לפני מספר ימים נפטר פרימן דייסון, אחד הפיזיקאים החשובים של המאה העשרים, בגיל 96 שנים.
הפיזיקאי האנגלי-אמריקני פרימן דייסון נפטר בשיבה טובה בגיל 96 שנים בעיירה פרינסטון בארה״ב, שם שימש פרופסור במכון ללימודים מתקדמים, המוסד בו חקר בעבר גם אלברט איינשטיין [1]. דייסון, שהתמחה בפיזיקה של חלקיקים נודע בעיקר בשל תרומתו החשובה לאלקטרודינמיקה קוונטית, התורה המתארת את התגובות האלקטרומגנטיות בסקלות קוונטיות, אך גם בשל תרומות לענפי מדע אחרים, ולמתמטיקה בפרט.
פרימן דייסון החל את עבודת הדוקטורט שלו בהנחיית הפיזיקאי החשוב, חתן פרס נובל, האנס בתה בשנת 1947. דייסון מעולם לא סיים את עבודת הדוקטורט שלו והתמנה לפרופסור באוניברסיטת קורנל בשנת 1951.
דייסון התיידד עם ריצ׳ארד פיינמן ועיקר תהילתו של דייסון היא על עבודתו על אלקטרודינמיקה קוונטית אותה ניסח פיינמן. דייסון למד את הגישה של פיינמן לתורה זאת, הוכיח שהיא שקולה לגישות של הפיזיקאים שווינגר וטומונגה, שקיבלו פרס נובל בפיזיקה ב 1965 יחד עם פיינמן. הוא פרסם מאמרים חלוציים בהם עשה שימוש ב״דיאגרמות פיינמן״ [2]. לדייסון תרומה מכרעת בניסוחה של האלקטרודינמיקה הקוונטית ובפתרון בעיות האינסופיים המופיעים בה, אולם הוא לא זכה בפרס נובל בשל הישגים אלו.
דייסון מפורסם גם בשל רעיונות אחרים שלו, חלקם בגדר אנקדוטה. אחד המפורסמים שבהם הוא ״מעטפת דייסון״, שהרעיון מאחוריה היה לעטוף את השמש כך שהאנרגיה שלה תישמר בתוך המעטפת. כך נוכל לנצל טוב יותר את אנרגיית השמש לתועלתנו. לדייסון היו גם רעיונות לגבי קיום חיים במשך זמן אינסופי וכן השגות לגבי המודלים הנוכחים של שינוי האקלים.
סרטון קצר בו מתראיין דייסון מצורף כאן [4].
עמותת מדע גדול, בקטנה מרכינה ראש לזכרו.
לקריאה נוספת:
[2] דיאגרמות פיינמן
[3] מעטפת דייסון