חשבתם פעם איך פרח הלוטוס הגדל בביצות הוא מרהיב ביופיו ולא מכוסה בבוץ? ברטלוט, בוטנאי גרמני, גילה שאמנם עלי הלוטוס חלקים למראית עין, אך בעצם על גבי העלים ישנן בליטות מיקרוסקופיות המכסות את כל שטח העלה. בליטות אלה גורמות לכך שטיפות מים הנמצאות על העלה נוגעות בפני שטח העלה במספר נקודות בלבד כך שהן מקבלות צורה כדורית ולא מתפרשות על פני שטח העלה. תכונה זו נקראת סופר-הידרופוביות, וניתן לקרוא עליה עוד בסדרת כתבות באתר מדע גדול, בקטנה. בנוסף, לעלי הלוטוס תכונה שהטיה קטנה מספיקה בכדי שטיפות המים יתגלגלו וירדו מהעלה. כיוון שכשהמים יורדים מן העלה הם לוקחים איתם את הלכלוך, עלי הלוטוס נשארים נקיים במהלך גדילת הצמח ויציאתו מעל מי הביצה, וכך הפרח שפורח בקצה נשאר נקי. תופעה זו של ניקוי עצמי, או דחיית לכלוך, נקראת "אפקט הלוטוס".
איך זה קשור לנחש האפריקאי?
לנחש "ביטיס קרנפי" (Bitis rhinoceros), שיטה לשרוד ביערות לא רק בעזרת צבעי הסוואה, אלא גם בעזרת שימוש באפקט הלוטוס. על גב הנחש קשקשים בשני צבעים, בהירים ושחורים, אך הצבע הוא לא ההבדל היחיד ביניהם. כאשר מסתכלים ברמה המיקרוסקופית על שני סוגי הקשקשים אפשר לראות הבדלי צורה ברורים ביניהם: הקשקשים הבהירים הם בעלי גבעות מעוגלות עם גומות קטנות בגודל ננומטרים בודדים (מיליונית המילימטר) בעוד שלקשקשים השחורים מבנה היררכי המורכב מ'יער' של מבנים מיקרוסקופים דמויי עלים ועליהם רכסים ננומטרים צפופים.
מבדיקות של שני סוגי הקשקשים מתברר שהקשקשים הבהירים הרבה פחות הידרופוביים מהקשקשים השחורים. ההבדל בהידרופוביות נובע מהמבנה השונה של הקשקשים הבהירים והשחורים. המבנה ההיררכי שיש לקשקשים השחורים גורם לדחייה חזקה ממים וניתן להגדירם כסופר-הידרופוביים, בדומה ללוטוס.
תכונה זו של סופר-הידרופוביות של הקשקשים השחורים תורמת לתכונת הניקוי העצמי של הנחש. בדומה לעלה הלוטוס, לכלוך יורד בקלות מן הקשקשים השחורים כאשר מים, הנדחים מן הקשקשים, לוקחים איתם את הלכלוך. הקשקשים הבהירים לעומת זאת, נשארים מלוכלכים כיוון שהם פחות הידרופוביים. הבדל זה בניקיון הקשקשים תורם להסוואת הנחש על רצפת היער - אזורים בהירים, רטובים ומלוכלכים נראים כמו עלים על רצפת היער בעוד אזורים שחורים ונקיים מדמים צל ואת המרווחים בין העלים. אז אם בטיול הבא שלכם ביער אפריקאי תתקלו בביטיס קרנפי, אחרי שתברחו כל עוד נפשכם בכם, תזכרו במנגנון ההסוואה המרתק שלו.