עצמו את העיניים, דמיינו את צליל משק הכנפיים של יונה המעופפת מעל לראשכם… עכשיו דמיינו שמעופפת מעליכם תנשמת או דורס לילה אחר. שומעים את משק הכנפיים? לא? צודקים!
לדורסי הלילה (תנשמות, ינשופים, אוחים ועוד) תעופה חרישית לחלוטין – כפי שניתן לראות בסרטון הבא:
דורסי הלילה, כמו ששמם מרמז, פעילים בלילה – בחשיכה. כך שגם הטרף שלהם פעיל לילה. בשל המחסור באור, פעילי הלילה מסתמכים באופן מוגבר על חוש השמיעה, שכן חוש הראיה בלילה מוגבל מאוד. כפי שטורף מן המארב חייב להסתתר מפני הטרף שלו עד לרגע שבו שהוא מזנק עליו בפתאומיות – כך גם דורסי הלילה עפים בשקט מוחלט מעל הטרף שלהם עד לרגע שבו הם נוחתים עליו בפתאומיות (כלומר, "דורסים" אותו). התעופה החרישית מאפשרת להם גם לשמוע היטב את הטרף ולאתר אותו (וגם לזה יש להם טריק מיוחד, על זה בפוסט אחר).
כיצד הם עושים זאת?
את משק הכנפיים מייצרות מערבולות אוויר הנוצרות בעת נפנוף הכנפיים. פרט למבנה כנף ייחודי המאפשר לכנף לייצר כוח עילוי גדול יותר (מה שמאפשר פחות נפנופי כנף), יש לדורסי הלילה עוד שני טריקים להשתקת התעופה: קצה אברות התעופה של דורסי הלילה משונן כמסרק. השינון מאפשר לאוויר להתחלק להרבה מערבולות קטנות – מה שמשקיט את הרעש. הנוצות המשניות רכות ופלומתיות והן ובעלות "פרנזים" רכים, אשר מקטינים גם הם את המערבולות ואת הרעש.
מקורות:
קרדיט תמונה: אורן בנגיגי