האם בקרוב לא תוכלו לחרטט יותר את הדיאטנית שלכם?
בקטנה – שימוש במטבוליטים, מולקולות קטנות שמצויות בדם ומהוות תוצרי ביניים של מטבוליזם, עשוי לאפשר בעתיד לקבוע בצורה אובייקטיבית אם אדם עוקב אחר הדיאטה שניתנה לו.
אחד האתגרים הגדולים בעולם התזונה, הן ברמת הקליניקה והן ברמת המחקר, הוא הערכה מדויקת של הרגלי התזונה של אנשים. במרבית המקרים מסתמכים על דיווח עצמי של האדם תוך שימוש בשאלונים שונים כמו שחזור מזון של 24 שעות (בו פשוט מספרים מה אכלנו אתמול במטרה לייצג יום אופייני), שאלון תדירות צריכת מזון – FFQ (בו בודקים באיזו תדירות אנו צורכים מזונות שונים) ויומני אכילה (בהם אנו אמורים לכתוב בזמן אמת מה אכלנו, כמה אכלנו ומתי למשך פרק זמן מסוים).
איפה הבעיה? שכל השיטות הללו חשופות להטיות רבות וביניהן הטיית זיכרון – Recall bias (כמה מכם באמת זוכרים באיזו תדירות אתם אוכלים ברוקולי במהלך החודש או שאכלתם בורקס אתמול בקניות בסופר?), הטיית רצייה חברתית – social desirability bias (יש לנו נטייה לדווח ולענות לשאלות בצורה שמציגה אותנו באור הטוב ביותר, לעיתים גם מחוסר מודעות עצמית), מידת הדיוק של מאגרי נתוני המזונות שמשמשים לניתוח הנתונים והטיות נוספות הקשורות בדיווח עצמי. בקיצור, בְּרוֹך.
סמנים ביולוגים של צריכה תזונתית יכולים להוות כלי אובייקטיבי ויעיל להערכת ההצמדות לדפוס או להרכב דיאטה מסוימת. כיום הסמנים הקיימים מעטים וכוללים איסוף שתן של 24 שעות שמאפשר הערכת צריכת נוטריינטים ספציפיים – חלבון, נתרן ואשלגן.
מחקר חדש שפורסם ב American Journal of Clinical Nutrition טוען שבדיקת פרופיל המטבוליטים בדם יכול להראות האם אדם נצמד לדיאטה כלשהי או לא. אבל מה זה בכלל מטבוליטים? מטבוליטים אלו מולקולות קטנות שמהוות תוצרי ביניים של המטבוליזם שלנו בין השאר- חלק מתהליכי פירוק ועיבוד של המזון שאנו אוכלים. ניתן להעריך שדיאטות בעלות הרכב שונה יניבו פרופיל מטבולומי שונה.
המחקר השתמש בדגימות דם של 329 משתתפים במחקר המפורסם של דיאטת DASH שפורסם ב-1997.במסגרת המחקר, לאחר 3 שבועות הרצה על דיאטת הביקורת (דיאטה אמריקאית טיפוסית) המשתתפים חולקו רנדומלית לאחת משלוש קבוצות למשך שמונה שבועות: קבוצת דיאטת הביקורת, קבוצת דיאטת הירקות והפירות שהייתה כמו דיאטת הביקורת בתוספת יותר ירקות ופירות ודיאטת DASH שהיא דיאטה עשירה בירקות, פירות, מוצרי חלב דלי שומן, דגנים מלאים ודלה בבשר אדום, דברי מתיקה ושתייה מתוקה. במסגרת המחקר הארוחות סופקו למשתתפים והם נדרשו לרשום את מה שהם אוכלים כולל תיעוד חריגות מהמזון שניתן להם במסגרת המחקר.
המחקר הנוכחי מצא הבדלים מובהקים ברמות של 97 מטבוליטים בין קבוצת DASH לבין קבוצת הביקורת, 67 מטבוליטים בין קבוצת DASH לבין קבוצת הפירות והירקות ו-44 מטבוליטים בין קבוצת DASH לבין שתי הקבוצות האחרות. מרבית המטבוליטים היו ליפידים, אחריהם חומצות אמינו, קסנוביוטיקה (חומרים זרים לגוף כמו חומרי הדברה, תוספי מזון ועוד), ויטמינים ובמיעוט פחמימות וחומצות גרעין המרכיבות את החומר הגנטין. מתוך המטבוליטים הללו זוהו עשרת המטבוליטים המשמעותיים ביותר בהשוואה בין דיאטת DASH לכל אחת מהדיאטות. המטבוליטים הללו מספיקים על מנת לאפיין האם אדם דבק בדיאטה או לא ונמצא שיש עדויות מחקריות קודמות לכך שיש קשר בין חלק מהם לבין צריכת מזונות צמחיים שונים כמו פירות הדר וקטניות.
כמו כל מחקר גם המחקר הזה לא מושלם וקיימות לו כמובן מגבלות וביניהן: התייחסות רק לשלוש דיאטות ספציפיות, שינוי תזונתי קצר טווח, מדידה בנקודת זמן אחת ושימוש בדגימות שנשמרו כבר עשרים שנים. על מנת להפוך את הפרופיל המטבולומי לכלי אמיתי יש צורך במחקרים נוספים שיכללו דיאטות בהרכבים שונים, לטווחי זמן ארוכים יותר עם מדידות במספר נקודות זמן, שימוש במגוון של אוכלוסיות וכמובן חזרתיות שתאפשר ליצור מאגר של פרופילים מטבולומים.
אם יצליחו ליצור מאגר של פרופילים מטבולומים של דיאטות שונות שיוכלו לומר לנו האם אדם דבק בדיאטה או לא נוכל להביא לשינוי משמעותי במסגרת טיפול תזונתי ובייחוד במסגרת מחקרית. אבל עד שמשטרת המטבוליטים תגיע כנראה שאתם עדיין יכולים להמשיך לחרטט את הדיאטנית שלכם. עדיף שלא, אמנם.
**
תרצו לקרוא עוד על מטבוליטים, ביו-מרקרים להשמנה ובכלל, אודות תופעת ההשמנה?
אל תשכחו לתמוך בנו בפרוייקט כתיבת הספרים שלנו עם Think&Drink Different! הכנסו לכאן.