היום לפני 87 שנים הכריזה אוסטרליה מלחמה באמואים שחיסלו שדות חיטה. כוחות מזויינים ניסו לטבוח בהם, אבל אלו התגלו כזריזים, חמקניים ועמידים במיוחד. הצבא נחל מפלה קשה. לאוכלוסיית האמואים באוסטרליה שלום.
מלחמת ששת הימים האוסטרלית החלה ממש היום לפני 87 שנים. במי נלחמו האוסטרלים? ובכן… בעוף בשם אֵמוּ. האמו (Dromaius novaehollandiae) הוא עוף אֶנְדֶּמִי לאוסטרליה (מצוי רק בה). הוא משתייך לסדרת היעניים (Struthioniformes) אליה משתייכים גם היען והקזואר. הוא יכול להתנשא לגובה של שני מטרים ולשקול יותר מ-50 ק"ג. הוא מחוסר יכולת תעופה אך הוא מצויד ברגליים חזקות המאפשרות לו לרוץ במהירות של 50 קמ"ש.
נחזור להתחלה. אנחנו נמצאים במערב אוסטרליה במחוז קמפיון. התושבים כאן הם חקלאים. למעשה הם חיילים אוסטרליים בדימוס שמצאו עצמם חסרי מעש אחרי מלחמת העולם הראשונה, וקיבלו את הצעתה המפתה של ממשלת אוסטרליה לקבל כסף וחלקת אדמה כדי לגדל עליה חיטה.
השנה היא 1932, כלכלת אוסטרליה בשפל רציני, השנה שנת בצורת ומחירי החיטה בקרשים. ואז הגיעו 20,000 אמואים. הם הגיעו לאזור כי ראו בו מקום טוב לרבייה. יש בו מזון - החיטה של החקלאים, וגם מים שהחקלאים מספקים לצאן. האמואים פשטו על השדות, זללו בהנאה את היבול וגם פרצו גדרות שבנו החקלאים על מנת להגן על החיטה מפני ארנבונים (על הארנבונים נספר בפוסט אחר על דברים מוזרים שקרו באוסטרליה). החקלאים הזועמים שלחו משלחת אל קנברה הבירה לשר ההגנה פירס ודרשו ממנו לספק להם נשק למלחמה באמואים. כחיילים, זה נראה להם סביר. השר סירב לתת להם נשק אך הסכים לשלוח את הצבא לעזרתם.
ב-2 בנובמבר 1932 נשלח הכח למשימה, בפיקודו של מייג'ור מרידית'. החיילים היו מצוידים במכונות ירייה אוטומטיות בשם מקלע לואיס וב-10,000 קליעים. ביום הראשון ללחימה נצפו חמישים אמואים, אך הם לא היו בטווח יריה, ובכל מקרה למשמע היריות הם החלו לרוץ לכל עבר ונעלמו ללא פגע. הוחלט לשנות את הטקטיקה ולארוב לאמואים ליד הסכר, ובאמת כאלף אמואים הגיעו אל הסכר תוך זמן קצר. למרות שנורו מאות כדורים לעבר העופות המופתעים, הכח הצליח להרוג רק 12 פרטים. ביום השישי למלחמה נורו כבר 2,500 קליעים לעבר האמואים, אך מספר הפגיעות נשאר נמוך מאוד. דיווחים שונים נעו בין 50 ל-200 ואף ל-500 אמואים פגועים. החיילים לא חשבו שהאמואים יהיו כל כך זריזים וחמקניים ואף מתוחכמים. ביום הרביעי תארו החיילים את האמואים כך "נראה שלכל להקה יש מנהיג משלה עכשיו - עוף גדול ושחור שמתנשא לגובה של כמעט שני מטרים ושומר בעוד שחבריו ממשיכים במלאכת ההרס שלהם, ומזהיר אותם כשאנחנו מתקרבים".
בנוסף להפסד הצורם, התקשורת דיווחה על המלחמה בצורה מאוד לא מחמיאה לצבא האוסטרלי, עד שב-8 בנובמבר בית הנבחרים האוסטרלי החליט להסיג את הכוחות מאזור (ראו סרטון מדיווח חדשותי). בדיוק שישה ימים לאחר שהתחילה המלחמה. החקלאים לא ויתרו ואחרי זמן קצר נעשה עוד ניסיון. הוא היה מוצלח יותר ובו נורו ומתו במקום 986 אמואים ועוד כ-2,500 מתו לאחר מכן מפציעותיהם.
אנשי שמירת טבע בעולם לא אהבו את המהלך הזה בכלל. לא את הרעיון ולא את הדרך בה הוא נעשה. בקשות נוספות של החקלאים לטבוח שוב באמואים בשנים הבאות נתקלו בסירוב. יותר מאוחר בין השנים 1945 ל- 1960 קטלו האוסטרלים 284,000 אמואים במערב אוסטרליה. אך זה לא הוכח כפתרון היעיל למנוע העופות הגדולים מלפלוש לשדות חקלאיים. גדרות עשו את העבודה בצורה יעילה הרבה יותר.
מלחמת האמואים היא אחד הארועים המוזרים שהתרחשו בין האדם לעולם החי. האוסטרלים לא היססו לפגוע באמו למרות שהוא מופיע בסמל שלהם. בניגוד למצופה, גם הקנגורו אינו זוכה להגנה על אף היותו בעל החיים הכי מזוהה עם אוסטרליה. קנגורואים שאינם נמצאים בסכנת הכחדה, כמו הקנגורו האדום (Macropus rufus), אפילו מותרים למאכל. למרות דברים אלו, האוסטרלים דווקא מאוד נחושים לשמור על הפאונה (אוכלוסיית בעלי החיים) הייחודית שלהם. הם יצאו ויוצאים למלחמות חורמה בבעלי חיים שמסכנים אותה, כמו למשל המבצע לחיסולה של קרפדת הקנים, וכוונתם להרוג מיליוני חתולים מתפראים (ראו כתבה שלנו על נזקי חתולים באוסטרליה במקורות).
למרות כל מאמצי החקלאים, לאוכלוסיית האמואים לא נגרם נזק מהאירוע, הם משגשגים באוסטרליה עד היום ואינם בסכנת הכחדה.
מקורות קריאה/צפייה נוספת:
- The great Emu war of 1932 - A unique Australian conflict
- כתבה באתר נשיונאל ג'אוגרפיק
- הערך בויקיפדיה
- Australian Geographic
- על אמו באתר גן החיות של סן דייגו
- אמו באתר Animal Diversity Web
- סרטון על מלחמת האמו
- המבצע לחיסול קרפדת הקנים
- כתבה קודמת על נזקי החתולים באוסטרליה