בקטנה: שנת 2019 נפתחה עם מין שנכחד מהעולם. סביר להניח שלא שמעתם על כך בחדשות, מכיוון שהמין המדובר אינו טיגריס או קרנף – אלא מין קטן של חילזון מהוואי.
איי הוואי בורכו בשפע של עולם-חי מיוחד ויוצא דופן. מכיוון שהם ממוקמים במרכז האוקיינוס השקט, מרוחקים מאות קילומטרים מהיבשת הקרובה ביותר, הגעה של יצורים חיים לאיים היא נדירה, ולאחר שהיא מתרחשת היא כמעט תמיד מובילה לרדיאציה - אבולוציה מהירה במיוחד של מינים ייחודיים המאכלסים נישות אקולוגיות חדשות. את המינים הללו לא ניתן למצוא באף מקום אחר בעולם.
אחד המקרים המרשימים ביותר של רדיאציות בהוואי היא של חלזונות יבשה. מאיי הוואי מוכרים מאות מינים של חלזונות יבשה ייחודיים להוואי, השייכים למספר משפחות שונות כאשר רוב המינים נמצאים אך ורק בהוואי! רבים מהמינים הללו בעלי תפוצה מצומצמת במיוחד בחלקים ספציפיים של איים מסויימים בשרשרת האיים ולא באחרים. רבים מהם גם מרשימים ביופיים,והמאפיין הזה היה בעוכרם.
הסיפור המצער הוא שרבים ממיני החלזונות של הוואי נכחדו לחלוטין מן העולם, מאז שהחלה התיישבות אנושית באיי הוואי, אפילו עוד עם הגעת הפולינזים, למרות שההרס המאסיבי ביותר נגרם מההתיישבות האירופאית. הסיבות העיקריות לכך הן החשודים העיקריים בהכחדה של בעלי חיים ברחבי העולם: הרס בתי גידול, מינים פולשים, וניצול יתר. הישוב האינטנסיבי בהוואי, יחד עם תנופת הבנייה המודרנית באיים ופיתוח החקלאות, הרסו את יערות הגשם הטבעיים של האי בהם החלזונות האלו מצאו בית. גם החדרת מיני צמחים פולשים, וחיות משק כגון פרות, חזירים ותרנגולות, שינתה את נופם של יערות הגשם הטבעיים של הוואי. לכך התווספו מינים פולשים שהוחדרו על-ידי האדם וטרפו את החלזונות, כגון חולדות, נמלים ותולעים שטוחות, ואף מינים פולשים של חלזונות שהתחרו במינים המקומיים. בנוסף לכל אלה, חלק מהמינים נאספו במספרים גבוהים לשימושים שונים של האדם, כגון שימוש בקונכיות לצרכים קישוטיים.
ב-1 לינואר 2019, מת בשבי ג'ורג', הפרט האחרון הידוע מהמין Achatinella apexfulva, ועימו נכחד המין כולו. המקרה של ג'ורג' – שאגב קרוי על שם ג'ורג' מפורסם אחר שגם הוא היה האחרון ממינו, צב ענק מהאי פינטה באיי הגאלאפאגוס – עצוב במיוחד. המין הזה היה הראשון שתואר למדע מתוך מאות מיני החלזונות הייחודיים של הוואי, לאחר שבשנת 1787 הוענק לקפטן ג'ורג' דיקסון ליי (Lei – שרשרת הפרחים שכה מזוהה עם איי הוואי) בה הייתה שזורה קונכיה של החילזון. גם מין זה סבל מדעיכה מהגורמים שפירטנו בפוסט, ובשנת 1997 נאספו עשרת הפרטים האחרונים המוכרים מהמין הזה מהטבע, והועברו למעבדה באוניברסיטת הוואי כדי לנסות להרבותם. לצערנו, מאמצי הרבייה בשבי כשלו, והפרטים כולם מתו מלבד ג'ורג'. הוא הצליח להחזיק מעמד עד שנת 2019, וכל שנותר ממנו עתה היא דגימת רקמה היושבת ב"בנק רקמות" מקפיא בגן החיות של סן דייגו.
מותו של ג'ורג' מהווה לנו תזכורת עצובה במיוחד – העולם שלנו מלא ביצורים חיים מדהימים וייחודיים. רובם המוחלט קטנים, נסתרים, ולא "סקסיים" כמו פנדות או פילים. רבים מאלה נמצאים בסכנת הכחדה. אסור לנו לשכוח שגם היצורים האלה קיימים, וגם הם זקוקים להגנה וראויים לתשומת לב.
מקורות וקריאה נוספת:
הודעת הממשלה ההוואית על מותו של ג'ורג'
על מותו של ג'ורג', כולל הספד ממתאם תכניות השימור של חלזונות יבשה בהוואי
מאמר על חלזונות היבשה של הוואי, והסיבות להכחדתם
צילום: Hawai'l DLNR