התוכי הסיסי הוא תוכי מונוגמי, אבל טורף קטן וחמוד שהובא על ידי האדם לטסמניה, הכיסנאי הדואה, מאיים להכחיד את התוכי ואף גורם לו לשנות את הרגלי המין שלו. השינוי המיני הזה גובה מחיר יקר בשרידות הגוזלים ומעצים את השפעתו על הטורף על האוכלוסייה.
התוכי הסיסי (Swift Parrot - Lathamus discolor) הוא תוכי אוסטרלי צבעוני מאוד שגופו צר, כנפיו צרות ומחודדות וזנבו ארוך ומחודד גם הוא. מבנהו המיוחד והתעופה הזריזה שלו זיכו אותו בתואר "סיסי" על שם עופות ממשפחת הסיסים (Apodidae) שיכולת התעופה שלהם היא אחת המרשימות בטבע. במהלך השנה, הוא נודד בין אוסטרליה לטסמניה, שם הוא גם מקנן לאורך החופים ובשני איים קטנים סמוכים. אתרי הקינון משתנים משנה לשנה, כאשר באתרים הנבחרים יש שילוב מנצח של מקורות מזון (צוף פרחי אקליפטוס) ועצים גדולים עם חורים שניתן לקנן בהם.
התוכי הסיסי הוא מונוגמי. הזוג מחפש ומוצא ביחד חור מתאים לקינון. הנקבה נכנסת אל הקן ומטילה בו ארבע ביצים בממוצע. היא נשארת בקן לדגור על הביצים ולטפל בגוזלים למשך עשרה ימים לאחר בקיעתם. בזמן הדגירה ואחרי הבקיעה, הזכר מאכיל את הנקבה ואחר כך גם את הגוזלים. אחרי שהנקבה יוצאת מן הקן, שני בני הזוג מאכילים את הגוזלים עד לפריחתם. בטבע נותרו היום לכל היותר 2500 פרטים בוגרים של התוכי הסיסי והוא מוגדר "בסכנת הכחדה חמורה" [1].
אחת הבעיות של התוכי הסיסי נגרמת על ידי יצור חמוד ותמים למראה, שאנחנו מכירים בדרך כלל מסרטוני יו-טיוב ביתיים - הכיסנאי הדואה (Petaurus breviceps), יונק כיס קטן. באופן טבעי הוא אינו מצוי בטסמניה. הוא הובא לאי בשנת 1835 ממדינת ויקטוריה (בדרום מזרח אוסטרליה) כחיית מחמד [2], אך עד מהרה נמלט מהכלובים והיום הוא מצוי בכל אזורי הרביה של התוכי (פרט לשני האיים הקטנים הסמוכים).
הכיסנאי נכנס לקיני התוכים בלילה, הורג וטורף את הנקבות, ואינו בוחל גם בטריפת הביצים והגוזלים. אין לו שום דרך לטרוף את הזכרים, מכיוון שהם לא נשארים בקן, ולכן הוא טורף רק נקבות. ברוב השנים הכיסנאים מצליחים לחסל כ-50% מהנקבות, כך שיחס הזוויגים מוטה מאוד כלפי זכרים והם מהווים 73% מהאוכלוסיה. בחברה מונוגמית, משמעות הדבר היא שזכרים רבים נשארים "רווקים".
מחקר שנערך בין השנים 2010 ל- 2016 ופורסם לאחרונה [3] ב- Journal of Animal Ecology, מצא שההטיה לטובת הזכרים שינתה למעשה את שיטת הרבייה של התוכים. התחרות הקשה בין הזכרים גורמת לרווקים לנסות ולהזדווג עם נקבות שכבר בזוגיות. הרווקים מאוד נחושים בדעתם והם גם מצליחים. התוכים עברו ממונוגמיה (כמו הרוב המוחלט של התוכים) לפוליאנדריה שיתופית: בפוליאנדריה נקבה מזדווגת עם כמה זכרים, ושיתופית מכיוון שכמה זכרים חולקים נקבה אחת. זוהי שיטת רביה נדירה יחסית בעופות. הנקבה מזדווגת עם יותר מזכר אחד, אך המבנה החברתי הזוגי נשמר. זאת להבדיל מפוליאנדריה חברתית, כמו בְּפֶרֶס (Gypaetus barbatus) למשל, אצלו מצטרף זכר רווק לזוג והשלישיה מגדלת יחדיו גוזל אחד או שניים.
על מנת לבדוק האם אכן מתקיימת פוליאנדריה החוקרים דגמו DNA מ-371 גוזלים מ-82 קינים כדי לדעת האם הגוזלים בקן הם אחים לגמרי או אחים למחצה. הם מצאו כי ב-49 קינים הגוזלים היו אחים מלאים ואילו ב-43 קינים היה לפחות גוזל אחד שהוא אח למחצה. זה הרבה מעבר למצופה מרביה מונוגמית הכוללת גם הזדווגויות מחוץ לקשר הזוגי. הקינים בהם נצפו אחים למחצה היו באזורים בהם טריפת הנקבות היתה גבוהה. הפוליאנדריה אינה פוגעת ברבייה, ואף מיטיבה עימה, למשל על ידי הגדלת השונות הגנטית באוכלוסיה. אולם, נמצא כי שרידות גוזלים שיש להם גם אחים למחצה נמוכה יותר. מתצפיות החוקרים עולה שהסיבה לכך עלולה להיות העובדה שהאב עסוק מאוד בגירוש זכרים אחרים על חשבון השקעת זמן ואנרגיה בהאכלת הנקבה והגוזלים. גם הנקבה עסוקה בהדיפת זכרים נוספים או בהזדווגות עימם. כמובן, שלזכר יש סיבה טובה יותר לגרש זכרים "חצופים" כי יש לו יותר מה להפסיד בסיפור הזה.
אם המצב ימשך כפי שהוא עכשיו, החוקרים חוזים שהאוכלוסיה תקטן ב- 2.7-5.5% בכל שנה ב-16 השנים הקרובות, מה שעלול להביא אותה להכחדה.
המקרה הזה, כמו רבים אחרים, הוא דוגמה להשפעת האדם על טבע. נראה כי אם רוצים לשמור על התוכי הסיסי, יש להשיב את בית הגידול בטסמניה לקדמותו - נטול כיסנאים. בהיסטוריה של אוסטרליה יש כבר כמה פרוייקטים מוצלחים של סילוק טורפים לא טבעיים, וקיימות תוכניות לעתיד בנושא [4,5]. עד כה, ממשלת אוסטרליה השקיעה 150 אלף דולר אוסטרלי בניסיון ללכוד כיסנאים וליצור אזורי קינון בטוחים (ראו בסרט)[6]. ימים יגידו אם נסיון ההצלה יהיה מוצלח או שעוד מין יאבד בגלל השפעת האדם.
סרט מעניין על הנושא (אבל באיכות לא מאוד טובה)
מקורות והרחבות:
- דף התוכי הסיסי ברשימה האדומה של ה IUCN
- Sugar gliders in Tasmania: an introduced predator or an elusive native?
- המאמר המקורי - Sex ratio bias and shared paternity reduce individual fitness and population viability in a critically endangered parrot
- התמודדות עם טורפים פולשים באוסטרליה
- לפעמים עוד אפשר לסובב את הגלגל אחורנית - פוסט של אלכס סלבנקו
- Tasmanian Government plan to kill sugar gliders to save swift parrots gets cool reception