ציפור השטן שכבר לא חורפת בארצנו
הנחשון האפריקני (Anhinga rufa), הוא עוף-מים מדהים בעל צוואר גמיש וארוך, שבקצהו ראש עם מקור ארוך, חד ומשונן. הנחשונים צדים בעזרת תנועה חדה של המקור בעיקר דגים ולפעמים גם יצורי מים אחרים. הנחשונים מקימים קן מזרדים על עץ והנקבה מטילה בו 6-3 ביצים.
שם הסוג, Anhinga, מקורו בשפה מקומית (טופי) של ילידי ברזיל. משמעותו, "ציפור הנחש או ציפור השטן", מיד תבינו למה.
הסוג משתייך למשפחה נפרדת (נחשונאים - Anhingidae) שביחד עם משפחת הקורמורנאים (Phalacrocoracidae) מהווים תת-סדרה נפרדת בסדרת הסולתאים (Suliformes) - שרק ב-2013 הופרדה מסדרת השקנאיים (Pelecaniformes). הפרדה זו אינה מוסכמת על חלק מהאורניתולוגים (חוקרי העופות).
במשפחת הנחשוניים היו חמישה סוגים נוספים - שנכחדו.
כמו לקורמורנים, לנחשונים מבנה נוצות מיוחד, המאפשר להם להם לצלול ולשחות ביעילות ובמהירות. נוצותיהם נרטבות, ולכן רואים את הנחשון עומד ומייבש את נוצותיו. מסיבה זו כשהנחשון שוחה במים, גופו נמצא מתחת לפני המים ורק צווארו הארוך והמעוקל בולט, מה שנראה קצת כמו נחש, מכאן גם שמו העברי נחשון. הליכתן, וגם תעופתו, מסורבלת במקצת. מסיבה זו כשהנחשון שוחה במים, גופו נמצא מתחת לפני המים ורק צווארו הארוך והמעוקל בולט, מה שנראה קצת כמו נחש, מכאן גם שמו העברי נחשון. הליכתן, וגם תעופתו, מסורבלת במקצת.
Derek Keats@Flicker
Frans Vandewalle@Flicker
עד שנות ה-60 של המאה ה-20 הנחשונים האפריקנים מתת המין הצפוני (A. rufa chantrei) היו חורפים בישראל. כלומר, מבלים בישראל רק את הסתיו והחורף, ונודדים צפונה באביב. הם נצפו לא מעט בביצות החולה, בירקון ובקישון. באביב ובקיץ הם היו נוטשים אותנו לקנן בביצות אמיק שליד אגם אנטיוכיה (בדרום טורקיה). עם ייבוש הביצות שמסביב לאגם אנטיוכיה, נכחדו שם הנחשונים והפסקנו לראותם גם בארץ, כנראה גם בגלל יבוש אגם החולה.
ב-31 במאי 2004 תועד פרט בודד שהזדמן לכנרת ונצפה מחוף גינוסר. לא ברור מהיכן הוא הגיע.
צולם באוגנדה, באוגוסט 2019 על ידי דרור בר-ניר
יש עדיין אוכלוסיה קטנה של תת המין הצפוני שמקננת בביצות מסופוטמיה - בין נהרות הפרת והחידקל בדרום מזרח עיראק (ליד הגבולות עם אירן וכווית), אך היא לא מגיעה אלינו, והיא נמצאת בסכנת הכחדה חמורה.
תת המין הדרומי של הנחשון האפריקני (A. rufa rufa) נפוץ באזורים שונים באפריקה, מדרום לסהרה.
ישנם עוד שלושה מינים נוספים של נחשונים במרכז ובדרום אמריקה (A. anhinga), באוסטרליה (A. novaehollandiae), ובמזרח אסיה (A. melanogaster).
נחשון אוסטרלי - בפארק קקדו באוסטרליה (צילום:אלכס סלבנקו - אוגוסט 2018)
מקורות: על הנחשון האפריקאי באתר הצפרות הישראלי