חוקרים מצאו זוג אנזימים שמאפשר להפוך מנות דם מסוג A למנות דם מסוג O. השינוי בסוג הדם מאפשר לתת את הדם לכל אדם, ויכול לייעל מאוד את עבודת בנק הדם.
מנות דם ומרכיביו משמשים מדי יום לטיפול בחולים ובפצועים. על פי נתוני בנק הדם המרכזי של מגן דוד אדום, בכל יום נדרשות כ- 1,200 מנות דם על מנת לעמוד בביקוש של מערכת הבריאות בארץ. בנוסף, אורך חייה של מנת דם נמשך כ- 35 ימים בלבד, ולכן דרושות תרומות לאורך כל השנה (יש לציין כי ניתן לשמר מרכיבים מסוימים של מנות הדם מעבר ל-35 ימים אך לא מנות דם שלמות (יש לציין כי ניתן לשמר מרכיבים מסוימים של מנות הדם מעבר ל-35 ימים) [1].
מנות הדם מסווגות על פי סוג הדם, שנקבע על ידי מולקולות סוכר המצפות את כדוריות הדם האדומות. לצורך ההסבר, נדמיין מולקולת סוכר שכזו כעץ פרי. זהות הגזע והפירות הם שקובעים את סוג הדם. אצל כל בני האדם הגזע תמיד זהה, נקרא לו O. בניגוד לגזע הקבוע, הפירות משתנים מאדם לאדם. לחלקנו פירות מסוג A בלבד או B בלבד, לאחרים תערובת של פירות מסוגים A ו- B ולשאר יש עץ עקר, ללא פרי (O בלבד).
יש לציין, כי בנוסף לסיווג הדם לקבוצות שהוזכרו לעיל, נהוג לסמן + או - בהתאם לקיומו או היעדרו של החלבון Rhesus Factor, הממוקם גם הוא על כדוריות הדם האדומות. על מנת לפשט את הנושא ובשל קוצר אורכה של היריעה הוירטואלית, לא נעסוק בסיווג זה במסגרת הסקירה המובאת לפניכם.
מהי המשמעות של סוגי הדם? כאשר אדם עם סוג דם A, תורם מנת דם לאדם שסוג דמו A או AB אין שום בעיה. מערכת החיסון של המקבל, מכירה את הפירות מסוג A ולכן לא מזהה אותם כגוף זר שיש לתקוף ולהשמידו. לעומת זאת, אם ניקח את אותה מנת דם מסוג A וניתן אותה לאדם שסוג דמו O או B, התוצאות עלולות להיות קטלניות. מערכת החיסון של המקבל אינה מכירה פירות מסוג A, ולכן תזהה את כדוריות הדם שהגיעו מהתורם כגוף זר ותתקוף אותן. תהליך העלול להוביל בסופו של דבר למוות.
מכך ניתן להסיק, כי "תורם הדם האולטימטיבי" הוא אדם בעל סוג דם O, העץ בעל הגזע חסר הפירות, שהוא כאמור משותף לכולם, ולכן דמו לא יעורר תגובה חיסונית אצל אף מקבל פוטנציאלי. למנות דם מסוג O, ישנה חשיבות מכרעת, שכן במקרי חירום בהם יש צורך בעירוי דם דחוף אך לצוות המטפל אין זמן או אמצעים לבדוק את סוג הדם של המטופל ניתן לתת מנת דם מסוג O ללא חשש מתגובה חיסונית. לפיכך, נעשים מאמצים רבים על מנת להגדיל את מלאי מנות הדם מסוג זה.
על מנת להגדיל את מלאי מנות הדם "האוניברסליות" ניסו חוקרים לפתח שיטות שונות להפיכתן של מנות מסוג A/B/AB ל- O על ידי "קטיפת" פירותיו של העץ באמצעות אנזימים שונים. לצערנו, ההצלחה היתה חלקית בלבד. ראשית, קשה מאוד לאתר אנזימים מתאימים למשימה. גם כאשר חוקרים הצליחו לאתר אנזימים מתאימים, הם נתקלו בבעיות נוספות. בחלק מהמקרים, כמות האנזימים הדרושה לטיפול במנת דם אחת היתה גדולה מדי להפיכת התהליך למעשי מבחינה מסחרית\כלכלית. במקרים אחרים פעילות האנזים היתה חלקית בלבד או שדרשה תנאים מיוחדים שאינם מתאפשרים בעת הטיפול במנות דם.
השבוע התפרסם במגזין Nature Microbiology, מאמר [2] המתאר שימוש בזוג אנזימים חדש לצורך הפיכת מנות דם מסוג A לסוג O. על מנת לאתר אנזימים מתאימים, החוקרים ביצעו סריקה של החומר התורשתי של חיידקים אשר שוכנים באופן טבעי במערכת העיכול של האדם. התאים המצפים את חלל המעיים מעוטרים גם הם ב "עצי סוכר" הדומים לאלה שנמצאים על כדוריות הדם האדומות. החוקרים הניחו, כי חלק מהחיידקים במעי ניזונים ממולקולות הסוכר הללו, ולכן סביר שהם מייצרים אנזימים אשר מסוגלים "לקטוף" את פירותיו של העץ על מנת שיוכלו, תרתי משמע, להנות מפירותיו.
במסגרת החיפוש נמצאו זוג אנזימים אשר מבצע פירוק דו-שלבי של פירות מסוג A. בניגוד לניסיונות קודמים, האנזימים שנמצאו פעלו גם בכמויות נמוכות, ביעילות גבוהה וללא צורך בתנאים מיוחדים. למרות שנדרשת עבודה נוספת על מנת להוכיח מעל לכל ספק את בטיחותם ויעילותם של האנזימים, מחקר זה מהווה פריצת דרך בתחום ומקרב אותנו צעד נוסף אל היום שבו נוכל להפוך כל מנת דם לכזו המתאימה לעירוי לכל אדם.
סרטון מומלץ על הנושא:
למקורות:
[1] שירותי הדם באתר מגן דוד אדום
[2] An enzymatic pathway in the human gut microbiome that converts A to universal O type blood