לפני שלוש שנים , ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה, בחרנו לייחד כתבה לכמה חללים שבחייהם עסקו במדע, בענפים שונים. הסיפורים הצליחו לגעת באנשים רבים שלא הכירו את הפן הזה בחייהם של הנופלים. קיבלנו שמות נוספים של נופלים שעסקו במדע, חלקם ה מדענים פעילים ואף הגיעו להישגים, חלקם היו תלמידים בדרכם לשם, בעת שנפלו ודרכם נקטעה. המדענים, החוקרים, הסטודנטים, כשנקראו לדגל, עצרו את שגרת חייהם, הורידו את החלוקים, הניחו את הכלים, עלו על מדים ויצאו למשימה. חלקם לא חזרו. כל אדם הוא עולם ומלואו, כשהוא הולך בטרם עת אנו מתאבלים על אובדנו ומתאבלים על מה שיכול היה לעשות עוד בחייו.
סרן ד"ר אברהם בן עזיז ז"ל – ביוכימיה
אברהם נולד ב 1933 בתל אביב. שירת כקצין חי"ר בצה"ל במשך שירותו הסדיר. לאחר שחרורו פנה לעבודה חקלאית במקומות שונים בארץ. לאחר שהתחבר לנושא החקלאי פנה באופן טבעי ללימודים בפקולטה לחקלאות ברחובות ובמשך עשור השלים שלושה תארים וסיים את עבודת הדוקטורט שלו במחלקה לתזונת בעלי חיים וביוכימיה. אברהם עסק במחקרים שונים, בין השאר פיתח תרופות וטרינריות מחומרים טבעיים ואף רשם פטנט. לאחר שנת השתלמות באוניברסיטת ליברפול, שב ארצה והצטרף כחוקר בכיר למכון וולקני. בשנים הבאות התמקד בחקר חומרי הדברה ופרסם מאמרים רבים בנושא.
בשנת 1973, עם פרוץ מלחמת יום הכיפורים, לא נקרא אברהם לשירות מילואים, אך החליט להתייצב בהתנדבות ביחידה בפיקוד הדרום. הוא השתתף בקרבות הבלימה נגד המצרים בגזרת סיני, ושם נפל.
גרשון מושיוב ז"ל – בוטניקה
גרשון, יליד 1913, היה בן למשפחה דתית מירושלים. מילדותו גילה עניין בטבע ובסביבה ונהג לטייל ברחבי הארץ. כבר בגיל 16 הצטרף ל'הגנה' ואף השתתף בהגנה על ירושלים במאורעות תרפ"ט (1929). לאחר שסיים את לימודיו בבית מדרש למורים, החל ללמוד בפקולטה למדעי הטבע באוניברסיטה העברית. גרשון חקר את הפיזיולוגיה של הצמח, והתמקד בנושא קצב הצמיחה. הוא היה עוזר המחקר של פרופ' מיכאל אבן-ארי, שהנחה אותו בעבודת הגמר שלו, אותה תרגם לאנגלית ושלח לפרסום ימים ספורים טרם פרוץ מאורעות תרצ"ו ב-1936. עם פרוץ מאורעות תרצ"ו גרשון התנדב להגן שוב על ירושלים במסגרת פלוגתו של יצחק שדה. באחת ההתקפות נפצע פצעים אנושים וכעבור שלושה ימים נפטר. לאחר מותו נקראה על שמו פרח נדיר ממשפחת הלועניתיים – 'מושיובית הגליל'.
רב סמל מתקדם אהוד גולדווסר ז"ל – הנדסת הסביבה
אהוב (אודי) נולד בשנת 1975 בנהריה. הוא גדל בעיר וסיים את לימודיו בתיכון במגמה ריאלית. הוא התגייס לצה"ל ושירת כלוחם בחטיבת גבעתי. לאחר שחרורו החל בלימודי הנדסת הסביבה בטכניון, יחד עם אשתו לימים, קרנית. שניהם סיימו את התואר הראשון והמשיכו לתואר שני. הקשר של אודי לנושא איכות הסביבה בא לידי ביטוי גם בהתנדבותו ב'סיירת הירוקה' של רשות הטבע והגנים.
בשנת 2006, בעת שירות מילואים בגבול הצפון, נחטף אודי ללבנון לאחר שסיורו הותקף על ידי ארגון חיזבאללה. יחד איתו נחטף חייל מילואים נוסף, אלדד רגב ז"ל. החטיפה הציתה שרשרת אירועים שהכניסו את ישראל למלחמת לבנון השניה. רק בשנת 2008, לאחר משא ומתן ממושך, הוחזרו ארצה גופותיהם של שני החטופים והם הובאו לקבורה. אשתו של אהוד, קרנית, שגם לימודיה נקטעו בעקבות האירוע, סיימה בסופו של דבר את התואר השני בהצטיינות. אודי היה צלם חובב, והתמקד בצילומי טבע וסביבה. לאחר מותו נוסדה תחרות צילומים שנתית על שמו. הצילומים בתחרות מתמקדים מדי שנה בנושא אחר הקשור לאיכות הסביבה ולאקולוגיה.
סגן בוריס יארמלניק ז"ל – פיזיקה
בוריס נולד בשנת 1984 באוקראינה. כשהיה ילד, עלתה משפחתו ארצה והתיישבה בנתניה. בוריס הצטיין בלימודיו בתיכון וסיים בגרות מוגברת במתמטיקה, מחשבים ופיזיקה. ההמשך הטבעי בסיום התיכון היה גיוס לחיל החימוש בצה"ל, ותוך זמן קצר התקדם בוריס לתפקיד קצין חימוש ביחידת הנדסה. לאחר שחרורו החל בוריס בלימודי פיזיקה באוניברסיטת תל אביב, במקביל לאחיו יבגני, שלמד הנדסה.
בשנת 2012 פרץ מבצע 'עמוד ענן' ברצועת עזה ובוריס גויס לשירות מילואים ביחידתו. הוא נהרג מפגיעת רקטה בשטח התארגנות בעוטף עזה. בין המאות שהגיעו להלוויתו, ספד לו גם ראש בית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה באוניברסיטת תל-אביב, פרופ' דוד אנדלמן ואמר שבשנות לימודיו בוריס היה תלמיד מוכשר, משקיען ויוצא דופן.
יהי זכרם ברוך.
מקורות: