כדי להבין למה חשבו בכלל על הרעיון של לאחסן סוללות במקרר, נאמר שבכל סוגי הסוללות תיתכן התרחשות של "פריקה עצמית", תהליך שבו הסוללה מאבדת את האנרגיה האצורה בה בלי שהיא מחוברת למעגל חשמלי. פריקה עצמית מתרחשת כאשר בתוך הסוללה יוצאת לפועל תגובה כימית שונה מזו שאמורה לצאת לפועל כאשר הסוללה פועלת באופן הרצוי, ואין ממש דרך להימנע מכך. אחסון של הסוללה בטמפרטורות נמוכות אמור להאט את התגובה הכימית, אבל התקדמות הטכנולוגיה בעיצוב וייצור של הסוללות שיפרה מאוד את אורך חיי המדף שלהן לרמה שאין בכך צורך.
דיירות המקרר הנפוצות הן סוללות הפועלות על בסיס תגובת חמצון - מסירה של אלקטרונים - של אבץ על ידי מנגן (גם כאשר החומר עצמו הוא מנגן דו-חמצני, המחמצן הוא המנגן). האלקטרונים אמורים לעבור מהאבץ למנגן דרך המעגל החשמלי, שנסגר כשאנו מדליקים את המכשיר (פנס, מכונית צעצוע וכו'). המעגל ממשיך בתוך הסוללה עצמה, על ידי מעבר של חלקיקים טעונים (יונים) בין התא שבו מוחזק האבץ לתא שבו מוחזק המנגן [1]. בסוללות המכונות "אלקליין", היונים הם אשלגן (יון חיובי) והידרוקסיד (חמצן מימני הטעון במטען שלילי), כך שלמעשה בסוללות אלה ה"חומצה" - אותו נוזל מגעיל שלפעמים דולף מהן - הוא למעשה בסיס.
תהליך הפריקה העצמית הוא תהליך שבו היונים מגיבים עם האבץ והמנגן, או עם רכיבים אחרים בסוללה. על פניו, טמפרטורות נמוכות מאטות את התהליך [2], אבל ממילא הסוללה מאבדת אחוזים בודדים (1%-3%) מכוחה בשנה. לעומת זאת, התעבות של מים על גבי הסוללה יכולה לגרום לקורוזיה (שיתוך) של המגעים והציפוי ולהרוס אותה, ומסיבה זו היצרניות ממליצים לא לאחסן סוללות במקרר [3]. גם אם אתם מחזיקים סוללות במקרר במשך שנים - החסרון בקורוזיה כנראה עולה על היתרון בהורדת קצב הפריקה העצמית.
טייכר צודק, ועדיף שתמצאו מקום אחר לזכור שאחסנתם בו את הסוללות. נגיד, במגירה במטבח. לח-זור!
מקורות וקריאה נוספת:
- הסבר טוב לאיך עובדת סוללה מהסוג שתואר (אנגלית)
- גרף מהאתר של אנרג'ייזר (דורסל לא נותנים את המידע הזה) שמתאר את התהליכים שגורמים לפריקה עצמית כתלות בטמפרטורת האחסון של הסוללה (קובץ pdf, עמוד 12)
- תשובות לשאלות נפוצות באתר של אנרג'ייזר (נחשו מה השאלה הראשונה)
עוד בעיות סבוכות באתר מדע גדול בקטנה: פקקים, עוד פקקים, מוך בפופיק, אוזניות מסתבכות