פוסט אורח מאת פרופ' יניב ארליך
קצת סדר בדברים: פרקליטו של זדורוב ביקש לשלוח קצוות שערות שנמצאו בזירה לבדיקה גנטית. בקצוות השערות, בניגוד לשורש, יש מעט מאוד DNA - בטח אחרי כל כך הרבה שנים. לכן, הבדיקה מתמקדת בסוג DNA מיוחד שנקרא DNA מיטוכונדריאלי, או בקיצור mtDNA. הכרומוזומים שמכילים את ה- DNA בגרעין התא מצויים בשני עותקים בלבד - אחד מאבא ואחד מאמא. לעומת זאת, ה- DNA במיטוכונדריה מצוי באלפי עותקים בכל תא. לכן, כאשר יש בעיה של כמות DNA, הולכים על הסוג הזה של DNA, מאחר שזה כמעט הסיכוי היחידי להפיק משהו שהוא אמין מספיק.
אולם, קיימת בעיה. ה- DNA של המיטוכונדריה מתקבל רק מאמא.בין אם אתם בנים או בנות, את ה- DNA המיטוכונדריאלי קיבלתם מאמא שלכם, אותו היא קיבלה מאמא שלה, שקיבלה אותו מאמא שלה, וכך הלאה. לכן, ה- DNA הזה מראה רק את הקו האמהי של אדם מסוים ולא את כל האבות (או האמהות) הקדמונים שלו. בגלל שרצף ה- DNA הזה כל כך קצר, הוא נותן רזולוציה מועטה מאוד לגבי זהות האדם.
זאת אומרת, ככל הנראה ניתן לפסול שהשערה שייכת לזדורוב, וניתן לפסול זאת באופן חד משמעי. אבל גם אם יש התאמה מלאה לא"ח, זה עדיין לא אומר שהשערה אכן שייכת לא"ח. היא יכולה להיות שייכת גם לבת דודה שלישית שלו שחולקת את אותו קו אמהי. נזכיר שפוטנציאלית, mtDNA יכול להתאים לאלפי ועשרות אלפי אנשים. ובכל זאת, אם מדובר ברשימה סגורה של מועמדים (או חשודים), יכולת הבדיקה להפריד ולהצביע על התאמה היא טובה למדי, בעיקר אם המועמדים הם מרקע אתני שונה.
באשר לרמת הדיוק של ההתאמה הגנטית שנמצאה לפי ה- DNA המיטוכונדריאלי, אין לי יכולת להעריכה משתי סיבות:
א. ישנם כמה סוגי מבחנים למיטוכונדריה ותלוי איזה מבחן ביצעו לגבי הרזולוציה שקיבלו.
ב. השאלה היא איזה הפלוטיפ (צירוף מוטציות) מצאו. חלקם יותר נפוצים בישראל וחלקם פחות. לי, למשל, יש הפלוטיפ מסוג L3b, שמאוד נפוץ בקרן אפריקה אבל נמצא באחוז מזערי בישראל.
השאלה האמיתית היא זו: הטכנולוגיה המשמשת לבדיקת DNA מיטוכונדריאלי קיימת בגנטיקה פורנזית כבר עשרים שנה לפחות. אני עצמי נבדקתי ל- DNA מיטוכונדריאלי לפני כמעט עשר שנים - שילמתי 200 דולר. נניח שבדיקה פורנזית עולה פי 10. המדינה הייתה יכולה לסגור את הפרשה הזאת ב- 2000 דולר. חבל שחיכו כל כך הרבה שנים, וחבל שהמשפחה של זדורוב הייתה צריכה לממן את הבדיקה מכיסה.
פרופ' יניב ארליך הוא חוקר DNA בעל שם עולמי, שותף למחקרים פורצי דרך בתחום ומכהן כיום כמדען הראשי בחברת My Heritage.
DNA מיטוכונדריאלי (mtDNA) - מה זה בכלל DNA מיטוכונדריאלי ולמה הוא בעייתי מבחינת זיהוי פלילי