אי אפשר לפספס את זה: בימים האחרונים נצפים בישראל מיליוני פרטים של הפרפר נימפית החורשף (Vanessa cardui).
נימפית החורשף היא פרפר מרשים ביופיו, עם כנפיים בצבעי כתום ושחור. לפרפר תפוצה קוסמופוליטית והוא נפוץ באזורים נרחבים מהעולם. הפרפר נודד מאירופה לאפריקה ולהיפך - כאשר חלק מהפרפרים עוברים בדרכם בישראל. השנה הנדידה מרשימה במיוחד - תופעה שעשויה להעיד על תנאים נוחים להתפתחות הזחלים בארצות המוצא של הפרפרים. באופן טיפוסי, נמפית החורשף נודדת באביב מאפריקה והמזה"ת צפונית, לכיוון אירופה, ובסתיו מאירופה הקרה לכיוון המזה"ת ואפריקה. לפי רשת הניטור, מקור הפרפרים בנדידה הנוכחי הוא בעיקר מחצי האי ערב. נדידה דומה של אותו המין מתקיימת באזורים אחרים בעולם, למשל ברחבי אמריקה הצפונית. מעניין לדעת שבימים אלה תושבי קליפורניה חווים נדידה של נימפית החורשף, בדומה לנדידה בישראל [1].
הנדידה של נימפית החורשף מרהיבה, אך אינה יחידה: פרפרים ועשים רבים, וגם חרקים מעופפים נוספים כמו שפיריות, נודדים למרחקים מרשימים. הנדידה מאפשרת לפרפרים להגיע לאזורים בהם האקלים מתאים להקמת דור של צאצאים - זחלים שניזונים על צמחיה, ולצאת מאזורים בהם תנאי הסביבה מקשים על התפתחות זחלים (כמו אירופה המושלגת בחורף).
בניגוד לנדידת ציפורים, בהן כל ציפור עשתה מספר פעמים במהלך חייה את המסלול כולו, נדידות של חרקים לרוב כוללת מספר דורות: זאת אומרת, שהפרפרים שנדדו מאירופה לאפריקה לא יחזרו לאירופה בעצמם, אלא יקימו מספר דורות של צאצאים באפריקה, ורק צאצאיהם יחזרו לאירופה (בחלק מהמקרים, ישנם גם מספר דורות לאורך מסלול הנדידה).
אתם מוזמנים לצאת החוצה ולהנות משפע הפרפרים. צילמתם תמונה או סרטון? שתפו בתגובות בדף הפייסבוק של מדע גדול בקטנה!