משרד החקלאות משיק בימים אלה מהלך חדש שנועד לצמצם זריקת מזון בכלל ופירות וירקות בפרט. מדובר במטרה חשובה ומבורכת, אולם המדיניות בה בוחר המשרד לנקוט לשם קידומה היא תמוהה; שיווק של פירות וירקות באריזות ניילון ופלסטיק [5] - מהגורמים המזהמים ביותר שמייצר האדם [6]. זאת, חשוב לציין, בשעה שבשאר העולם המערבי קיימת מגמה ברורה של צמצום השימוש בפלסטיק והעדפת פתרונות חלופיים ידידותיים לסביבה [7]. משרד החקלאות יכול היה לנקוט שורה של צעדים שיקדמו צריכה נבונה וצמצום זריקת מזון, דוגמת חינוך לקנייה מתוכננת ומבוקרת ולאי זריקת ירקות "מכוערים", הוצאת מכרז לאפליקציה או לתוכנה שתסייע בניהול צריכת המזון של משק בית או שלל רעיונות אחרים, שלא יהיו כרוכים בעלות סביבתית או כלכלית משמעותית.
עד כמה חמורה הבעיה? ובכן, באוקיינוס השקט יש אי שנוצר מפסולת. בעיקר מפלסטיק. עד כמה גדול האי הזה? גודלו המוערך הוא כ- 700 אלף קמ"ר [8] - כגודלה של מדינת טקסס. לשם השוואה, מדינת ישראל משתרעת על כ- 21 אלף קמ"ר [9]. אי הפסולת הולך וגדל כל העת; עוד ועוד פסולת פלסטיק שמושלכת אל הים מתאספת סביבו עם הזרמים המעגליים של האוקיינוס השקט.
בכל יום נשפכים אל הים כ- 22 אלף טון פלסטיק, שמצטברים לכ- 8 מיליון טון פלסטיק כל שנה [10]. אלו כמויות עצומות. אנחנו טובעים בפלסטיק. קחו שנייה לעכל את המספרים האלה - פלסטיק אמנם זול, קל לייצור ולעיבוד ובעל שימושים רבים מספור - אבל זהו חומר מזהם ביותר, מאחר שלוקח לו זמן רב להתפרק, וכשלבסוף מתפרק, אנחנו נשארים עם מיקרו-פלסטיק, חלקיקי פלסטיק קטנטנים שאינם נראים בעין בלתי-מזויינת, אבל הם שם.
אפרופו עיכול, לאן אתם חושבים הולך כל הפלסטיק ומיקרו-פלסטיק הזה? ובכן, כל הדרכים אכן מובילות לים. כמות בעלי החיים הימיים שמתים בגלל פסולת הפלסטיק היא עצומה. מינים שלמים עומדים בסכנת הכחדה מסיבה זו בלבד [11]. מהים הפלסטיק מוצא את דרכו גם אל הצלחת שלנו - דגי מאכל רבים מכילים בתוכם מיקרו-פלסטיק [12]. וזה לא נגמר בבעלי חיים. גם במי השתייה שלנו יש כמות לא מבוטלת של מיקרו-פלסטיק (מאיפה המים האלו מגיעים לדעתכם?). במחקר שנערך לאחרונה נמצאו דגימות מיקרו-פלסטיק בדגימות צואה אנושית, וכן, זה צריך להדאיג אותנו [13].
הדרך הטובה ביותר שבה כל אחד מאיתנו יכול לסייע לסביבה, ולעתיד הפלנטה שלנו, היא לצמצם ככל הניתן את צריכת הפלסטיק האישית, למחזר מה שניתן ולעשות שימוש עצמי חוזר בחלק מהמוצרים.
מספר נקודות נוספות:
- "אבל אפשר למחזר" - מחזור הוא לא פתרון קסם. האנרגיה הנדרשת לא מגיעה יש-מאין. גם היא עולה לסביבה (חשמל, הובלה וכו'). כמו כן, נדיר שאפשר למחזר 100 אחוז, וגם אז - החומר הממוחזר לרוב יהיה פחות טוב מהחדש. זה מבלי לדבר על כך שלא 100 אחוז מהאנשים ממחזרים. אבל כמעט כולנו זורקים כמויות גדולות של זבל.
- הסיכוי למחלות כתוצאה ממגע של אנשים אחרים בסחורה די נמוך. בכל זאת מדובר בתוצרת חקלאית שגדלה בשדה - היכן שציפורים ובעלי חיים אחרים מפרישים את צרכיהם וזה כנראה הרבה יותר מסוכן. אם מה שמלחיץ אתכם במיוחד אלו החיידקים, אתם מוזמנים לפעול לפי המלצות ה-FDA לטיפול בפירות וירקות - שטפו את הפירות/ירקות במים חמים וסבון כ-20 שניות [14].
- העניין הכלכלי - כמובן שהעלות תתגלגל על הצרכן. חשבתם אחרת?
- העניין של חיוב קנייה בסכום מסויים - נניח שברצונכם לרכוש 3 מלפפונים אבל בחבילה יש 6, אין לכם אופציה אחרת חוץ מלקנות יותר. אפשר להמשיך עם המשחק הזה עוד הרבה. דבר שפוגע דווקא בשכבות החלשות ובמעוטי יכולת שאם יכלו להרשות לעצמם לקנות תפוח אחד, עכשיו יאלצו לוותר לגמרי.
- אי אפשר לבדוק את כל הפרטים - מי כאן לא קנה פעם אריזה סגורה של עגבניות שרי, תותים, ענבים, פטריות או שאר הדברים שהתרגלנו לקנות בקופסאות, והתבאס שחלק מאלו שלא ראיתם באמצע/תחתית - רקובים וזרקתם לפח? ככה שגם החשיבה של "למנוע בזבוז מזון", לא בדיוק מחזיקה מים.
בשורה התחתונה - יוזמת משרד החקלאות לקדם אריזת פירות וירקות באריזות פלסטיק היא יוזמה תמוהה ומזיקה, שכנראה שלא נעשתה בשיתוף עם אנשי מקצוע מתחום הסביבה, כמו למשל אנשי תוכנית ממשק המדהימים במשרד להגנת הסביבה. ראוי שהיוזמה המדוברת תיגנז, ושבמקומה יפעל המשרד להגנת הסביבה לחינוך לצריכה נבונה ומתחשבת בסביבה.
הגעתם עד כאן והתעצבנתם? אפשר עדיין להתנגד, עד לתאריך ה-10 במרץ. שלחו אימייל (efratbe@moag.gov.il) וספרו למשרד החקלאות עד כמה הרעיון שלהם גרוע, ועד כמה אתם מתנגדים אליו.
מוזמנים לצפות בראיון שהענקתי לחדשות הלילה של תאגיד השידור - כאן על הנושא:
כמו תמיד, תקשיבו לסר דוויד אטנברו:
תמונה ראשית על בסיס BULGARIA-POLLUTION-RIVER AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
נערכה בידי מייקל סולמונוביץ'
מקורות והרחבות:
[1] הפסקת חיסוני הכלבת והתוצאות הידועות מראש
[2] יוזמת טרנספר חתולי הרחוב
[3] המתנה ב-200 אלף שקל שנתן אורי אריאל לראש ממשלת רוסיה בביקורו בישראל
[4] תפילה המונית לגשם ביוזמת השר אריאל
[5] מהלך נוסף בצמצום אובדן המזון: משרד החקלאות יתמוך בתכנית קידום שיווק לצרכן של פירות וירקות ארוזים
[6] זיהום פלסטיק (ויקיפדיה באנגלית)
[7] קשית, לא תודה! יוזמה חדשה אומרת לא לקשיות הפלסטיק
[8] Great Pacific garbage patch
[9] ישראל (ויקיפדיה)
[10] Plastic waste inputs from land into the ocean
[11] Marine animals are dying because of our plastic trash
[12] MARINE PLASTICS - The Smithsonian
[13] ASSESSMENT OF MICROPLASTIC CONCENTRATIONS IN HUMAN STOOL - PRELIMINARY RESULTS OF A PROSPECTIVE STUDY
[14] 7 Tips for Cleaning Fruits, Vegetables