כאן:
מקורות וקריאה נוספת:
- רשתות סלולארית
- ממסר רדיו
- גלי רדיו
- קרינה תרמית
- יינון
- לדף על קרינה סלולארית באתר משרד הבריאות
- פירוט תדרים סלולאריים בארה"ב
- על 5G באתר משרד הבריאות
- פוסט של מכון דוידסון בנושא