מחלת החצבת היא מחלה קשה ומסכנת חיים, שמותירה גם את מי שמחלים ממנה פגיע למחלות אחרות. מחקרים חדשים חשפו כיצד החצבת גורמת למערכת החיסונית "לשכוח" איך להתמודד עם מחלות אחרות, ומשאירה את הגוף עם הגנה חיסונית מוחלשת
אם יצא לכם לצפות בטלוויזיה, להאזין לרדיו, או סתם לצאת מביתכם בחודשים האחרונים, בוודאי שמעתם לא פעם על מחלת החצבת, סיבוכיה הרפואיים הקשים ועל החיסון היעיל כנגדה. על מנת לסבר את האוזן, נזכיר כי מחלת החצבת היא מהמחלות הזיהומיות המדבקות ביותר. כאשר אדם שאינו מחוסן נחשף לחולה חצבת, יש לו סיכוי גבוה מ-90% להידבק במחלה [1]. סימני המחלה יהיו לרוב חום גבוה, שיעולים ופריחה. מספר לא מבוטל (כ-20%) מהחולים יפתח סיבוכים קשים מסכני חיים המערבים את דרכי הנשימה ומערכת העצבים. אחד מכל 1000 ילדים עלול למות ממחלת החצבת [2]. רבים אחרים ישארו עם נזקים בלתי הפיכים במערכת העצבים, ביניהם חרשות ודרגות שונות של פיגור שכלי. למזלנו הרב, קיים חיסון בטוח ויעיל מאוד כנגד המחלה, ועל כן ממליץ משרד הבריאות לילדים ולמבוגרים שלא חלו בעבר בחצבת להתחסן [3].
שני מחקרים חדשים שפורסמו בכתבי העת Science ו – Science Immunology מראים שמחלת החצבת מסוכנת לא רק בפני עצמה, אלא היא אף מסוגלת לגרום למערכת החיסון של הגוף "לשכוח" חיסוניות שפיתחה בעבר על מנת להתמודד עם מחלות אחרות [4,5].
כאשר גופנו נחשף לגורם מחלה, כדוגמת נגיף או חיידק, מפתחת מערכת החיסון של גופנו תגובה הכוללת גיוס רחב של מגוון תאים ומולקולות כדי להתמודד עם גורם המחלה. חלק חשוב בתגובה זו כולל הפעלת תאי חיסון הקרויים תא B, שבין יתר תפקידיהם - אחראים על הפרשת נוגדנים. נוגדנים הם חלבונים הנקשרים לגורמים זרים ובכך מאפשרים את חיסולם. תאי B מתאימים את אופן פעולתם לגורם הזר הספציפי, ומאפשרים לגוף לפתח "זיכרון חיסוני". במידה ומערכת החיסון תיחשף לגורם זר אותו פגשה בעבר, יאפשר הזיכרון החיסוני לגוף להגיב מהר יותר וביעילות [6].
חוקרים ורופאים יודעים זה שנים רבות שמחלת החצבת, הפוגעת במערכת החיסון, מעלה את הסיכון של החולים בה לחלות במחלות נוספות. מחקר קודם למשל הראה ש-15% מהילדים שחלו בחצבת בבריטניה מראים סימנים למערכת חיסונית מוחלשת גם כמה שנים לאחר שהחלימו מהמחלה, ובכך אף עולה הסיכון שיחלו במחלות נוספות [7]. למרות זאת, עד עתה הקשר בין חצבת למערכת חיסונית מוחלשת נשאר ללא מנגנון ברור.
במחקר הראשון מבין שני המחקרים החדשים [4], בדקו החוקרים באמצעות שיטות זיהוי מתקדמות את הרכב תאי החיסון מסוג B מדמם של 26 ילדים הולנדים בגילי 4-17 שלא חוסנו בילדותם לחצבת, לפני שחלו בחצבת וחודשיים לאחר שחלו בה. קבוצת הביקורת הייתה 3 ילדים שלא חוסנו בילדותם לחצבת, ולא חלו בה. בשעה שכמות התאים בדמם של הנבדקים לא השתנתה כתוצאה מחשיפה לחצבת, הרכב התאים עצמם השתנה. החשיפה לחצבת גרמה להרס תאי ה-B הספציפיים למחלות אחרות והחלפתם בתאי B המסוגלים להגיב רק כנגד נגיף החצבת, ובכך "למחיקת" הזיכרון החיסוני למחלות אחרות. בנוסף, ירדה כמות תאי B "הנאיביים" במח העצם – אוכלוסיית תאי B שעדין לא נחשפה לגורם זר, ובעת הצורך תאפשר לגוף לפתח זיכרון חיסוני כנגדו. שני הממצאים הללו מלמדים כי בחשיפה לגורם זר, תתקשה מערכת החיסון של אדם שחלה בחצבת להגיב נגדו – גם בגלל פגיעה בתאי B שכבר למדו להגיב לגורמים זרים אחרים, וגם בגלל פגיעה באוכלוסיית תאי ה-B שיכולה ללמוד להגיב לגורמים זרים חדשים.
במחקר השני [5], בדקו החוקרים את הרכב דמם של 77 ילדים הולנדים לא מחוסנים לפני שחלו בחצבת וחודשיים לאחר שחלו בה. הם השתמשו בטכנולוגיה חדשנית הנקראת "VirScan", אשר מסוגלת לזהות נוגדנים בדם ולשייכם לרוב סוגי הנגיפים המזיקים לאדם. אחרי המחלה, איבדו הילדים כ -11-70% מסוגי הנוגדנים שהיו בגופם לפני המחלה. חשוב לציין שממצאים אלו לא נצפו בקבוצות הביקורת, שכללו בין היתר קבוצת ילדים שלא חוסנה ולא חלתה בחצבת וקבוצת ילדים שחוסנה נגד חצבת.
משמעות אפשרית לירידה בסוגי הנוגדנים ופגיעה בהרכב תאי ה-B היא שבמידה וילד חלה למשל במחלת האדמת בעבר ופיתח זיכרון חיסוני כנגדה, חשיפה לחצבת תפגע בזיכרון חיסוני זה ותגרום לו להיות "חשוף" למחלת האדמת בשנית.
מחקרים אלו הם מהראשונים להסביר את מנגנון "השכחה החיסונית" מאחורי מחלת החצבת. חשוב לומר כי מחקרים נוספים נדרשים כדי להבין את היקף התופעה, חשיבותה לבריאותנו ודרכי ההתמודדות עמה, וזאת כדי לענות על שאלות גדולות בנושא: כיצד יכול נגיף החצבת להשפיע על מערכת החיסון לטווח הארוך? והאם התופעה מאפיינת נגיפים ומחלות אחרות פרט לחצבת? אף על פי כן, כנראה שהפתרון לסיבוכי החצבת צפוי למדי: מי שמתחסן לא מפחד את הזיכרון החיסוני לאבד.
מקורות:
- כתבה קודמת על התפשטות מגיפות והגנת חסינות העדר
- מידע על מחלת החצבת ממשרד הבריאות
- החיסון נגד מחלת החצבת
- מחקר ראשון המראה כי מחלת החצבת פוגעת בזיכרון החיסוני
- מחקר שני המראה כי מחלת החצבת פוגעת בזיכרון החיסוני
- על מערכת החיסון והזיכרון החיסוני
- ילדים שחלו בעבר בחצבת מראים סימנים למערכת חיסונית מוחלשת
- מידע נוסף על מחלת החצבת