לטריטון הספרדי (Pleurodeles waltl), דו-חי בעל זנב שמקורו בחצי האי האיברי ובצפון מרוקו, יש מנגנון הגנה יוצא דופן. לאורך צידי הגוף שלו יש שורה של בליטות כתמתמות, הנראות כמו יבלות. כשהוא מאויים, הוא מכווץ את השרירים והעור בצידי הגוף, ודוחף מעין קוצים מתוך הבליטות הללו. העור באזור זה גם עשיר בבלוטות רעל, ובעת הכיווץ הבלוטות מתחילות להפריש רעל שמכסה את ה"קוצים". כל טורף שינסה לבלוע את הטריטון יסתכן בכך שה"קוצים" ידקרו את חלל הפה שלו ויחדירו רעלים לתוך מחזור הדם שלו.
אבל זה לא הדבר הכי מוזר בסיפור הזה: ה"קוצים" שנשלפים מתוך הבליטות כלל אינם קוצים, אלא הצלעות של הטריטון! כן, כן, הטריטון מסוגל לסובב ולדחוף את צלעותיו החדות דרך דפנות גופו, כך שהן ישמשו ככלי החדרה לרעל כשמישהו מנסה לטרוף אותו. לאחר שהטריטון עובר את ניסיון הטריפה בשלום, הוא מחזיר את צלעותיו למקום, והרקמה בצידי הגוף משתחזרת ומחלימה במהירות – עוד דוגמה ליכולות הרגנרציה (חידוש רקמות) המדהימות של דו-חיים. למעשה, הטריטון הספרדי מהווה חיית מודל למחקר של רגנרציה בבעל חיים בוגר - מחקר שתובנותיו עשויות להוביל לשיפור היכולת להתמודד עם מחלות ופציעות בבני אדם.
אז מה קיבלנו? בעל-חיים שמסוגל לשלוף את עצמותיו דרך העור כדי לדקור את אויביו, ואז עוד להחלים במהירות כאילו כלום לא קרה. כמו וולברין, רק בחיים האמיתיים (או יותר נכון כמו Marrow, למהדרין בענייני אקס-מן).
מקורות וקריאה נוספת:
קרדיט איור: Ethan Kocak, מתוך הספר "True or Poo?" של Dani Rabaiotti ו-Nick Caruso (מומלץ בחום לכל מי שמתעניין בעובדות מגניבות על בעלי-חיים!)