יש לכם זיפים או זקן? אתם דווקא לא בסיכון מוגבר להידבק בקורונה
בכתבה שפורסמה לפני יומיים, הפיץ אתר החדשות ynet ידיעה מוטעית הנוגעת לנגיף הקורונה (1). בכתבה שכותרתה הייתה: ״אזהרה! יש לכם זיפים או זקן? אתם בסיכון מוגבר להידבק בקורונה״, נכתב כי המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) מזהיר כי שיער פנים מונע אטימה טובה של מסיכת פנים ללבישה, ובכך מעלה את סיכויי ההדבקה.
בהמשך הכתבה, צורפה טבלה אותה פרסם ארגון ה-CDC, בה מתוארים סוגי זקן והאם הם מפריעים בלבישת מסיכת פנים. מסקנת הכתבה כמובן הייתה שיש להוריד את הזקנים בכדי למנוע את הסיכון המוגבר שבהדבקה.
כמו במקרים רבים מדי לאחרונה, ידיעה זו הינה למעשה ״פייק ניוז״ והקשר בינה לבין ההמלצות האמיתיות כמעט ואיננו קיים.
הטבלה המצורפת הינה אינפוגרפיקה (תיאור חזותי) שפרסם ה-CDC בשנת 2017 (!) כדי לעזור לאנשים מזוקנים ללבוש מסיכה באופן יעיל (2), כחלק משעשע מקמפיין "No-shave November" (נובמבר ללא גילוח), שנתיים לפני פרוץ מגפת הקורונה הנוכחית. הוא לא פרסם אותה בהקשר הקורונה. מעולם. בכתבה ש-ynet פרסמו "נעלמה" שנת פרסום האינפוגרפיקה (2017).
בכל מקרה, לא מדובר במסיכה רגילה. האינפוגרפיקה מתארת שימוש במסיכות מגן נשימתיות (רספירטורים, מסוג N95) ולא במסיכות מנתחים עליהן דיברה הכתבה ב-ynet. מסיכות מגן נשימתיות מיועדות ומתוכננות למטרות שונות במובהק מאשר מסיכות מנתחים, והן אכן צריכות להיות מהודקות לפנים - כך ששיער פנים עלול להוות בעיה. ynet פספסו את העניין וכתבו על מסיכות מנתחים כאילו היו מסיכות מגן נשימתיות. והן לא.
אם נקרא את ההנחיות הנוכחיות של ארגון ה-CDC לגבי הקורונה, נראה כי הוא בכל מקרה אינו ממליץ על שימוש שגרתי במסיכות מגן נשימתיות בקהילה (3,4), אלא הן מיועדות לשימוש של צוות רפואי בלבד. לגבי מסיכות מנתחים, ארגון ה-CDC טוען שהן מוגבלות, ויעילות בעיקר בסינון חלקיקים גדולים (שהם לא נגיפים), ובהגנה על הציבור מפני הלובש החולה בעצמו. בשימוש לא נכון, יש חשש שהמסיכות יהוו כר פורה להתרבות חיידקים.
לסיכום, ה-CDC מעולם לא קישר בין נגיף הקורונה, שיער פנים ומסיכות מגן נשימתיות. כאמור, הוא איננו ממליץ ללבוש אותן באופן יומיומי. מדובר בידיעת כזב, אחת מיני רבות הרצות ברשתות החברתיות בשבועות האחרונים, ולצערנו מקבלת רוח גבית גם בישראל. חבל מאוד לראות גופי תקשורת מפיצים חדשות כזב, ועוד בעיצומה של תקופה כל כך רגישה. הציבור גם ככה מוצף במידע שגוי ומוטעה, וזריעת פאניקה היא בעצמה דבר מידבק ומסוכן.
מקורות וקריאה נוספת:
- הכתבה המקורית באתר ynet
- הידיעה המקורית של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות
- הוראות לשימוש בציוד מגן של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות
- מידע נוסף על ההבדלים בין מסיכות מנתחים למסיכות מגן נשימתיות