חובבי הפרפרים בישראל זכו לביקור מפתיע של כוכב עולם הפרפרים - נימפית הלחך (Junonia orithya). זהו פרפר מרהיב ביופיו: כנפי הזכרים צבועות בכחול מתכתי, ומעוטרות בעיגולים דמויי עיניים, בעוד שכנפי הנקבות בגווני חום-אפור (ראו תמונות).
את נימפית הלחך ניתן למצוא באזורים טרופיים באפריקה, דרום אסיה, איי האוקיינוס השקט ואוסטרליה. בישראל, לעומת זאת, הוא מוכר כמבקר נדיר. למרות שישנן אוכלוסיות של הפרפר במדינות שכנות, למשל בערב הסעודית. פרפר זה נצפה בארץ רק לעיתים נדירות - פרט בודד נודד לארצנו פעם בכמה שנים. לעומת זאת, בחודשים האחרונים (סתיו 2017) נצפו עשרות פרפרי נימפית הלחך בדרום הנגב. הפעם ברור שלא מדובר בפרפרים בודדים שטעו בנדידתם, אלא באוכלוסיה מתרבה שהקימה מספר דורות. האוכלוסיה הנוכחית בישראל מתרבה על צמחי ליפיה זוחלת (Phyla nodiflora).
תופעה דומה של התרבות נימפית הלחך בארץ לא נצפתה כבר עשורים - מאז ההיעלמות של מושבה קטנה בערד, שהופיעה בשנת 91 ושרדה כשלוש שנים.
מאיפה כל הפרפרים האלו הגיעו? כאמור, אוכלוסיות נימפית הלחך קיימות במדינות קרובות, באסיה ובאפריקה. בשנת 2016 נאסף פרט בודד של נימפית הלחך מדרום הנגב על ידי חוקר מאוניברסיטת סנט פטרסבורג, ונבדק גנטית על-מנת לקבוע האם הוא שייך לאוכלוסיה האסייתית או האפריקאית. ממצאי הבדיקה פורסמו במאמר, שמחבריו הסיקו כי הפרטים שנצפים בישראל שייכים לאוכלוסיה האסייתית, הנודדת מדרום-מזרח לצפון-מערבה של היבשת.
אנחנו מקווים שהאוכלוסייה בישראל תישמר ואולי אף תשרוד לשנים הבאות. בינתיים, מוזמנים להתרשם מהתמונות הנפלאות שצילם מיקי ללום:
זכר של נימפית הלחך עם כנפיים פתוחות. מתחתיו, נקבה עם כנפיים סגורות
נימפית הלחך, נקבה
זכר (משמאל) במרדף אוירי אחר נקבה (מימין)
זכר, על הצמח ליפיה זוחלת
זכר ונקבה על ליפיה זוחלת
לקריאה נוספת:
- נימפית הלחך, באתר "זיהיתי בפרפר"
- איפיון גנטי של פרט של נימפית הלחך שנצפה בארץ (מאמר: Lukhtanov et al., 2016)
אנו מודים לירון משען ולאופיר תומר על עזרתם בהכנת הידיעה
בתמונה הראשית: שני זכרים של נמפית הלחך. צילמה שרה דויטש