בקטנה: תאי גזע אשר נלקחו מאנשים ועכברים עברו תהליך מיון מחדש שאפשר להם להפוך לתאי לבלב ובעצם להרכיב מעצמם לבלב מתפקד. הלבלב החדש מסוגל להפריש הורמונים, ביניהם אינסולין ולטפל בסוכרת סוג 1 בעכברים [1].
מאת: דניאלה גודר
סוכרת מסוג 1, או בשמה הנוסף סוכרת נעורים, היא מחלה בה הלבלב לא מסוגל לייצר אינסולין בעקבות הרס תאי מייצרי אינסולין על ידי מערכת החיסון. לכן אדם הסובל ממחלה זו מסתמך על שימוש באינסולין ממקור חיצוני. סוכרת מסוג 1 מתגלה אצל אנשים בדרך כלל בגילאי הילדות (ועלולה להתגלות גם בגיל מאוחר יותר) וכרגע אין לה מרפא, כך שאדם המאובחן עם מחלה זו יצטרך להזריק לעצמו אינסולין יום יום במשך כל חייו.
מה בכלל תפקיד האינסולין בגוף?
אינסולין הוא הורמון המופרש מהלבלב ואחראי על וויסות כמות הסוכר בדם. כאשר אנו אוכלים ארוחה, יש עלייה בכמות הסוכר בדם שגורמת ללבלב להפריש אינסולין. תאי הגוף זקוקים לסוכר כדי לייצר אנרגיה, אך הסוכר לא זמין להם כאשר הוא בעצמו במחזור הדם. האינסולין הוא זה המאפשר לסוכר להיכנס לתאים וכך מווסת את כמות הסוכר בדם.
מחקרים רבים בשנים האחרונות מנסים למצוא טיפולים בסימפטומים של סוכרת מסוג 1. המטרה היא לחקות את פעילות הלבלב: למדוד את כמות הסוכר בדם ולשחרר למחזור הדם את כמות האינסולין הדרושה. יש מחקרים המתרכזים במיכשור המתחבר אל החולה, כמו משאבות חיצוניות המשחררות אינסולין מלאכותי כנדרש, ויש מחקרים המנסים להשתיל לבלב פעיל בגוף החולה וכך להחליף את הלבלב שלא מייצר אינסולין.
כבר בשנת 2000 הצליחו להשתיל תאי לבלב בבני אדם, אבל אז גילו שרק אחוז קטן מהמושתלים באמת הפסיקו להיות תלויים במקורות חיצוניים של אינסולין [2]. אז מה הבעיה? אספקת דם. תאי הלבלב שהושתלו לא קיבלו אספקת דם שוטפת ולכן מתו.
מחקר חדש מראה הצלחה בגידול תאי הלבלב מתאי גזע והשתלתם בעכברים (חסרי מערכת חיסון). בעקבות ההשתלה נוצרה גם מערכת כלי דם המספקת דם ללבלב החדש ומשאירה אותו פעיל במשך זמן רב.
עכברים סוכרתיים בהם הושתלו תאי הלבלב הצליחו לווסת בהצלחה את כמות הסוכר בדם בצורה דומה לעכברים בריאים. העכברים הסוכרתיים שמרו על רמת סוכר תקינה ועל משקל תקין במשך יותר משלושה שבועות, פרק זמן המראה שהלבלב החדש מקבל אספקת דם בריאה וממשיך לפעול כראוי.
ההצלחה במחקר זה אמנם מתייחסת רק לטיפול בסוכרת (כרגע בעכברים), אבל רלוונטית לכל תא או איבר שניתן לגדל במעבדה מתאי גזע. עד היום הצליחו לגדל במעבדה שריר לב, כליות ואפילו חלק ממוח [3] והשתלה מוצלחת של איברים אלה תגרום לשיפור משמעותי באיכות ובתוחלת החיים שלנו ותייתר את הצורך בתרומה מהמת.
כמובן שחשוב לזכור כי עד כה תאי הלבלב הושתלו בהצלחה בעכברים להם אין מערכת חיסון, ומעניין יהיה לראות איך השתלת תאי הלבלב תתקבל ביצורים להם יש כזו. סביר להניח שמערכת החיסון תדחה אותם, והצעד הבא יהיה למצוא פתרון גם לזה.
מקורות:
[1] Takahashi, Yoshinobu, et al. "Self-Condensation Culture Enables Vascularization of Tissue Fragments for Efficient Therapeutic Transplantation." Cell reports 23.6 (2018): 1620-1629.
[2] Shapiro, AM James, et al. "Islet transplantation in seven patients with type 1 diabetes mellitus using a glucocorticoid-free immunosuppressive regimen." New England Journal of Medicine 343.4 (2000): 230-238.
[3] Weisberger, Mindy. “11 Body Parts Grown in the Lab.” LiveScience, Purch, 3 July 2017, www.livescience.com/59675-body-parts-grown-in-lab.html .
לקריאה נוספת:
Cincinnati Children's Hospital Medical Center. "Tissue-engineered human pancreatic cells successfully treat diabetic mice: Self-condensation process for cells generates vascularized organ tissues for transplant." ScienceDaily. ScienceDaily, 8 May 2018. <www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180508111745.htm>.