מחקר אשר ביצע ניתוח אקוסטי לקולו של פרדי מרקורי מצא כי הויברטו שלו (הרעדת הקול) מהיר ונדיר במיוחד.
כולם יודעים שפרדי מרקורי הוא אגדה אבל היום, בעזרת כלים מדעיים, אנחנו יכולים גם לדעת מה הסוד מאחורי קולו האלמותי. חוקרים ביצעו ניתוח אקוסטי של קולו מתוך ראיונות, הקלטות של להקת קווין וכן קטעי א-קפלה שלו (שירה ללא ליווי כלי נגינה). החוקרים מצאו כמה מאפיינים מעניינים שמהווים את חתימת הקול הייחודית שלו.
אחת הדרכים בהן מודדים גלי קול היא התדר שלהם, כלומר כמה מחזורים הגל עובר בשנייה, והוא נמדד בהרץ. בחוויה הפסיכולוגית שלנו, התדר נחווה כגובה הקול (pitch). דיבור ושירה מורכבים מהרבה גלי קול בתדרים שונים כאשר התדר הנמוך ביותר בכל רגע נתון, שהוא גם לרוב החזק ביותר וזה שיכתיב באיזה גובה יישמע לנו הצליל, מכונה תדר היסוד. לרוב מופקים במקביל תדרים נוספים שהם כפולות שלמות של תדר היסוד, אלו מכונים הרמוניות. בזמן שירה אנו שולטים בקול שלנו ומשנים את תדר היסוד לפי צרכינו אבל בזמן דיבור טווח תדרי היסוד שנשתמש בהם הוא של אלו שהכי נוחים לנו. בניתוח של תדר היסוד בדיבור של פרדי החוקרים מצאו כי הוא מדבר בתדר שאופייני לקול בריטון (עם חציון של 117.3 הרץ), על אף כי לרוב שר בתדרים גבוהים יותר.
אבל הייחוד האמיתי של פרדי היה כשהתחיל לשיר. החוקרים מצאו כי המנעד של תדר היסוד שלו בשירה נע בין 3 אוקטבות (92.2-734 הרץ), מנעד מרשים ביותר אבל מאפיין גם זמרים אחרים בעלי קול בריטון. אוקטבה היאב קפיצה של 8 תווים. אם תשירו דו-רה-מי-פה-סול-לה-סי-דו - בין הדו הראשון לשני עברתם אוקטבה. התדר של הדו השני הוא בדיוק פי שניים מהדו הראשון, מה שגורם לכך שלשני הצלילים יש הרבה הרמוניות במשותף (כזכור, הרמוניות הן כפולות שלמות של תדר היסוד). לנו באוזן זה נשמע כאילו הצלילים דומים מאוד.
הטענה הרווחת היא כי המנעד של פרדי היה רחב יותר והגיע ל- 4 אוקטבות, טענה שהחוקרים לא שוללים. עם זאת, ההקלטות לא תמיד אפשרו לחוקרים להפריד בין קולו של פרדי לבין הגיטרה וקולות הרקע ולכן לא נעשה בהן שימוש במחקר.
טווח התדרים אמנם מרשים, אבל הויברטו הוא הייחוד האמיתי של פרדי. ויברטו הוא אפקט מוזיקלי שנשמע כמו הרעדת הקול, כלומר הגבהה והנמכה של תדר הקול במהירות גבוהה סביב תדר היסוד. תדר הויברטו של פרדי עמד על 7.04 הרץ, הקצה הגבוה ביותר של טווח התדרים המתועדים של ויברטו בזמרים קלאסיים (נע בין 5.4 ל-6.9 הרץ). לשם השוואה, זמר האופרה האיטלקי המפורסם לוצ'אנו פבארוטי הוא בעל ויברטו של 5.7 הרץ. זמרי רוק ופופ נמצאים לרוב בצד הנמוך של הסקאלה הזו או מתחתיה. למעשה, תדר הויברטו של פרדי כה גבוה שהוא תועד רק בהפרעות לא רצוניות של רעד בקול (vocal tremor).
אמנם למחקר מסוג זה יש הרבה מגבלות, כמו העובדה שאיסוף הדאטא לא נעשה בצורה מבוקרת, אבל הוא בסך הכל מאשש לנו את מה שתמיד ידענו - פרדי מרקורי ידע להרטיט את הקול שלו לפחות כפי שהוא מרטיט את ליבנו.
להדגמת הויברטו של פרדי:
מקורות