בפעם השניה בתוך שנתיים התגלה עצם שמיימי שמקורו מחוץ למערכת השמש
בשנת 2017 התגלה עצם שמימי, ככל הנראה מוצק ובעל צורה הדומה לסיגר, אשר על פי המסלול שלו ניתן להסיק כי מקורו מחוץ למערכת השמש שלנו. העצם, אשר כתבנו עליו בעבר [1], קיבל את השם אומואמואה ועורר התרגשות רבה. ביקורו הקצר והחולף של אומואמואה לא אפשר לחוקרים לחקור אותו לעומק או לשלוח אליו גשושית, אך מדענים סברו כי בפעם הבאה שיגיע מבקר שמקורו הוא מחוץ למערכת השמש אנחנו נהיה מוכנים. הם כנראה לא ציפו שיעברו פחות משנתיים עד שיגיע המבקר הבא.
ב-30 באוגוסט 2019, במצפה על חצי האי קרים, האסטרונום החובב גנאדי בוריסוב הבחין בעצם שמימי לא מוכר [2]. לפי מראהו המפוזר, קבע בוריסוב כי מדובר בשביט ולא באסטרואיד (שמראהו חד). הסיבה להופעתם המפוזרת של השביטים היא פליטה של גזים: שביטים מכילים כמויות גדולות של קרח ואבק (בניגוד לאסטרואידים העשויים סלע או מתכת). כאשר שביט מתקרב לשמש ומתחמם, הקרח מתאדה והופך לגז, ומאפשר לאבק להשתחרר מגופו. חלק מהגזים והאבק נדחפים על ידי קרינת השמש ורוח השמש אשר יוצרים מעין "זנב" זוהר ובוהק שמראהו מזוהה עם שביטים.
חישוב מסלולו של השביט הראה כי מדובר על מבקר אשר מקורו מחוץ למערכת השמש שלנו [3]. שביט זה קיבל את השם 2I\Borisov, כאשר האות I מציינת שמקורו בין-כוכבי (Interstellar), והמספר 2 נובע מכך שזהו העצם השני בקטגוריה זו. לכך מצטרף גם שמו של המגלה בוריסוב. בעוד אומואמואה התגלה בשלב מאוחר יותר, כאשר הוא כבר בדרכו החוצה ממערכת השמש, 2I\Borisov התגלה בעודו מתקרב אל השמש. אומנם מהירותו גבוהה מכדי שניתן יהיה לשגר אליו גשושית שתגיע אליו בזמן על מנת לבחון אותו מקרוב, אך ניתן להפיק ממנו מידע רב גם באמצעות תצפיות מרחוק בעזרת טלסקופים.
במאמר אשר התפרסם בכתב העת Nature מוצג ניתוח מפורט של תכונותיו של 2I\Borisov. עיקר הממצאים שהוצגו מראים כי 2I\Borisov למעשה מאוד דומה לשביטים של מערכת השמש מבחינת צורתו (זנב), גודלו, והרכבו [4], כך שחוץ ממסלולו המעיד על מקורו הבינכוכבי, אין לו אף תכונה ייחודית בהשוואה לבני דודיו המקומיים. השביטים המוכרים לנו ממערכת השמש שלנו הם עצמים מיוחדים שהם למעשה שרידים מהיווצרות מערכת השמש, "שאריות" שנותרו לאחר שרוב המסה של מערכת השמש התרכזה בתוך כוכבי הלכת והירחים שלהם. הרכבם של השביטים לכן משמש עדות מיוחדת לאיך מערכת השמש נראתה באותם ימים קדומים, וכמו כן ישנן סברות שהתנגשות שביטים בכדור הארץ בעבר הרחוק היתה חשובה להתפתחותו [5] ואולי אף להתפתחות החיים עליו [6]. מכיוון שמקורו של 2I\Borisov במערכת שמש אחרת, הממצאים מחזקים עקרון חשוב באסטרונומיה, לפיו אותם כללים שולטים בכל מקום ביקום, ולכן אנחנו יכולים לבנות תאוריות מרחיקות לכת על התפתחות מערכות שמש אחרות באמצעות תצפיות ממקומנו הלא ייחודי בפרברי הגלקסיה.
מסלולו של 2I\Borisov יוביל אותו בדצמבר לנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ, ובינתיים התצפיות נמשכות. כמובן שניתן יהיה לראות אותו עד ספטמבר 2020, אלא אם השמש תפזר את כל הילתו. אבל גם מקרה כזה, זה יהיה מעניין ונוכל ללמוד מכך על תכונותיהם של שביטים. למעשה, ייתכן כי אומואמואה הוא שריד של שביט אשר איבד את הילתו, ונותר ממנו רק הגרעין הסלעי שלו. בין המבקר המוזר אומואמואה ל-2I\Borisov שנראה רגיל, מה מצפה לנו מהמבקרים הבינכוכביים הבאים? אולי משהו אחר לגמרי ומפתיע? שווה לחכות.
מקורות:
[2] Another Interstellar Visitor Is Headed Our Way
[3] Naming of New Interstellar Visitor: 2I\Borisov
[4] Initial characterization of interstellar comet 2I/Borisov
[5] Comet Provides New Clues to Origins of Earth’s Oceans
[6] Organic Molecules and Volatiles in Comets