בעולם המחקר הגנטי מקובל שחוקרים אשר מגלים גן לא מוכר זוכים לבחור לו שם. בעוד שמרבית החוקרים בוחרים בשמות המתארים את פעילות הגן החדש שגילו, חוקרים של זבובי תסיסה (דרוזופילה) דווקא נוהגים להפגין יצירתיות מיוחדת ולבחור בשמות לא שגרתיים.
במחצית השניה של המאה ה-20 זוהה בבני אדם וביונקים נוספים חלבון שמשחק תפקיד מרכזי בתהליכי מוות של גידולים סרטניים ועליו כתבנו בעבר [1]. השם שניתן לו היה בהתאם לתפקיד הראשון שזוהה והוא סטנדרטי ביותר, Tumor Necrosis Factor Alpha (ובקיצור, TNFa): גורם נקרוזה בגידולים אלפא. במילים פשוטות - חלבון שהורג גידולים סרטניים. בהמשך, התברר כי השם חוטא לתפקידים האמיתיים של החלבון: בראש ובראשונה, לחלבון הזה יש תפקיד מרכזי מאוד בהפעלת מערכת החיסון. שנית, החלבון בהחלט משפיע על תאים סרטניים, אך ברוב המקרים הוא דווקא גורם להם לשגשג ולא הורג אותם. עם זאת, השם כבר התקבע כפי שהוא.
בשנת 2002 קבוצת חוקרים משוויץ גילתה בזבובי תסיסה חלבון שדומה ל- TNFa ברצף חומצות האמינו שלו ובתפקידו [2]. כראוי לחוקרי זבובי תסיסה, הם לא הסתפקו ברצף אותיות בנאלי וצפוי ובחרו בשם אייגר (Eiger), על שם הר בשרשרת האלפים הברניים. הר זה מפורסם בכך שגבה את חייהם של מטפסים רבים שניסו להעפיל לפסגתו, ולכן החוקרים סברו שזהו שם ראוי לחלבון שגורם למוות של תאים. השמועה אומרת שהשם הזה נבחר גם כדי להנציח את תפקידה של שוויץ בגילוי החלבון. זמן קצר לאחר גילוי החלבון אייגר, קבוצת חוקרים יפנית גילתה חלבון נוסף בזבובי תסיסה, הקולטן התאי אליו אייגר נקשר. היא נתנה לו את השם וונגן (Wengen), על שם כפר אלפיני שנמצא למרגלות הר האייגר [3]. אין זה מפתיע שכאשר התגלה קולטן זבובי נוסף הוא זכה לשם גרינדלוולד (Grindelwald), על שם כפר נוסף לרגלי האייגר [4].
לפי שעה מוכרים בתאי זבובים רק שני קולטנים לאייגר. אפשר להניח די בביטחון שאם יום אחד יתגלה קולטן שלישי הוא יקבל את השם לאוטרברונן (Lauterbrunnen)ֿ - הכפר השלישי באותו העמק.
מקורות:
[1] פוסט קודם על TNFa ותפקידו במוות תאי
[2] המחקר שזיהה את החלבון אייגר
[3] המחקר שזיהה את החלבון וונגן
[4] המחקר שזיהה את החלבון גרינדלוולד