כנראה שכולכם חוויתם פעם "קפיצת הירדמות" - המלווה פעמים רבות בתחושת נפילה ובחלום מתאים. למרות שהיא נפוצה מאוד, הסיבה להתרחשותה טרם התגלתה, אבל אולי קשורה למעבר המהיר של הגוף ממצב ערות לשינה.
היום נגמר, השעה מאוחרת, ואתם סוף סוף במיטה. גללתם קצת את הפיד בפייסבוק, קראתם קצת, וסוף סוף הצלחתם להירדם.
בום! אתם מרגישים שאתם נופלים, ומתעוררים בבהלה. השינה אולי תגיע בהמשך, אבל למה לעזאזל המוח שלכם חשב שאתם נופלים?
תחושת הנפילה בזמן ההירדמות נקראת "Hypnic Jerk" או בעברית "קפיצת הירדמות". ברוב המקרים, קפיצת הירדמות נובעת מכיווץ מהיר של השרירים, שאורך בדרך כלל פחות משנייה - שרירים לאורך הגוף, ובמיוחד ברגליים, מתכווצים במקביל. במקרים רבים, כיווץ השרירים מלווה גם בתחושת נפילה, ולפעמים גם במעין "חלום". במפתיע, לעתים תחושת הנפילה והחלום המלווה יכולים להופיע גם ללא כיווץ נראה של שרירי הגוף.
חלום הנפילה הוא לא בדיוק חלום כמו שאר החלומות שלנו, שכן הם מתרחשים בשלב שינה שנקרא שנת REM - rapid eye movment (קצת על הקשר בין REM וחלומות תוכלו לקרוא בפוסט הקודם שלנו בנושא). לעומתם, קפיצת הירדמות היא "הזיה היפנוגוגית", מעין שברי חלום, תמונות, או "חלקי חלומות", שמופיעים ברגעים בהם אנו נרדמים.
קפיצת הירדמות היא תופעה נפוצה מאוד ורחבת ידיים, שמתרחשת כמעט בכל גיל ומופיעה בשכיחות דומה אצל גברים ונשים. היא מופיעה אצל כ-70% מהאוכלוסייה מדי פעם, ואצל כ-10% באופן יומיומי. למרות שעדיין לא ברור מה גורם לה, נמצאו מספר גורמים סביבתיים שמעלים את הסיכוי להופעתה: צריכה מוגברת של קפאין, צריכת סמים מעוררים (כולל סיגריות), עייפות קיצונית, לחץ וחרדה, וגם פעילות ספורטיבית אינטנסיבית ממש לפני השינה - כל אלו יכולים להגביר את הסיכוי להופעת קפיצת הירדמות. מספר מחקרים מציעים כי נטילת תרופות מסוג SSRIs, שנפוצות לטיפול בדיכאון וחרדה, יכולה גם היא להוות זרז להופעת קפיצות הירדמות תכופות.
בדרך כלל, קפיצת הירדמות היא ממש לא תופעה מדאיגה, ומלבד הבהלה הרגעית לא מפריעה במיוחד למי שחווה אותה. אך במקרים נדירים היא מתרחשת בתדירות כל כך גבוהה שהיא גורמת לנדודי שינה, ואף לחרדה כרונית ופחד מהירדמות. במקרים אחרים, קפיצות הירדמות תכופות מאוד יכולות להופיע כתסמין של הפרעה נוירולוגית, ממיגרנות קשות ועד לאפילפסיה ולפרקינסון.
כל זה טוב ויפה - אבל למה בכלל זה קורה? האמת היא שהסיבה שעומדת מאחורי קפיצת הירדמות עדיין לא לגמרי ידועה. ההשערה הרווחת כיום היא שכיווץ השרירים הפתאומי נובע מהשינויים המתרחשים במוח ובגוף במעבר בין עירות לשינה. למעשה, עירות ושינה מהווים שני מצבים שונים מאוד מבחינת המוח - יש ביניהם הבדלים בפעילות העצבית, בשליחים העצביים ובהורמונים המופרשים. גם מבחינת השרירים, ההבדל בין עירות לשינה גדול מאוד - בעוד שבעירות השרירים מתוחים ומוכנים לפעולה, בשינה השרירים רפויים, ובזמן שנת REM הם אפילו נמצאים בשיתוק מוחלט. ככל הנראה, השינוי במצב המוחי והגופני גורם להפעלת המסלולים המוחיים שמפעילים את השרירים הרצוניים ברחבי הגוף.
למרות שאנו לא יודעים מדוע הכיווץ הגופני מלווה בתחושת נפילה ולפעמים גם בחלום נפילה, אפשר לשער שהם חלק מהתהליך בו המוח מנסה למצוא היגיון או "מתרץ לעצמו" את כיווץ השרירים הפתאומי. ניתן בהחלט לראות דמיון בין הכיווץ הפתאומי שבקפיצת הירדמות לבין כיווץ הגוף בזמן נפילה.
תיאוריות אחרות מנסות להסביר מדוע קפיצת הירדמות עשויה להיות יעילה מבחינה אבולוציונית. אחת מהן טוענת כי ההתעוררות הפתאומית שגורמת קפיצת הירדמות מאפשרת לנו לבדוק את הסביבה שלנו בפעם האחרונה ולוודא שהיא בטוחה לשינה, ולכן מאפשרת סיכויי הירדמות טובים יותר בטבע האכזר והמסוכן. תיאוריה אבולוציונית אחרת מציעה כי קפיצת הירדמות יעילה לבדיקת יציבות מיקום הגוף שלנו לפני שאנחנו הולכים לישון. אם אנחנו ישנים במקום לא יציב, קפיצת הירדמות תעיר אותנו, ונתמקם מחדש. לחלופין, אם אנחנו יציבים כהלכה, נחזור לישון באותה התנוחה.
לצערנו, נראה שהמדע עדיין לא יודע להסביר באופן מלא את הסיבות שמאחורי קפיצת הירדמות. אבל בינתיים, אנחנו מקווים שבפעם הבאה שתקומו בבהלה מתוך שינה, תדעו שאתם לא לבד.
מקורות:
- https://www.clinicalkey.com/#!/content/playContent/1-s2.0-S1556407X15000454
- https://link.springer.com/article/10.1007/s40675-018-0104-9
- פרק מהספר “The Rise of The Evolution of Modern Thinking” שעוסק בתיאוריות אבולוציוניות שקשורות בשינה: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/9781444308297.ch8/summary
קריאה נוספת:
- סרטון יוטיוב של אישה שחווה קפיצת הירדמות
- פוסט קודם שלנו בנושא חלומות ושנת REM
- כתבת מדע פופולרי בנושא באתר "The conversation" מאת מומחה בתחום