ממש לא מזמן תיעדה הצפרית והצלמת רותי רם מחזה מדהים: חסידה לבנה (Ciconia ciconia) שבגופה נעוץ חץ או חנית. ניסיונות של פקחי רשות הטבע והגנים ללכוד את החסידה ולהביאה לטיפול לא צלחו.
היא פשוט עפה לה. זה כמעט בלתי אפשרי ללכוד עוף פצוע שעדיין יכול לעוף. זו לא פעם ראשונה ולא שנייה שמתועדות כאן חסידות שהגיעו לישראל אחרי נדידה ארוכה מאפריקה, כשחץ נעוץ בגופן.
זה הזכיר לי מיד את הרהורו של הולדן, גיבור הספר התפסן בשדה השיפון מאת סלינג'ר:
"...לאן מסתלקים הברווזים כשהבריכה קופאת ונעשית כולה קרח. שאלתי את עצמי אם מישהו בא ולוקח אותם באוטו משא לגן חיות או משהו כזה. או שסתם עפים להם."
הרהורים כמו זה של הולדן עברו במוחם של הרבה מאוד אנשים בזמנים עברו. שכן עופות הופיעו באביב ונעלמו בחורף, או ההפך, ואיש לא הבין איך ולאן הם נעלמים. זו הייתה תעלומה.
אריסטו חשב שהעופות הנעלמים נמצאים בתרדמת חורף, אולי אפילו בקרקעית הים או האגם. השערות אחרות אף הרחיקו לכת וטענו שהעופות עפו לירח לבלות בו את החורף, או הפכו לעכברים.
עד שנטבע המונח Pfeilstorch, מונח שפתר למעשה את התעלומה.
פירושו של המונח הגרמני Pfeilstorch הוא "חסידת-חץ". המונח ניתן לחסידות שנצפו באירופה כאשר חץ של צייד אפריקני נעוץ בגופן. עד היום תועדו כמעט 30 חסידות כאלה (כולל אלו שתועדו בישראל). ה-Pfeilstorch הראשונה נמצאה בשנת 1822 בגרמניה, והיא נצפתה כשחץ נעוץ בצווארה. החסידה הזאת נורתה וניצודה על ידי צייד גרמני, וניתן לראותה גם היום כפוחלץ במוזיאון של אוניברסיטת רוסטוק בגרמניה. החץ שננעץ בצוואר החסידה זוהה על ידי מומחים כחץ ממרכז אפריקה ופתר את תעלומת היעלמות העופות. החסידה בילתה את החורף באפריקה, שם שרדה ניסיון ציד של צייד מקומי, אך לקחה עימה את החץ במסעה המופלא לאירופה.
רק בסוף המאה ה- 19 התחילו חוקרים לעקוב אחרי עופות נודדים על ידי טיבוע רגליהם בטבעת עם מספר. עופות מטובעים שנלכדו במקומות שונים לאורך מסלול הנדידה, שרטטו את תוואי הנדידה והרחיבו את הידע שלנו על התופעה המופלאה של נדידת העופות. היום ניתן לעקוב אחרי מסלולי נדידה של עופות ושל בעלי חיים אחרים באמצעות משדרים לוויניים שמודבקים לגבם, או מוצמדים לקולר על צווארם או לרתמה מיוחדת.
עוד מעט תחל נדידת החסידות בחזרה לאפריקה, ושיאה יהיה באוגוסט-ספטמבר. עופות רבים אחרים יעשו גם הם את הדרך דרומה. למעשה, בכל עונת נדידה עוברים בשמי ישראל כחצי מיליארד (500,000,000) עופות!! לנו הישראלים יש מזל גדול! מכיוון שאנחנו יושבים בדיוק בצומת שבין אפריקה לאסיה ולאירופה, התברכנו במיקום מושלם לחזות בפלא הזה.
צפייה בנדידה היא אחת מחוויות הטבע המדהימות ביותר שניתן לחזות בהן, אז רשמו ביומנים – שלא תפספסו.
סרטון בנושא:
מקורות:
Zoological Collection of the University of Rostock
על נדידת ציפורים באתר הצפרות הישראלי