בשיתוף החברה להגנת הטבע
מיפוי הציפורים הארצי בעיצומו וגם אתם יכולים לסייע!
בשנים האחרונות אנו עדים לשינויים באוכלוסיית הציפורים בערים וביישובים בישראל: כיום ניתן לראות הרבה יותר מינים פולשים ומתפרצים, כמו למשל עורבים, מיינות, דררות וכו', בהשוואה לעבר. לא מדובר רק בתחושת בטן - ממצאים שעולים ממחקר שפורסם לאחרונה ונערך בטכניון מראים כי באזורים מסויימים חלו שינויים באוכלוסיות של ציפורים מסויימות, למשל דרור הבית. חלק מהנתונים עליהם התבסס המחקר הגיעו ממיזם ספירת הציפורים: מיזם זה נוסד בשנת 2006 על-ידי שלומית לפשיץ, מייסדת המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הבית, בהשראת ספירות דומות המתרחשות בכל העולם. ספירת הציפורים הראשונה החלה בשנת 1900 באמריקה הצפונית. הייתה זו ספירת חג המולד במסגרתה היה נהוג לספור ציפורים במשך 24 שעות במקום לצוד אותן. כיום משתתפים במיזם עשרות אלפי מתנדבים בשנה והנתונים שנאספים משמשים בסיס לעשרות מאמרים על מצבן של ציפורים באמריקה.
ניתוח כלל הנתונים מאז תחילת המיזם בישראל מלמד שהעורב האפור הוא הציפור השכיחה ביותר בכל התצפיות לאורך השנים. לפי נתוני 2019 יש סיכוי גבוה לראות אותו שוב בתצפית השנה. לצידו מככבים יונת הבית, הצוצלת, דרור הבית, הבולבול ממושקף (צהוב שת) והמיינה ההודית. המיינה ההודית הופכת נפוצה יותר ויותר ולאורך השנים - ניכר שיש עליה משמעותית בשכיחותה בתצפיות המדווחות. לדוגמה, בשנת 2006 היא נצפתה ב-6% מהתצפיות אבל בשנת 2018 נצפתה כבר במחציתן! המיינה גם הרחיבה את תחומי תפוצתה במרכז הארץ, אם כי באופן יחסי היא עדיין פחות שכיחה בתצפיות בהרי ירושלים, בצפון ובדרום.
מחפשים פעילות מהנה, שאפשר לעשות עם הילדים, שמסייעת גם לטבע בישראל ובעולם?
השנה ספירת הציפורים בחצר הבית מתקיימת בתאריכים 16 בינואר ועד 1 בפברואר. בפרויקט מדע אזרחי זה, המרכז לטיפוח ציפורי בר בחצר הבית ביחד עם החברה להגנת הטבע פונים לציבור, בקריאה לצאת לפארקים, לגינות ולחצרות ולספור במשך עשר דקות את הציפורים שרואים בחצר. כלומר, אלו מינים וכמה פרטים מכל מין. זו פעילות קצרה ומהנה שאפשר לבצע לבד, עם המשפחה או עם חברים, וכן במסגרות חינוכיות של גני ילדים ובתי ספר.
הכי חשוב! יש לדווח את התוצאות באתר eBird או באפליקציה של eBird בטלפון הנייד, על מנת שהנתונים יהיו זמינים לחוקרים שמנטרים את מגמות השינוי באוכלוסיות הציפורים לאורך זמן. בפעם הראשונה שמדווחים ב-eBird נדרשת הרשמה קצרה - וכדאי לשנות את השפה כך ששמות המינים יופיעו בעברית. בדיווח יש לציין את המקום בו נמצאים, את התאריך והשעה (בטלפון המידע מתעדכן אוטומטית) וכמובן את הציפורים שראינו. חשוב להקפיד על תצפית נייחת (במקום אחד) של עשר דקות בלבד ובהערות לציין "ספירת הציפורים". כשיוצאים לספירה רצוי להצטייד במשקפת ובדף תמונות הציפורים, או כמובן במגדיר ציפורים, אם יש. את ההנחיות לספירה ולדיווח ניתן למצוא באתר של ספירת הציפורים השנתית. אפשר בהחלט לספור כמה פעמים במשך מספר ימים ובמספר פעמים במהלך היום - כל המרבה הרי זה משובח - זה מגדיל את אמינות התוצאות בזכות הסטטיסטיקה הנרחבת. רצוי לא לספור מאותן נקודות בטווח קצר, אלא לגוון באתרים או לחכות כמה שעות אם סופרים מאותה נקודה.
מקורות וקריאה נוספת
- אתר ספירת הציפורים השנתית, החברה להגנת הטבע
- לדיווח תוצאות ספירת הציפורים: אתר eBird
- כתבה על מחקר העושה שימוש בנתוני ספירת הציפורים ותוצאותיו, Ynet, 17.12.19
- כתבה על היעלמות הציפורים, 25.09.19, הארץ
- מאמר מהטכניון, When the winners are the losers: Invasive alien bird species outcompete the native winners in the biotic homogenization process
- ריכוז של מחקרים שנעזרו במיזם eBird העולמי