עמותת ״מדע גדול, בקטנה״ מרכינה ראשה לזכרו של מאריי גל-מאן.
פרופ׳ מאריי גל-מאן (Murray Gell-Mann), אחד מענקי הפיזיקה התאורטית של המאה העשרים, הלך לעולמו ב-24 במאי והוא כמעט בן 90 [1]. הוא זכה בפרס נובל בפיזיקה בשנת 1969 [2] בעבור עבודתו על מיון חלקיקים הנקראים הדרונים (Hadrons).
גל-מאן היה פיזיקאי תאורטי של חלקיקים יסודיים, בעל תרומות רבות וחשובות. כמה מהחשובות בהן, עליהן מיד נרחיב, הן מיון ההדרונים, החיזוי התאורטי של הקוורקים (חלקיקי יסוד) וכן פיתוחה של הכרומודינמיקה הקוונטית - התיאוריה של הכוח החזק, אחד מארבעת הכוחות הבסיסיים הקיימים בטבע, האחראי, בין השאר, על חיבור הפרוטונים והנויטרונים בתוך גרעיני האטומים.
בשנות השישים של המאה העשרים, ניסויים גילו את קיומם של מספר רב של חלקיקים תת-אטומיים בגודלם, בנוסף לפרוטון, הניוטרון והאלקטרון. משפחת ההדרונים, אליה שייכים הפרוטון, הניוטרון ועוד, מנתה עשרות חלקיקים ולא היה ברור מהם חוקי הטבע המושלים בתכונותיהם. גל-מאן האמריקאי והפיזיקאי הישראלי המנוח יובל נאמן הצליחו למיין את החלקיקים הללו בעזרת תורה מתמטית הנקראת תורת החבורות. המיון שהם ערכו ניבא את גילויו של חלקיק נוסף שהיה חסר ברשימה, האומגה מינוס, שאכן התגלה בניסויים מאוחרים יותר.
המיון, שדומה רעיונית לטבלה המחזורית של מנדלייב, רמז על מבנה בסיסי יותר של ההדרונים. אכן, זמן קצר אחר-כך ניבאו גל-מאן וצווייג את קיומם של אובייקטים (חלקיקים) בשם קוורקים שמהם מורכבים ההדרונים. משפחה אחת של ההדרונים, אלו הנקראים באריונים, מורכבים משלושה קוורקים, ומשפחה אחרת הנקראת מזונים מורכבת מקוורק ואנטי-קוורק.
בשנות השבעים ניסחו גל-מאן בשיתוף עם הארלד פריץ את הכרומודינמיקה הקוונטית, התאוריה הפיזיקלית של הכוח החזק [3].
בנוסף לעבודתו עסק גל-מאן גם בהנגשת מושאי המחקר שלו לציבור הרחב ואף כתב ספר מדע פופולרי בשם הקווארק והיגואר [4].
לגל-מאן היה עניין רב בשפות, והוא הקדיש חלק ניכר מהשנים האחרונות בחייו לחקר הנושא. הזדמן לי לפגוש אותו כאשר הוא נשא הרצאה ב-CERN לרגל 50 שנה להיווסדה של מעבדת מאיץ החלקיקים. ההרצאה עסקה בשפות ובה טען גל-מאן שלמילה יין בעברית ולמילה wine באנגלית מקור משותף.
עדי ארמוני הוא פרופסור לפיזיקה תאורטית של חלקיקים.
מקורות:
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Murray_Gell-Mann
[2] https://www.nobelprize.org/prizes/physics/1969/summary/
[3] https://lbscience.org/2017/06/21/על-הכוח-החזק-וכליאת-קוורקים/
[4] http://tinyurl.com/y29ul8y2