בקטנה: לאחרונה התבשרנו על חשד להתפרצות לפטוספירוזיס (עכברת) בנחלים הצפוניים ואתרי התיירות נסגרו. אז מה זו המחלה הזו ולמה חשוב לדחות את הטיול למערה שם בזויתן העליון?
בימים האחרונים התבשרנו באתרי החדשות על מקרים החשודים כהדבקה בחיידק העכברת (לפטוספירוזיס), שנדבקו במחלה לאחר רחצה בנחלים ברמת הגולן - זאכי, יהודייה, משושים וזויתן. לפי דיווחי משרד הבריאות (13.8.18), ידוע על 27 מקרים החשודים במחלה, מחציתם מאושפזים בבתי החולים.
אז מה זה לפטוספירוזיס?
לפטוספירוזיס (עכברת) היא מחלה חיידקית ממקור חי שנפוצה באיזורים שונים בעולם, בעיקר בעולם השלישי אך לעיתים גם במדינות מפותחות. המחלה מופצת על ידי שתן, לרוב של מכרסמים, שמכיל חיידק סלילוני מהסוג לפטוספירה (Leptospira). ההדבקות בחיידק לרוב מסתיימת ללא סימפטומים, אך לעיתים יכולה לגרום לחום, רעידות, פריחה וכאבי ראש, שרירים ובטן. בשלב מאוחר של המחלה יש סיכון לדלקת קרום המוח. המחלה נקשרה לבעיות נוספות כגון תסמונת דימום ריאתי וכשל כליות חריף אשר מסכנים חיים ואחוז התמותה גבוהים, 10 אחוז ו-70 אחוז תמותה בהתאמה. כמות המקרים החדשים למחלה היא בין 0.1 ל-975 מקרים ל-100,000 איש והתמותה משתנה בצורה דומה אך לא ברורה במיוחד כאשר מרבית החולים והנפטרים הם מבוגרים. לפי סקירה שיטתית שנעשתה בנושא, ישנה הערכה לכמיליון מקרים בשנה בעולם, ומתוכם כ-58,000 מתים.
אז מה עושים כדי להתמודד עם הבעיה?
אחת האפשרויות היא טיפול סביבתי באוכלוסיית המכרסמים המקומית, או על ידי טיפול-מנע אנטיביוטי או על ידי הדברת האוכלוסיה. יש לציין שמקרה זה ככל הנראה מקושר לצואת פרות נגועות שזיהמה את מקורות המים, בעיה ידועה ומוכרת שהטיפול בה כולל אכיפה של תקנות בנוגע לטיפול בצואת בעלי חיים ולרעיה בקרבת מקווי מים. בבני אדם, כאשר החיידק זוהה בדם או בנוזל המוח והשדרה, ניתן לטפל במגוון חומרים אנטיביוטיים.
אנו ב"מדע גדול, בקטנה" נמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות ובינתיים ממליצים להקשיב לרשויות ולא לטייל היכן שלא מומלץ לטייל. במידה ורחצתם במקורות מים נגועים - לשים לב לתסמיני המחלה. המלצת הכותב הזה היא להגיע במקום לבניאס או לחצבני בהנחה שלא פורסמה עליהם אזהרה – סעו לבית הלל, תעצרו בשער הצהוב, לכו דרכו עד שמגיעים לפרצה בגדר שמגיעה לחצבני. קחו שמאלה, תמשיכו בעיקול, עד שמגיעים מימין לעץ עם ג'קוזי פנימי. מדהים.
מקורות וקריאה נוספת
- חשד לתחלואה במחלת העכברת בנחלי הצפון - הודעת משרד הבריאות, 13.8.2017 [קישור]
- מחקר שממנו רוב הדאטא והמבוא: Costa et al., 2015. Global Morbidity and Mortality of Leptospirosis: A Systematic Review [קישור]
- על צואה חיות משק ולפטוספרוזיס: Brooks et al., 2009. Comparative Microbial Risks of Land Applied Biosolids and Animal Manure [קישור]
- קישור לרישיון התמונה [קישור]
- קישור לתמונה המקורית [קישור]