היום, ה-25 באפריל, מציינים ברחבי העולם את יום ה-DNA.
בתאריך זה, לפני 65 שנים, התפרסמה בכתב העת Nature שורת מאמרים שתיארו את מבנה מולקולת ה-DNA. עבודתם של רוזלינד פרנקלין, ג׳יימס ווטסון, פרנסיס קריק, ומוריס ווילקינס, ובראשה "תמונה מס' 51" המפורסמת, סימנה את תחילת העידן המודרני של הביולוגיה
תמונה 51 - תצלום קריסטלוגרפיה בקרני רנטגן של מולקולת DNA שנעשה על ידי רוזלינד פרנקלין בשנת 1952
באותו תאריך, בשנת 2003, הודיעו המדענים שהובילו את פרויקט הגנום האנושי כי הצליחו לרצף (כמעט) במלואו את הגנום (כל רצף ה-DNA) האנושי הראשון. הישג שלקח 15 שנים ועלותו מוערכת בכ-3 מיליארד דולר. אותו יום הוכרז כיום ה-DNA בארה״ב, ובהמשך נחגג באופן סמלי על ידי גופים שונים מקרב הקהילה המדעית.
מכון ה-Broad institute of MIT and Harvard שהוקם על ידי פרופסור אריק לנדר,ממובילי פרויקט הגנום האנושי, הוא אחד ממרכזי המחקר המובילים לחקר הגנום. כיום, מעריכים במכון את עלות הריצוף של גנום אחד בכ-1,500 דולר ומרצפים עשרות גנומים בכל יום.
השנה, בחרו במכון Broad לציין את יום ה-DNA על ידי שידור חי (כאן בשעה 22:30 שעון ישראל) של הריצוף המלא של הגנום ה-100,000 במספר שמרוצף במכון. זהו מספר מרשים במיוחד - למרות שמוסדות אחרים ריצפו יחדיו כמה מאות אלפי גנומים נוספים, אך אף אחד מהם לא ריצף 100,000 גנומים לבדו.
מעבר לכלי מחקרי, שכבר תרם רבות למציאת גנים ומוטציות שקשורים למגוון מחלות (סוכרת, אלצהיימר, פרקינסון, סרטנים למיניהם, ועוד...), ריצוף גנומי נכנס בשנים האחרונות לשימוש קליני ומהווה הבסיס ל״רפואה מותאמת אישית״. השאיפה היא שבעתיד כל אחד ואחת מאיתנו יוכלו לעבור ריצוף גנומי בכדי לקבל טיפול אישי שמותאם לגנטיקה הייחודית שלנו.
למעשה, אנחנו כבר נמצאים בעיצומו של ה"שלב הבא". ממשלת אנגליה הכריזה על כוונתה לרצף 100,000 גנומים כבר ב-2012 ונמצאת בעיצומו של הפרויקט. ממשלת ארה"ב נמצאת מעט מאחור אך החלה גם היא לרצף מתנדבים, כאשר המטרה המוצהרת היא לא פחות מ-1,000,000 גנומים.
אז שיהיה לכם יום DNA שמח!
לקריאה נוספת:
[1] על יום ה-DNA באתר של מכון Broad
[2] כתבה על גילוי ה-DNA בעיתון The Guardian