תאמינו או לא, בעוד חודש הסרט "המטריקס" כבר בן 20. כן. 20. עברו יותר שנים מאז שיצא המטריקס עד היום מאשר בין תאריך הלידה שלי ליציאת המטריקס. באסה. בקיצור, הסרט הזה לא הגיוני בכלל - ומי יתעצבן על זה אם לא החנונים?
בלי להיכנס רגע להאם בני אדם הם אכן מקורות אנרגיה מהלכים עם מתח הדקים של 120 וולט (הם לא [1]); האם תכניתם הזדונית של הרובוטים אכן הגיונית? האם ניתן לשעבד את המין האנושי ולהפכו למקור אנרגיה בלתי נדלה?
ובכן, לא ממש. כדי לדעת זאת אפשר להסתכל על חוקי התרמודינמיקה. לפי החוק הראשון, המכונה לעיתים גם "חוק שימור האנרגיה", כמות האנרגיה במערכת תרמודינמית סגורה נתונה על-ידי סך האנרגיה הפנימית שלה ועוד העבודה המושקעת בה מבחוץ. בניסוח מדוייק פחות, החוק הזה אומר שלא ניתן לקבל אנרגיה יש מאין. אם מערכת כלשהי התחילה באנרגיה פנימית אפס, והושקעה בה אנרגיה חיצונית, כמות האנרגיה הזמינה למערכת היא רק האנרגיה החיצונית שהושקעה בה. לפי החוק השני של התרמודינמיקה, בניסוח פורמלי, האנטרופיה של מערכת תרמודינמית סגורה לא יכולה לרדת - רק לעלות או להישאר קבועה. למי שרוצה להרחיב בנושא, כדאי לקרוא את הפוסטים שלנו שנכתבו בעבר על אנטרופיה [2][3]. לצורך הדיון כאן אפשר להסתפק בניסוח פחות מדוייק של החוק השני: תהליך מעבר אנרגיה לא יכול להיות יעיל יותר מ-100 אחוזים. כלומר, אם למשל ממירים אנרגיית שמש לאנרגיה חשמלית, לא ניתן להפיק יותר אנרגיה חשמלית מכמות אנרגיית השמש הזמינה לנו. בעולם שאינו אידיאלי תעלה תמיד האנטרופיה של המערכת; בשל איבודי אנרגיה פנימיים שישתחררו כחום, יעילות מעבר האנרגיה יהיה קטן בהרבה מ-100 אחוזים. לדוגמה, עבור לוח סולארי טיפוסי, רק כ-25 אחוזים מאנרגיית השמש הנקלטת בו מומרת בסופו של דבר לאנרגיה חשמלית.
בסרט המטריקס המכונות מייצרות אנרגיה באמצעות בני אדם; בני האדם אוכלים מזון, ובתמורה מייצרים אנרגיה חשמלית וחום. מדוע זה לא הגיוני? לפי החוק הראשון, לא ניתן לייצר אנרגיה יש מאין - והרי יש להשקיע אנרגיה בייצור המזון לבני האדם. כלומר, סך האנרגיה שהמכונות יקבלו בחזרה (האנרגיה שהושקעה בייצור המזון פחות האנרגיה שקיבלו בחזרה מבני האדם) לא יכולה להיות גדולה מאפס. הסרט כביכול פותר בעיה זו על ידי (נשבע לכם) האכלת בני האדם החיים בבני אדם מתים. אבל, תהליך זה כמובן גם הוא לא יכול לספק אנרגיה חיובית; שכן יש להשקיע אנרגיה בהפיכת בני האדם המתים למזון מתאים לאכילה. סליחה על התיאור הגרפי.
למעשה, לפי החוק השני, ומאחר ואין בנמצא מערכות אידיאליות בהן אובדן אנרגיה הוא אפס - כמות האנרגיה שהמכונות יקבלו בחזרה מבני האדם תהיה קטנה בהרבה מכמות האנרגיה אותה השקיעו. לפי הערכות שונות, רק רבע מסך האנרגיה שאגורה במזון שאנו מעכלים היא אנרגיה זמינה לנו. כלומר, עבור כל יחידת אנרגיה שישקיעו המכונות הם יקבלו בחזרה רק רבע יחידת אנרגיה; מגנרטור יעיל תהפוך לה האנושות למזללת אנרגיה ענקית והמכונות ישקעו בתהום הנשיה. אגב, אם כל זה לא העיף לכם את הסכך, חכו עד שתקראו את תיאוריית המעריצים לפיה ניאו אינו "האחד" אלא הסוכן סמית׳ [4]. איזה סרט הזוי.
מקורות
[1] בני אדם לא מייצרים 120 וולט
[2] פוסט שלנו על אנתרופיה
[3] פוסט שלנו על מנועי חום
[4] סמית׳ הוא האחד