ברכות לפרופסור מיכל שוורץ ממכון ויצמן למדע על זכייתה בפרס א.מ.ת [1], על תרומתה האדירה בהבנת הקשר בין מערכת העצבים לבין מערכת החיסון, והשפעת הקשר המורכב הזה על מחלות ניווניות וזקנה. הפרס מוענק מדי שנה על הצטיינות והישגים אקדמאיים או מקצועיים בעלי השפעה מרחיקת לכת ותרומה מיוחדת לחברה [2]. בקטגוריה של מדעי החיים, זוכים יחד עם פרופ' שוורץ גם פרופ' ינון בן-נריה ופרופ' יאיר רייזנר.
פרופ' שוורץ הציגה גישה מהפכנית לגבי הקשר בין מערכת החיסון למוח עוד לפני עשורים רבים, בתקופה בה קשר זה נחשב כלא קיים בלבד במקרה הטוב, או כהרסני בלבד במקרה הרע [3]. היא הראתה במחקריה הרבים, שהתפרסמו לאורך השנים בכתבי העת המדעיים היוקרתיים בעולם, שמערכת החיסון מקיימת קשר הדוק ומתמשך עם המוח לאורך חיינו. בין היתר, מערכת החיסון עוזרת לשמור על תקינות המוח בשגרה ואף לטפל בבעיות כאשר תפקודו נפגע [4]. בזכות מחקרים אלו, פרופ' שוורץ נחשבת כחלוצה בתחום הנוירואימונולוגיה (נוירון = תא עצב ביוונית, אימונולוגיה = תורת החיסון), בהיבטים הקשורים ביכולת של מערכת החיסון לתמוך במוח ולסייע לו.
בין תגליותיה הרבות הראתה פרופ' שוורץ שמחלות ניווניות של מערכת העצבים, כמו אלצהיימר ושאר סוגי הדמנציה (שיטיון), יכולות להיות קשורות לתפקוד לקוי של מערכת החיסון, ושאפשר לרתום את מערכת החיסון כדי לעזור לתקן הפרעות עצביות ולשקם את המוח הפגוע [5]. הרעיונות שפרופ' שוורץ הציגה במרוצת השנים יכולים לגרום לשינוי דרמטי בטיפול במחלות ניווניות ואף ריפויין, וכן בהבנה של תהליכים מורכבים של פגיעות עצביות, שהמנגנונים שבהם הן מתפתחות לא ברורים לחלוטין.
בנימה אישית, הייתי סטודנט של פרופ' שוורץ במהלך התואר השני שלי במכון ויצמן ואין גאה ממני על כך. אני יכול להעיד באופן אישי שהיא יותר מראויה לפרס בזכות ההישגים האדירים שהיא הרוויחה לאורך השנים בעזרת שאפתנותה וסקרנותה המדעית מעוררת ההערכה, שבטוחני שכולנו נמשיך להפיק תועלת עצומה מהם.
למידע נוסף:
[1] הפרסום של מכון ויצמן אודות זכייתה של פרופ' שוורץ
[2] עוד אודות פרס א.מ.ת - פרס האמנות, המדע והתרבות
[3] ספרה של פרופ' שוורץ אודות הקשר בין מערכת החיסון למוח, המתאר תפיסות על הקשר הזה בעבר
[4] רשימת מאמריה של פרופ' שוורץ לאורך השנים