לאחרונה נושא עקיצות העקרבים הפך לויראלי ברשת, וזו הזדמנות מצויינת לדבר על עקרבים, כיצד להימנע מעקיצתם וכיצד לפעול אם נעקצתם.
בישראל כ-21 מיני עקרבים. כולם מסוגלים לעקוץ, אבל רק מעטים מהם נחשבים מסוכנים לאדם (כלומר, עקיצתם עלולה להוות מצב חירום רפואי): עקצן צהוב (Leiurus hebraeus), קטלן עב-צבתות (Androctonus crassicauda; שם קודם: קטלן עב זנב) וקטלן דו-גוני (Androctonus bicolor). גם עקיצת קטלן עברי (Androctonus amoreuxi) עשויה להיות מסוכנת.
שימו לב שצבע העקרב, שחור או צהוב, לא מעיד בהכרח על מידת הסכנה. למשל, העקרב עב-יד צהוב אינו נחשב מסוכן, בעוד שעקצן צהוב נחשב למסוכן; נבו יריחו (שחור) לא נחשב מסוכן, בעוד שקטלן עב-צבתות (שחור) נחשב למסוכן. נדגיש כי כל עוד לא ניתן זיהוי מקצועי, יש להתייחס לכל עקרב בזהירות הראויה.
כללי הזהירות עליהם יש לשמור:
- ללכת בשטח עם נעליים סגורות ומכנסיים ארוכים.
- לנער ולבדוק נעליים ושאר חפצים אישיים שהושארו בשטח לאחר לינת לילה.
- לא להכניס ידיים מתחת לאבנים או מתחת לחפצים שזרוקים בשטח.
- פגשתם עקרב? שמרו מרחק, אל תנסו לתפוס ואל תנסו להרוג. הרחיקו סקרנים, ילדים וחיות-מחמד.
- נכנס עקרב הביתה? ניתן לטאטא או לכסות את העקרב בקופסה בזהירות, לסגור עליו את הכלי, להוציא מהבית ולשחרר בשטח פתוח.
- נעקצתם? פנו בהקדם לייעוץ או טיפול רפואי. צלמו את העקרב לצורך זיהוי - אין צורך להסתכן בלכידה או בהרג. ניתן לקבע ולקרר את האזור העקוץ. במידה וניתן, לתת לנפגע לשכב במנוחה וללא תזוזה. רצוי להסיר צמידים, טבעות ותכשיטים אחרים מהגפה הפגועה. כמובן, לפעול בהנחיית הגורם הרפואי המטפל.
- מה לא לעשות? אין למצוץ ארס, אין לחתוך או לצרוב, אין להשתמש בחסם ורידים או עורקים וכיו"ב. פעולות אלו עלולות להרע את המצב או לבזבז זמן יקר.
ההחלטה על אופן הטיפול בעקיצה תלויה במשתנים רבים: למשל האם ישנו חשד שהאדם נעקץ על-ידי אחד מהעקרבים שנחשבים למסוכנים לאדם, מהי חומרת התסמינים, האם הנעקץ בקבוצת סיכון (למשל קשישים, פעוטות, בעלי מחלות רקע) והאם הייתה תגובה אלרגית לעקיצת עקרב בעבר.
תסמיני העקיצה עשויים לכלול כאב עז ונפיחות באזור העקיצה וכן תגובה אלרגית מקומית. ייתכנו גם תסמינים מערכתיים, כמו קשיי נשימה, התכווצויות שרירים וכאבי בטן. נדגיש שחלק מהתסמינים עלולים להופיע גם שעות לאחר העקיצה. תסמיני העקיצה וחומרתם משתנים בהתאם לסוג העקרב, כמובן. בבית החולים, הטיפול בעקיצת עקרב יכלול טיפול תומך בהתאם לתסמיני העקיצה; הטיפול בעקיצת עקצן צהוב עשוי לכלול גם שימוש בנסיוב, בהתאם למצב הנעקץ.
אבל לא הכל עקיצות: הביולוגיה של העקרבים מרתקת - למשל, הם זורחים בחושך תחת אור על-סגול (UV)! עקרבים הם חלק מהמערכת האקולוגית בישראל, ושווה לשמור עליהם, ללמוד עליהם ולצפות בהם ממרחק בטוח. רוצים לדעת עוד על עקרבי ארצנו? ראו כתבה קודמת שלנו בנושא.
תודה ללוכד נחשים - דוד דוד על הייעוץ המקצועי בהכנת הפוסט ולד"ר גיל צ'פניק (MD) על הייעוץ הרפואי. הפוסט נכתב במקור עבור צילום פרוקי-רגליים חרקים זוחלים ודו-חיים.
- נדגיש כי פוסט זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ולזיהוי מקצועי. השימוש במידע זה על אחריותכם הבלעדית.
מקורות וקריאה נוספת:
- להיזהר מבלי להילחץ מעקרבים - עמותת מדעת
- הכירו את עקרבי ישראל - מדע גדול בקטנה
- פוסט אורח של לוכד נחשים - דוד דוד, במדע גדול בקטנה, בנושא עקרבים והזריחה שלהם באור על-סגול