הצלם אבי לבנה תיעד תופעה מרתקת, שתועדה רק לעתים נדירות: זכר של קטת הכתר (Pterocles coronatus) שמרווה את צמאונו של אפרוח.
קטת הכתר היא עוף מדברי, המצוי בישראל באזור הנגב והערבה. כמו מינים אחרים במשפחת הקטיים (Pteroclididae), ניתן לצפות בו בהתנהגות מרתקת של טיפול אבהי: הזכרים מאתרים מקורות מים, טובלים את גחונם ואוגרים מים בנוצות מיוחדות בעלות מבנה ספוגי. כעת, מלאים במים, הם עפים אל אזור הקינון ומרווים את צמאונם של האפרוחים. בזכות פעילות זו של הזכרים, אפשר להסתכל עליהם כעל הסופרטנקר של הטבע - מטוס לכיבוי שרפות עם קיבולת גבוהה של נשיאת מים.
בתמונה אנו צופים בהשקיית האפרוח על ידי הזכר - הזכר מזדקף ומבדר את נוצות הגחון שלו, והאפרוח יונק את המים מהנוצות בתוך מספר דקות.
מה עם הנקבות? הן גם מסוגלות להביא לאפרוחים מים באופן דומה, אבל כיוון שהן לא מצוידות בנוצות הספוגיות, כמות המים שהן יכולות לשאת קטנה יותר בהרבה. בזכות יכולת נשיאת המים של ההורים, האפרוחים חסרי יכולת התעופה יכולים לשהות במקום מוגן ולא להתקרב למקורות המים – אליו עלולים להגיע גם טורפים.
קטת הכתר נחשבת מין מוגן בישראל, הנמצא בסכנת הכחדה אזורית (כלומר, לא בעולם כולו, אלא רק באזורנו). אוכלוסיית המין בארץ, שבעבר כללה כ-500 זוגות מקננים, קטנה למחצית בשני העשורים האחרונים. הסיבה לכך היא ככל הנראה פגיעה בבית הגידול המדברי בו חיות הציפורים ומחסור בנקודות שתייה של מים נקיים. אנחנו מקווים שעוף מעניין זה ימשיך להתקיים בארצנו גם בדורות הבאים. בינתיים, אתם מוזמנים להתרשם מהתיעוד של הובלת המים.
זכר של קטת הכתר מספיג את נוצות גחונו במים. צילם אבי לבנה.
הזכר מתכונן לתעופה, בעוד שעודפי המים שלא נספגו מטפטפים בחזרה לבור המים.
האפרוח רוכן מתחת לאביו ויונק את המים מנוצות הגחון. צילם אבי לבנה.
לקריאה נוספת
פוסט קודם במדע גדול בקטנה בנושא קטות. כתבה: קרן אור
קטת הכתר – באתר הצפרות הישראלי