לאחרונה התפרצה כַּלֶּבֶת בישובים בגלבוע ובעמקים בצפון. מינואר 2017 ועד תחילת דצמבר אובחנו לפחות 58 בעלי חיים כחולים בכלבת והומתו: 34 תנים, 13 פרות, שמונה כלבים, שני חתולים וכבשה אחת. חיות המשק והבית נדבקו מנשיכה על-ידי תנים חולים. אנשים שננשכו על-ידי תנים או שהיו במגע עם החיות שחלו עברו סידרת חיסונים, למנוע את התפרצות המחלה בהם. ללא טיפול המחלה קטלנית. בהתפרצות הנוכחית לא דווחו אנשים שחלו בכלבת, אך מחלת הכלבת גבתה בעבר קורבנות גם בארצנו: 23 מקרי מוות בין 1948 ל-1958, שלושה ב-1997 ואחד ב-2004.
כלבת נגרמת על ידי הנגיף Rabies virus, היכול להדביק את כל היונקים. הנגיף קטלני ברובם אם כי יש חיות, בעיקר עטלפים, ששורדות הדבקה בו. בארץ, הנגיף מועבר על ידי כלבים משוטטים, זאבים, תנים ושועלים. נשיכה או שריטה מבעל חיים נגוע בכלבת מעבירה את הנגיף.
הנגיף מתרבה תחילה באזור החדירה לגוף. משם, הנגיפים מגיעים למערכת העצבים ההיקפית והמרכזית ובפרט למוח. הנגיף מופרש מבלוטות הרוק, ויכול להוביל להדבקה. תסמיני המחלה מתפתחים רק עם הגעת הנגיף למוח ואז המחלה קטלנית. זמן הדגירה (מחדירת הנגיף ועד להופעת התסמינים) נמשך ברוב האנשים בין עשרה ימים ועד לשנה ותלוי בעיקר במרחק בין אתר החדירה למוח ובכמות הנגיפים. מוכר מקרה קיצוני של נערה שחלתה שמונה שנים לאחר שננשכה.
תסמיני המחלה התחיליים מזכירים שפעת: כאבי ראש, חום, חולשה ולעתים אי נוחות באזור הנשיכה. לאחר כמה ימים מופיעים תסמינים נוירולוגיים כמו חרדה ובלבול שבהמשך מתפתחים להזיות, נדודי שינה ואך פרכוסים ותרדמת. תסמין אופייני הוא הידרופוביה (מילולית: "פחד ממים") – התכווצויות שרירי הבליעה כתגובה לשתייה. המחלה מובילה למוות לאחר כ-10-20 יום מהופעת התסמינים באדם. חיות נגועות בכלבת עלולות להיות תוקפניות ולנשוך, להזיל ריר מפיהן ולהפגין התנהגות לא אופיינית.
כאמור, מדובר במחלה קטלנית וחשוכת מרפא, והטיפול בחולה מתמקד בעיקר בהקלת הסבל. עם זאת, היו מקרים בודדים בהם בני אדם נרפאו ממחלת הכלבת. ב-2004 דווח על חולת כלבת שהוכנסה לתרדמת ארוכה וקיבלה תרופות נוגדות נגיפים ('פרוטוקול מילוואקי'). החולה נרפאה אך נותרה עם נזקים נוירולוגיים שדרשו שיקום אינטנסיבי. כך טופלו בהצלחה חמישה חולי כלבת נוספים, אך הטיפול נכשל ב-35 אחרים וככל הנראה אינו יעיל. בכל מקרה, הכלבת היא עדיין מחלה קטלנית ביותר - והדרך הטובה ביותר להתמודדות עם המחלה היא לחסן לפני הופעת התסמינים.
כדי למנוע כלבת לאחר חשיפה לנגיף משתמשים בחיסון פעיל (נגיף מומת או מהונדס) וחיסון סביל (נוגדנים נגד הנגיף), שניתן עד עשרה ימים מהחשיפה. לאחר נשיכה או שריטה על ידי בעל חיים החשוד כנגוע, מוזרקים הנוגדנים כנגד הנגיף וניתנת סדרת זריקות של החיסון הפעיל. מתן החיסונים בזמן, לפני הופעת התסמינים, מונע את המחלה - ולכן יש לפנות מיד ללשכת הבריאות הקרובה במידה וננשכתם על ידי בעל חיים, ולהעריך את הצורך בביצוע החיסונים. החיסון הפעיל ניתן גם כטיפול מונע לאוכלוסיות בסיכון, וטרינרים, חוקרי חיות בר ומטיילים למדינות בהן הכלבת נפוצה. הוא אינו נותן הגנה מהמחלה, אך מאפשר לקבל טיפול קל יותר במקרה של חשיפה וככל הנראה מגדיל את משך הזמן מרגע החשיפה שבו חובה להתחיל בטיפול.
כדי למנוע את הפצת הכלבת חשוב לחסן גם כלבים וחתולים, העלולים להעביר את המחלה לבני אדם מחיות בר נגועות. חובת חיסון הכלבים במדינות רבות ומגובה בחקיקה: חובה לחסן כלבים אחת לשנה ומומלץ לחסן גם חתולים ובעלי חיים בפינות חי. חיסון חיות בר נעשה על ידי פיזור פתיונות אכילים המכילים חיסון חי פומי (דרך הפה) ובו נגיף כלבת מוחלש או נגיף אחר שהונדס לבטא חלבוני מעטפת של הנגיף. הפתיונות מפוזרים (גם בישראל) בשטחים נרחבים באמצעות רכבים או מטוסים. בישראל, הכלבת לא נעלמת מאחר והמדינות השכנות אינן מחסנות והנגיף חודר עם חיות נגועות החוצות את הגבול.
לסיכום, אף שהיקף התחלואה בכלבת קטן יחסית למחלות אחרות זו מחלה קטלנית, שעם מודעות, רצון ומשאבים ניתן לצמצם את התחלואה בה במידה ניכרת ואף להיפטר ממנה לחלוטין באזורים שבהם אין חדירה של פרטים נגועים ממדינות שכנות. כדי לצמצם כלבת בישראל צריך:
- להגביר את פיזור פתיונות החיסון בעיקר באזורים הסמוכים לגבולות הצפוניים, שמעבר להם לא מחסנים.
- להקפיד ולחסן חיות מחמד, בעיקר כלבים.
- בכל מקרה של התקלות עם חיית בר, מחמד או משק, שבריאותה והתנהגותה חשודה, יש להימנע ממגע ישיר עם בעל החיים, להתרחק מהמקום ולדווח למוקד רשות בטבע והגנים בטלפון 3639*.
- לגשת לאבחון רפואי במקרי נשיכה או שריטה על-ידי בעל חיים. להנחות ילדים ובני נוער לדווח להורים או לגורם רפואי על כל נשיכה או שריטה של בעל חיים, גם אם הוא מוכר להם.
לקריאה נוספת
- סיכום ארועי הכלבת לשנת 2017 - באתר משרד החקלאות
- על כלבת - באתר המרכז לבקרת מחלות - בארצות הברית
- כלבת - לא לכלבים בלבד - חיידקים, נגיפים ושאר ירקות - בלוג של ביולוג
- כלבת ללא נשיכה - מוות מכלבת בעקבות תרומת כליה. חיידקים, נגיפים ושאר ירקות - בלוג של ביולוג