בתמונה אשר צולמה באילת ע"י גיל קופלביץ, ניתן לראות שתי תופעות יפות: הילה מסביב לשמש ושתי נקודות משני צידיה של השמש, המוכרות גם בתור כלבי שמש (sundogs).
שתי התופעות הללו מתרחשות בחורף, כאשר בימים קרים, נוצרים גבישי קרח באזורים נמוכים של האטמוספירה. האור המגיע מן השמש פוגע בגבישי הקרח, ונשבר מהם בכיוונים מסויימים.
התוצאה היא הילה אותה ניתן לראות מסביב לשמש או מסביב לירח. תופעה זו מזכירה אור העובר דרך מנסרה ונשבר לצבעים שונים. בפרט, זווית ההילה זהה לזווית השבירה הקטנה ביותר של האור העובר דרך מנסרה בצורת משושה.
במקרה של גבישי הקרח, ניתן לחשב זווית זו וערכה הוא 22 מעלות. האור המגיע אלינו מן השמש מכיל צבעים רבים, שחיבורם נראה לנו כאור לבן. זווית השבירה של כל צבע דרך גבישי הקרח תלויה בצבע שלה. לכן, חלקה הפנימי של ההילה הוא בעל גוון אדום, בעוד שחלקה החיצוני בעל גוון כחול. לסדר של גבישי הקרח יש משמעות בתופעה. פיזור אקראי שלהם באטמוספירה יניב החזרה בצורת הילה. לעומת זאת, אם יהיו יותר גבישי קרח בכיוון מסויים מאשר אחרים, למשל גבישים אופקיים ביחס לקרקע, במקום הילה נקבל כתמים בהירים משני צידי השמש. אלו הם כלבי השמש אותם ניתן לראות גם כן בצילום המצורף. שתי התופעות הללו הן רק חלק קטן ממשפחה רחבה יותר של תופעות אטמוספריות הקשורות לשבירת אור. לסיום, תהנו מהחורף, צאו לטייל ומי יודע, באחד הטיולים כלבי השמש ילוו אתכם.
לקריאה נוספת:
- הסבר על הילות וכלבי שמש, מהאתר timeanddate.com
- הסבר על כלבי שמש ומקור השם, מהאתר skyandtelescope.com