מאת אסף אוזן, זוחלים ודו-חיים בישראל
בקרב קהילת ההרפטולוגים העולמית נחשבת ישראל לאתר יוצא דופן. על אף גודלה, ואם לדייק – "קוטנה", מוכרים בישראל למעלה מ-90 מיני זוחלים. חלקם מינים מדבריים מובהקים (עכנים, חומט רפואי ועוד), דרך מינים ים-תיכוניים (זעמן זיתני, קמטן ואחרים) ועד פאונה אלפינית (כרכנים, צפע חרמון, שממית חרמון ואחרים).
מיקומה של ישראל, בצומת של שלוש יבשות בעלות מאפיינים גיאולוגים ואקלימיים שונים, הופכים אותה ליוצאת דופן. אלא שהפאונה היבשתית של ישראל חדשה יחסית, ולמרות שישראל מפורסמת בעיקר בקרב הזוחלים העכשוויים שלה, יש לה גם עבר מפואר ביותר.
זוחלי העבר המפורסמים ביותר בעולם הם הדינוזאורים, שזוכים לפופולריות רבה באופן כללי ובעיקר לאחר צאת הסרט "פארק היורה" בשנת 1993. חובבי הדינוזאורים בישראל יודעים לספר כי בארץ לא נמצאו שרידי דינוזאורים למעט מספר סטים של עקבות באתר הסמוך לבית זית [1]. על אף שבתקופות שונות במהלך המזוזואיקון, הוא העידן בו שלטו הדינוזאורים, היו חלקים יבשתיים בישראל, טרם נמצאו במחשפים כאלו מאובני דינוזאורים. ובכל מקרה רוב רובה של שטח מדינת ישראל נמצא מתחת לפני הים משך מאות מליוני שנים, עד אשר האדמה נשמה לרווחה במהלך המיוקן.
דווקא בגלל זאת ישראל ידועה במאובנים הימיים שלה, ובכללם כמה מאובנים מיוחדים ומרשימים. פלקודונטים [2] (Placodont), נותוזאורים [3] (Nothosaur), טניסטרופאוס [4] (Tanystropheus) ו-מוזזאורים [5] (Mosasaur) פקדו את הים הגדול שכיסה את שטח המדינה. חלקם זוחלים קטנים המותאמים חלקית לחיים במים, בעלי שריון ושיניים חיכיות עגולות המיועדות לשבירת רכיכות (פלקודונטים), חלקם טורפים בעלי יכולת שחייה כלשהי (נותוזאורים), בעלי גוף קטן וצוואר ארוך שכנראה שימש כחכה (טניסטרופאוס) וכלה בזוחלים ימיים מאוחרים יותר המותאמים לחלוטין לחיים מימיים כמו המוזזאורים.
מאסף המאובנים המימיים של ישראל כולל גם דגים רבים, דו-חיים (יש אפילו מאובני ראשנים! [6]) וזוחלים. מאסף זה כולל גם כמה זוחלים ידועים קצת פחות, שקיבלו המון תשומת לב בקרב הקהילה המדעית ופחות בקרב הציבור. על אחד מהם במיוחד ברשומה קצרה זו.
נחשים עם רגליים
רגע מה? אם חשבתם שמה שמייחד נחשים, כקבוצה, בקרב הזוחלים הוא היעדר הרגליים המוחלט שלהם, זה נכון רק חלקית. למינים רבים במשפחת החנקיים (Boidae) ישנם שרידי רגל אחורית, אלא שאלו הם לרוב שרידי אצבע וציפורן, ולא יותר. אגן הירכיים של הנחשים התנוון לחלוטין במהלך האבולוציה שלהם, משום שבהיעדר רגליים, אין צורך באיבר גרמי המעגן שרירים.
למרות זאת, בחפירה פליאונטולוגית שנערכה בעין יברוד, סמוך לרמאללה, בסוף שנות ה-70, נמצא מאובן מוזר למדי. עין יברוד היא אתר פליאונטולוגי חשוב המתוארך לתחילת תקופת הקרטיקון העליון, לפני כ-90 מליון שנים, ומדובר באתר מימי. על כן הפאונה שנמצאה בו היא פאונה מימית הכוללת דגים, דו-חיים וזוחלים ימיים. המאובן המוזר הזה היה זוחל דמוי נחש, בעל צלעות עבות מאד, ולכן הוא תואר כשייך לסוג Pachyrhachis, תרגום מילולי של "צלע עבה". אך הצלעות העבות לא היו הדבר המיוחד ביותר במאובן הזה. מה שייחד אותו עוד יותר היו רגליים אחוריות מפותחות, הכוללות את כל עצמות הרגל – עצם הירך, שוק ושוקית, ועצמות כף רגל, וכן עצמות אגן. פרופסור גאורג האז, פליאונטולוג וחוקר זוחלים מנוסה, לא ידע לאן לשייך את המאובן החדש, ולכן הוא זכה לשם המין problematicus. כך תואר המין Pachyrhachis problematicus בשנת 1979 [7], [8]. כזוחל דמוי-נחש קדום בעל רגליים אחוריות מפותחות. במאמר שפורסם כשנה לאחר מכן ציין האז כי מדובר בנחש קדום ובעל רגליים.
Pachyrhachis problematicus. HUJ-PAL-3775
Pachyrhachis problematicus. Head of HUJ-PAL-3659
הנחש של האז
Haasiophis terrasanctus. HUJ-PAL EJ 695
הפריטים ותמונותיהם הינם קניין רוחני של האוניברסיטה העברית ושל הצלם (אסף אוזן), ואין לעשות בהם כל שימוש ללא אישור מפורש. העתקה, צילום, הדפסה וכו' של הצילומים המופיעים ברשומה זו הן עבירה על חוק זכויות יוצרים.
מקורות והרחבות
Lee , MSY. Caldwell, MW. Anatomy and relationships of Pachyrhachis problematicus, a primitive snake with hindlimbs. Philosophical Transactions of the Royal Society. 1998
O Rieppel, H Zaher, E Tchernov, MJ Polcyn The anatomy and relationships of Haasiophis terrasanctus, a fossil snake with well-developed hind limbs from the mid-Cretaceous of the Middle East. Journal of Paleontology, 2003
E Tchernov, O Rieppel, H Zaher, MJ PolcynA fossil snake with limbs. 2000.
A Palci, MW Caldwell, RL Nydam. Reevaluation of the Anatomy of the Cenomanian (Upper Cretaceous) Hind-Limbed Marine Fossil Snakes Pachyrhachis, Haasiophis, and Eupodophis. Journal of Vertebrate Paleontology, 2013.
Zahef, Hussam. Rieppel, Olivier. The phylogenetic relationships of Pachyrhachis problematicus, and the evolution of limblessness in snakes (Lepidosauria, Squamata). Comptes Rendus de l'Académie des Sciences-Series. 1999