המכון לשמירת טבע של גן החיות סאן דייגו - San Diego Zoo Institute For Conservation Research הודיע בשבוע שעבר על ההיריון המשמח.
הריונות בקרנפות בגני חיות אינו דבר יוצא דופן. רק בספארי נולדו בשנים האחרונות שישה קרנפים לבנים! אז מה מיוחד כל כך בהיריון הזה? ההיריון הזה הוא תוצאה של הזרעה מלאכותית, כאשר גם הנקבה וגם הזכר הם קרנפים לבנים (רחבי שפה) מתת המין הדרומי.
ההיריון הוא צעד אחד קדימה באפשרות להציל מהכחדה את תת המין הצפוני של הקרנף הלבן (ואולי גם את המינים האסיתיים שנמצאים כעת בסכנת הכחדה חמורה.
להזכירכם, הזכר אחרון מתת-המין הצפוני מת לא מזמן [1], והשאיר אחריו רק שתי נקבות מתת המין הזה.
היריון של קרנף אורך כ- 17 חודשים. אם ההיריון יצלח ויניב את הגור המיוחל, יהיה אפשר לפתח אפשרויות שונות ליצירת עובר מתת המין הצפוני.
למעשה אין זו הזרעה המלאכותית הראשונה, והליך כזה התבצע פעמים בודדות בעבר והניב מספר גורים.
האתגר הגדול בהזרעה מלאכותית היא לזכות בשיתוף הפעולה של הקרנפים. על מנת שזה יקרה הקרנפים צריכים להיות רגילים לנוכחות הצוות רפואי. לשם כך נדרשת תוכנית אימון של הקרנפים וכישורי טיפול מצוינים, כמו שבטוח יש בגן החיות של סאן דייגו.
אתגרים רבים עדיין עומדים בפני החוקרים כדי לשקם את אוכלוסיית הקרנף הלבן הצפוני. ביניהם: להפוך תאים "רגילים" ששמורים בהקפאה לתאי זרע ולביציות, ליצור עוברים תקינים, להשתיל עוברים ברחמן של קרנפות לבנות מתת המין הדרומי שישמשו כאמהות פונדקאיות, לעבור היריון פונדקאי בהצלחה והמלטה מוצלחת.
אתגר נוסף יהיה לאפשר לקרנפים, לבנים או שחורים, דרומיים או צפוניים לחיות בשלווה ובביטחון על אדמת אפריקה [2]. כרגע למרבה הצער זה לא המצב. הקרנף הלבן הצפוני ניצוד עד לקרנף האחרון [3]. אני מקווה שבעוד 10-15 שנים, פרק הזמן שבו מעריכים שיוולד הקרנף הלבן הצפוני הראשון, מצב הקרנפים בטבע יהיה טוב יותר, אחרת מה הטעם בעצם?
בתמונה: קרנפה לבנה עם גור, ספארי ר"ג. צילם: אלעד הרשקוביץ