במבט ראשון בתמונה המבעיתה הזו, נראה שמדובר בגולגולת עם עצמות מוצלבות לצידה.
למעשה, בתמונה שצילם הצלם פאיז בוסטמנטה (Faiz Bustamente) מסינגפור מתועד פגר זבוב ממשפחת הבוהקניים (Calliphoridae), שמהראש והחזה שלו מגיחים גופי-פרי של פטריה טפילית. במילים אחרות, מדובר בסיטואציה שמזכירה פריצת החייזר בסרט "הנוסע השמיני".
פטריות טפיליות מסוגים שונים מסוגלות להדביק חרקים ושאר פרוקי רגליים. קורי הפטריה משתלטים על רקמות גופו של החרק וגורמים למותו. לאחר מכן מגיחים מגופו של החרק גופי הפרי, שמשחררים נבגים המסוגלים להדביק קרבנות נוספים.
בחלק מהמקרים, פטריות טפיליות אפילו מסוגלת לשנות את התנהגות הפונדקאי: הפטרייה Ophiocordyceps unilateralis, שמדביקה נמלים מסוימות, גורמת לנמלה לטפס על קצוות ענפים ולנעוץ בהם את לסתותיה באופן שמאפשר פיזור יעיל של נבגי הפטרייה. הנמלים עושות זו כאילו היו "זומבים" - בניגוד להתנהגותן הטבעית, ולתועלת הפטרייה בלבד. למעשה, ממש לאחרונה פורסם מחקר שמצא שהפטרייה אינה מתיישבת במוחה של הנמלה, אלא מתיישבת ברקמות רבות בגופה - בשליטה ישירה על השרירים, או באמצעות הפרשת כימיקלים.
למרות ההשפעה המפחידה על חרקים, פטריות טפיליות של חרקים אינן מסוכנות לאדם. אפשר אפילו להשתמש בפטריות המבעיתות למטרות שימושית - פטריות שתוקפות מיני חרקים מזיקים עשויות לשמש לצורכי הדברה ביולוגית, ופטריות מסוימות אף משמשות למאכל ולרפואה עממית באזורים מסוימים בעולם.
https://www.youtube.com/watch?v=XuKjBIBBAL8
סרטון של ערוץ ה-BBC על פטריות המדביקות חרקים, לרבות פטריית הנמלים הזומביות, בקריינות של סר דיוויד אטנבורו
לעיון נוסף
אתר הצלם - Mirrorless Macro Photography
הנמלה שהפכה לפטריה - נעם לויתן, מכון דוידסון (11.2017)
פטריות טפיליות של חרקים בשימוש הדברה
פטריות קורדיספס בשימוש הרפואה העממית בסין