בשבוע הקודם התמודדו תושבי החוף המזרחי של ארצות הברית עם גל קור קיצוני. לשם השוואה, בחלק מערי ארצות הברית התקרבה ואף ירדה מתחת לטמפרטורה באנטארקטיקה! איך יכול להיות שבזמן שכדור הארץ עובר התחממות גלובלית, בחוף המזרחי של צפון אמריקה יש גל קור קיצוני כל כך?
פוסט אורח מאת קרן מזומן, דוקטורנטית בחוג למדעי האטמוספירה, אוניברסיטת קולומביה בניו-יורק
התחממות גלובלית היא מדד אחד של תופעה רחבה יותר שנקראת שינוי אקלים. ההתחממות הגלובלית מתארת את השינוי בטמפרטורת פני השטח הממוצעת על פני כל כדור הארץ. כלומר, משנה לשנה אנחנו רואים שהטמפרטורה הממוצעת הגלובלית עולה. גל קור או גל חום, פה או שם, לא משקף את המצב הממוצע על פני כל כדור הארץ.
חשוב מאוד להבדיל בין מזג אוויר לאקלים. מזג אוויר הוא המצב האטמוספרי הנתון ביום מסוים, בעוד אקלים הוא הממוצע לאורך תקופה של 30 שנה (על פי הגדרת ארגון המטאורולוגיה העולמי). בנוסף, בתופעה הרחבה יותר של שינוי אקלים יש ריבוי של מזג אוויר קיצוני. המשמעות היא גם גלי חום מטורפים באוסטרליה, כאלה שממיסים את הכבישים, וגם גלי קור שוברי שיאים בארצות הברית. בשיקגו, היה קר יותר מאנטרקטיקה, אלסקה, והקוטב הצפוני. כחלק משינוי אקלים אנחנו חווים גם התחממות גלובלית וגם מזג אוויר קיצוני שכולל גלי קור קיצוני.
אז מה יכול לגרום לגל הקור הקיצוני, בזמן שכולם מדברים על התחממות גלובלית? הגורמים לגל הקור הקיצוני בארצות הברית הם, בין השאר, מערכת אקלימית מפורסמת שנקראת "מערבולת הקוטב הארקטית" [2,3] . בשל כמות השמש הזעומה שהם מקבלים, הקטבים הם בין המקומות הקרים על פני כדור הארץ. האוויר הקר מעל הקטבים נוטה להתערבב עם אוויר חם יותר מקווי רוחב נמוכים וליצור מערכת לחץ נמוך (שקע) מעל הקוטב. סביב מערכת זו, בשל השפעת כוח קוריוליס [ראו 1], מתפתחת לעיתים מערבולת אדירה. בכל שנה, לפי התנאים האקלימיים, משתנה המערבולת; לעיתים היא מערבולת אחידה וחזקה, ולעיתים היא "נשברת" למספר מערבולות חלשות יותר.
האזור הארקטי, מסיבות הקשורות להתחממות הגלובלית, עובר התחממות מואצת לעומת אזורים אחרים על פני כדור הארץ. הדבר גורם לכך שהפרש הטמפרטורות בין הארקטי לקווי הרוחב הממוזגים קטן, מה שיוצר תגובת שרשרת עם השפעה על עוצמת מערבולת הקוטב הארקטית, ועל היכולת שלה להישאר אחידה. במקום להקיף את האזור הארקטי, המערבולת צפויה להישבר לעיתים תכופות יותר, ולהביא איתה אוויר קר מאוד דרומה, לארצות הברית. במקומות שונים בתוואי, המערבולת עלולה לנדוד צפונה, מה שיביא אוויר חם מהרגיל, למשל לאלסקה. בכל האינטראקציה המורכבת הזו יש גם היבטים של תוואי פני השטח, למשל הרי הרוקי גם הם תורמים לשבירת המערבולת, ומעודדים מצב שמייצר גלי קור במזרח ארצות הברית, אל מול גלי חום בצפון מערב ארצות הברית. לכן, ביחד עם התחממות גלובלית, גל הקור העוצמתי שחוותה ארצות הברית בשבוע שעבר עלול להיות נפוץ יותר בעתיד, בהתאם לתחזיות מדעני האקלים [4].
מזג אוויר קיצוני בפני עצמו אינו מוכיח או מפריך את ההתחממות הגלובלית אבל התחממות גלובלית ומזג אוויר קיצוני שניהם ביטויים של שינוי אקלים. בעתיד, אנו צפויים לראות יותר מצבי קיצון של מזג אוויר; ימים שרביים באיזורים שאינם מורגלים להם ולעומתם, גלי קור עזים ומערכות מזג אוויר עזות.
מקורות:
[1] על כוח קוריוליס ומערבולות באטמוספירה
[2] השפעת המערבולת הארקטית על הקרח בקוטב הצפוני
[3] גלי קור ומערבולת הקוטב
[4] האם יש קשר בין ארועי מזג קיצוניים ושינוי האקלים?
לקריאה נוספת:
- https://earthobservatory.nasa.gov/images/144489/arctic-weather-plunges-into-north-america?utm_source=FBPAGE&utm_medium=NASA+-+National+Aeronautics+and+Space+Administration&utm_campaign=NASASocial&linkId=62979232
- https://phys.org/news/2019-01-science-polar-vortex-outbreaks.html
- https://phys.org/news/2018-12-australia-swelters-record-breaking-heatwave.html
- תמונה של כביש שנמס על גלגלי רכב