בכתבה של עיתון דה מרקר פורסם על פיתוח אפשרי של חיסון לסרטן. האומנם?
נראה שאולי קצת התבלבלתם. כבר שנים ש״תרופות שמאמנות את תאי ה-T לתקוף גידולים״ אינן נתפשות כ״חסרות סיכוי״. להזכירכם, טכנולוגיית CAR-T נולדה במכון ויצמן כבר בשנות ה-80, והיא מבוססת בדיוק על הרעיון של ״אימון״ של תאי T להלחם נגד סרטן. כיום כבר משתמשים בטכנולוגיה הזו לרפא חולים.
כמעט כל המאמצים שמושקעים היום במלחמה בסרטן עובדים על הרעיון של רתימת מערכת החיסון למלחמה בגידולים. אפילו כבר ניתן פרס נובל עבור טיפולים פורצי דרך באימונותרפיה. זה רחוק מלהיות ״רעיון מטורף״. זה הבונטון.
כיום קיימים מאות טיפולים בשלבים שונים של פיתוח, שמסתמכים על הרעיון שאפשר לגרום למערכת החיסון להלחם בסרטן. כן, גם כאלה שדומים במהותם לחיסונים. למשל, יש לא מעט ״הוכחות מדעיות״ שעל פיהן כבר קיימים ניסיונות מתקדמים לטפל בסרטן עור מסוג מלאנומה. תוכלו למצוא גבעות של מאמרי סקירה בנושא הזה משני העשורים האחרונים. זה ממש לא תחום חדש.
כמובן שנשמח מאוד כשעוד ועוד טיפולים יעילים ומופחתי תופעות לוואי יצטרפו למאבק בסרטן. הסיבה שעד היום כל כך הרבה ניסיונות נכשלו היא, שגידולים סרטניים הם לא פראיירים, ואחד הדברים שמאפיינים אותם היא היכולת לחמוק ממערכת החיסון. בינתיים, נמשיך לחכות לניסויים הקליניים של החברה הזו ושל אלפי המתחרות שלה ברחבי העולם.
מקורות
[1] גיוס תאי T למלחמה בסרטן באמצעות טיפול CAR-T
[2] פרס נובל ברפואה על אימונותרפיה
[3] כ-1000 מחקרים בנושא חיסונים כנגד סרטן