אתמול סיפרתי לכם על סוניק הקיפוד ואיך קיבל את שמו בגלל שגרם לעובר להיראות כמו, ובכן, קיפוד. אולם, ברוב המקרים, גנים מקבלים שמות משעממים להחריד שהם פשוט ראשי תיבות שמסכמים את פעולתם הביולוגית. למשל, POK erythroid myeloid ontogenic, או בקיצור Pokemon. כן כן, פוקימון. קראתם נכון, למרות שלטענת החוקרים אין קשר למשחק המחשב, אלא מדובר בצירוף מקרים…
ב2005, קבוצת המחקר של פייר פאבלו פנדולפי ממכון המחקר סלוון קטרינג שבניו יורק, גילתה גן בעל תפקיד מרכזי בהתפתחות סרטן מסוגים שונים [1]. אמנם ישנם לא מעט גנים שמעורבים בהתפתחות סרטן, אך הייחוד בפוקימון הוא שהפעילות הסרטנית של חלק מאותם גנים אחרים תלויה בפעילות הסרטנית של פוקימון, מה שהופך אותו לבורג מרכזי בקביעה של האם תא יצא משליטה ויהפוך לסרטני. החוקרים הראו שביטוי של פוקימון בתאים ובעכברים יעודד הפעלה של גנים סרטניים אחרים, והשתקה שלו בתאים תעכב היווצרות סרטן - גם בהינתן הפעלה של גנים סרטניים אחרים.
דמיינו את הכותרות בעיתונים ״פוקימון גורם לסרטן!״.
אז באמת היו כותרות כאלו, וחברת נינטנדו, בעלת המותג, לא כל כך אהבה את זה [2]. הם איימו בתביעה ושם הגן שונה לzbtb7.
ה-z מתייחס ל״אצבע אבץ״ (zinc finger), שהוא מבנה חלבוני, שבעזרת יון אבץ נקשר ל-DNA. ה-BTB מתייחס למבנה חלבוני שקושר אליו חלבונים אחרים. יחד, המשמעות היא שתפקידו הפיזיולוגי (במצב שגרה, לא בסרטן) של החלבון שמיוצר על ידי הגן zbtb7 הוא להיקשר לDNA מצד אחד, ולחלבונים אחרים בצד השני. אך כך בדיוק הוא משמש כבורג מרכזי בהתפתחות סרטן! גידול סרטני מתפתח כאשר תא יוצא משליטה ומתחלק בצורה לא מבוקרת. חלוקת תא מתחילה בשכפול הDNA שלו כך שיהיו שני עותקי DNA - לשני תאי הבת. גנים שמעורבים בהתפתחות סרטן הם גנים שעוברים מוטציות שגורמות לחלוקה הבלתי מבוקרת הזו - כלומר לשכפול יתר של הDNA. ה״תפקיד״ של zbtb7 בתהליך התפתחות הסרטן הוא להיקשר לDNA ולהביא איתו חלבונים אחרים שגורמים לאבדן הבקרה על תהליך השכפול.
כן, אני גם חושב שהיה עדיף שיקראו לו פוקימון.
לקריאה נוספת: