ה"צרעה" בתמונה היא בכלל מין חדש למדע של גמל שלמה. גמל השלמה המתחזה הזה התגלה לראשונה בשנת 2013 סמוך לנהר האמזונס בצפון פרו.
התחזות לנמלים, ולעיתים נדירות מאוד לצרעות ולדבורים, היא תופעה מוכרת בנימפות, השלב הצעיר, של מני גמל שלמה מסוימים. לעומת זאת בוגרים, כמו זה שבתמונה, שמחקים צרעות אינם ידועים. עד עתה רק מין אחד של גמלי שלמה (Nemotha metallica) נחשד כמתחזה לצרעות, בגלל שצבעיו הם שחור וצהוב.
מין גמל השלמה שהתגלה הוא היחיד בעל צבעי כתום ואדום בולטים ומבריקים, בשילוב צבע שחור. מבנה גופו גם כן מזכיר צרעות, וכך אף התנהגותו: הוא מתקדם בפרצי תנועה קצרים ומניע את מחושיו ואת בטנו בדומה לצרעות ממשפחת הצרעכבישיתיים או הצרעתניים.
החוקרים שגילו את גמל השלמה הזה קבעו שהוא שייך לסוג חדש של גמלי שלמה, Vespamantoida – מהמילה Vespa, צרעה בלטינית, ומשם המשפחה אליה הוא שייך Mantoididae. הם העניקו לו את השם Vespamantoida wherleyi, לכבודו של ריק וורליי (Wherley), מתנדב ותיק במוזיאון הטבע של קליבלנד.
ככל הנראה גמל השלמה מתחזה לצרעות כדי להטעות טורפים ולגרום להם לחשוב שהוא ארסי כמו צרעה. חקיינות כזו, שבה חיה לא ארסית או רעילה מתחזה לכזו כאמצעי הגנה, קרויה חקיינות בייטסית (חקיינות בייטסיאנית, Batesian mimicry), על שם חוקר הטבע האנגלי הנרי וולטר בייטס (Bates).
מקורות
[1] A novel form of wasp mimicry in a new species of praying mantis from the Amazon rainforest
[2] PRAYING MANTIS WITH NOVEL MIMICRY STRATEGY
[3] פוסט הפייסבוק המקורי של נעם לויתן