ברוח האבולוציה, אנחנו נוטים לחשוב שבחירת בן זוג בטבע מסתמכת על כשירותו של בן הזוג, כך שבן הזוג החזק ביותר, הגדול ביותר, או בעל הטריטוריה הטובה יותר ייבחר. כל אלו אמורים להעיד על הסיכוי של צאצאיו של בן הזוג הזה לשרוד ולהתרבות - המטרה הנעלה ביותר בטבע כמובן.
אך האם תכונות פיזיות הן הקריטריון היחיד? כבר דארווין (שנולד שלשום לפני 210 שנים) הציע שבחירת בני-זוג לרבייה תורמת לאבולוציה גם של יכולות קוגניטיבית. כיצד? בני זוג "חכמים" הינם בעלי יתרון בהשגת אוכל, בהתרבות מוצלחת, וביכולת שרידה גבוה. הם יהיו נחשקים יותר ויעבירו הלאה את ה"חוכמה" לצאצאיהם.
מחקר חדש שופך אור על העדפותיהן של תוכוניות אוסטרליות (Melopsittacus undulatus) בבחירת בני זוג.
חוקרים מסין מצאו שתוכוניות חושקות דווקא בבני זוג "חכמים" שיודעים לפתור בעיות, ומעדיפות אותם על פני זכרים אחרים! כך פורסם לאחרונה בעיתון היוקרתי Science. החוקרים הציגו כיצד תוכוניות מעדיפות בני זוג שהצליחו לפתור מטלה מורכבת של הוצאת אוכל מקופסה על פני אלו שלא הצליחו. זאת למרות שלפני כן תוכונים אלו היו מועדפים עליהן פחות.
בתחילת המחקר החוקרים הציגו בפני הנקבות שני זכרים שונים, דרגו את הזמן בו הנקבות בילו עם הזכרים, והגדירו את הזכרים שאיתם התוכוניות בילו פחות זמן כ"פחות מועדפים" ואת הזכרים שאיתם הנקבות בילו את מרבית הזמן כ"מועדפים". לא היו הבדלים מבחינת תכונות חיצוניות בין הזכרים (לפחות לא לעין אנושית).
לאחר מכן לקחו את הזכרים הפחות מועדפים ואימנו אותם לפתור מטלה מורכבת של הוצאת אוכל מקופסה. לעומת זאת, את הזכרים המועדפים לא אימנו בפתירת המטלה. לבסוף, החוקרים אפשרו לנקבה לצפות בכל אחד מהזכרים מתמודד עם המטלה הנ"ל. הן צפו בפחות מועדף מצליח במטלת השגת האוכל, ואילו במועדף נכשל בה.
לאחר הצפייה במטלה אפשרו לנקבות לבחור שוב עם מי מהזכרים תרצנה לבלות את זמנן. מה שקרה כעת היה מפתיע! נמצא שהנקבות שינו את דעתן וכעת העדיפו באופן מובהק לבלות עם הזכרים שהצליחו במטלה, אף שקודם היו פחות מועדפים עליהן. כלומר, העדפותיהן של הנקבות השתנו בעקבות צפייתן בזכרים שהצליחו במטלה.
על מנת לשלול את הרעיון כי האוכל הוא מה שהנקבות חפצות בו, בוצע בקבוצת ביקורת ניסוי דומה בו השגת האוכל נעשתה ללא מאמץ קוגניטיבי, כאשר הזכרים הפחות מועדפים משיגים בקלות אוכל. בניסוי זה לא נצפה כל שינוי בהעדפותיהן של הנקבות.
בניסוי נוסף בדקו האם ההעדפה לאלו שהצליחו במטלה הינה אולי בעלת מרכיב חברתי, ואיננה על בסיס קשר זוגי. הניסוי היה זהה לניסוי הראשון, פרט לכך שהנקבות צפו בשתי נקבות מנסות את המטלה, ולא בשני זכרים. בניסוי זה לא נמצא שינוי בהעדפותיהן של הנקבות הצופות עם מי לבלות את זמנן. תוצאה זו מצביעה על כך שהעדפה לזכרים עם יתרון קוגניטיבי היא על בסיס קשר זוגי.
פתרון בעיות והפגנת יכולות קוגנטיביות גבוהות הופכות את הזכרים לנחשקים יותר. ניתן לסכם את זה במילים "תוכון גיק מרווח יותר". גיקים אנושיים התעודדו, יש סיבה לתקווה!
סרטון מהניסוי:
https://www.youtube.com/watch?v=Ly9w5UwGRkQ
למאמר: Problem-solving males become more attractive to female budgerigars
חומר נלווה למאמר וסרטונים