מחקר חדש בדק האם השעונים החכמים של חברת אפל מדייקים באיתור הפרעת קצב לבבית. האם ניתן להסתמך על שעוני דופק באיתור בעיות לבביות?
פרפור פרוזדורים (Atrial fibrillation) הוא אחת מהפרעות קצב לב הנפוצות ביותר בעולם. ללא טיפול, הסובלים מפרפור פרוזדורים יימצאו בסיכון גבוה יותר לשבץ ותמותה. בנוסף להיותה הפרעת קצב קטלנית, פרפור פרוזדורים מהווה נטל כלכלי גדול על שירותי הבריאות השונים, בניסיונותיהם לאבחן ולטפל בהפרעה [1].
במצב תקין, קוצב הלב הראשי - קשר הגת והפרוזדור (Sinoatrial node), מייצר באופן עצמוני זרם חשמלי, העובר דרך מערכת ההולכה של הלב ומאפשר לחלקי הלב השונים להתכווץ בתיאום, בקצב של 60-100 פעימות בדקה, על מנת לדחוף את הדם לחלקי הגוף השונים. בהפרעת פרפור פרוזדורים, עלולה להתפתח פעילות חשמלית בלתי סדירה באזורים הסמוכים לקוצב הלב הראשי, ובכך לגרום לחלקי הלב השונים להתכווץ באופן בלתי סדיר. במצב שכזה, עלולים להיגרם תסמינים של הרגשת דפיקות לב בחזה, קוצר נשימה, כאבים בחזה, סחרחורות או עילפון. התכווצות בלתי סדירה של הלב מפריעה לזרימת הדם התקינה, כאשר הפרעה ממושכת בזרימת הדם עלולה להסתיים ביצירת קרישי דם. קרישי דם אלו עלולים לזרום מהלב ולסתום כלי דם המזינים את המוח, ובכך לגרום לשבץ מוחי [2].
בחלק מהמקרים, אנשים הסובלים מהפרעת הקצב כלל לא יהיו מודעים לקיומה. לפי ההערכה, 13.1% מהסובלים מפרפור פרוזדורים בארה"ב לא יאובחנו כלוקים בהפרעה, ולא ידעו שהם נמצאים בסיכון מוגבר לשבץ. נקודה זאת משמעותית מכיוון שניתן לטפל בהפרעת פרפור פרוזדורים ובכך להפחית את סיבוכי המחלה [3-4]. מכל האמור לעיל, מובן מדוע משתלם לחולים וגם לארגוני הבריאות השונים לאתר ולטפל בפרפור פרוזדורים, בעודו בחיתוליו. אחת הדרכים האפשריות לאיתור מוקדם של הפרעת הקצב הינה באמצעות שימוש בחיישנים לבישים המסוגלים למדוד דופק, כדוגמת שעוני דופק. בשילוב אלגוריתמים מתקדמים של למידת מכונה, יוכלו החיישנים לדווח לנו בזמן אמת על חריגה בפעילות הלב התקינה [5].
שיתוף פעולה בין חברת אפל (Apple) וחוקרים מאוניברסיטת סטנפורד, הוביל למחקר ראשון מסוגו, שמומן על ידי חברת אפל, בו נבדקה יעילות שעוני אפל (Apple watch) בזיהוי הפרעות קצב. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה [6] בכתב העת New England Journal Of Medicine.
למחקר גוייסו 419,297 נבדקים, העונדים בקביעות את שעון אפל ועקבו אחריהם למשך 4 חודשים. הנבדקים התבקשו להגיע לבדיקות נוספות במידה והשעון הזהיר אותם מפני הפרעת קצב. את האזהרות הללו קיבלו 2161 איש (0.51% מכלל המשתתפים).
בבדיקות הנוספות, התבקשו הנבדקים לשאת מכשיר אק"ג (Electrocardiography – ECG) למשך 6 ימים, במקביל לענידת השעון. תוצאות הפענוח של השעון הושוו לתוצאות פענוח מכשיר האק"ג, ואפשרו לחוקרים לבדוק את יעילות השעון באיתור הפרעות קצב.
44% מהאנשים שהשעון הזהירם מפני הפרעת קצב, אכן אובחנו כסובלים מפרפור פרוזדורים. בנוסף, בדיקה של הקלטת האק"ג במקביל להקלטת פעילות הלב ע"י השעון, הראתה כי שעון אפל מצליח לזהות אירועי פרפור פרוזדורים בזמן אמת ב-84% מהמקרים.
אף כי מדובר בתוצאות חיוביות למדי, מוטב להסתכל על התוצאות בעיניים ביקורתיות. מבין כלל האנשים שהשעון זיהה כסובלים מהפרעת קצב, רק 20% ניגשו להמשך בדיקות. כלומר 80% מאותם אנשים נשרו מהמחקר, ואין לנו מושג אם השעון צדק באבחונם. מה היה קורה אילו לא היו נושרים מהמחקר? האם התוצאות היו יכולות להשתנות משמעותית? 80% נשירה ממחקר רפואי זה מספר שאין להקל בו ראש.
מה לגבי אנשים הסובלים מהפרעת קצב, אך השעון לא הצליח לזהות אותם? בגלל שהחוקרים לא בדקו באק"ג את הנבדקים שהשעון לא איתר חריגות בפעילות לבם, לא נוכל לדעת מהו שיעור סיכוי השעון לפספס מקרים אמיתיים של פרפור פרוזדורים. המשמעות עלולה להיות מטרידה: הסתמכות יתר על השעון עלולה לגרום למשתמשים להימנע מהגעה לרופא ובכך לפספס אבחון של הפרעת קצב אמיתית וטיפול בה.
כמו כן, בעתיד יצטרכו להבדק תוצאות האבחון של השעון גם אל מול קבוצת ביקורת. למשל, השוואה לשיעור האבחון של הפרעות קצב גם ללא השעון. האם ייתכן שגם קבוצה שלא עונדת את השעון הייתה מגיעה לבדיקה אצל קרדיולוג באותם האחוזים (כי פשוט הרגישה לא טוב)?
לבסוף, מה תהיה השפעת אבחון הפרעת קצב מוטעה ע"י השעון על העומס בבתי החולים? האם הדבר יוביל לטיפולים תרופתיים מיותרים?
אין ספק שהעתיד הרפואי יהיה טכנולוגי ומותאם אישית לצרכי המטופל. הטכנולוגיה ועמה היכולת לעבד מידע מתקדמות במהירות אדירה, וניתן לצפות שאלה ימשיכו לשנות את חיינו ואת האופן בו מתנהלת התקשורת בין הרופא למטופל. עם זאת, לפני שממהרים להחליף את הקרדיולוג בשעוני דופק, מומלץ לשם לב לפרטים הקטנים, ולהסתמך על רפואה מבוססת ראיות. גם אם לוקח זמן לאסוף אותן.
מקורות:
- על שכיחות פרפורי פרוזדורים ברחבי העולם
- על פרפור פרוזדורים באתר בית החולים בילינסון
- בחלק מהמקרים, חולים בהפרעת הקצב לא יאובחנו בה
- טיפול בפרפור פרוזדורים יעיל במניעת שבץ ותמותה
- זיהוי פרפור פרוזדורים ע"י שעוני דופק
- המחקר של חברת אפל ואוניברסיטת סטנפורד