מעטים הם המחזות המרשימים בטבע כמו מחול של זרזירים מצויים (Sturnus vulgaris).זרזירים נוטים להתלהק בקבוצות היכולות למנות עשרות אלפי פרטים, ולקראת השקיעה הם פוצחים במחול מרשים ומסונכרן להפליא מעל לאתרי הלינה שלהם.
אלפי זרזירים עפים בתיאום מדהים, בקבוצות אשר צפיפותן משתנה תמיד, מחליפות כיוונים ומשנות מהירויות בקצב מרשים, ולעיתים מתפרקות לקבוצות קטנות יותר וחוזרות ומתחברות לקבוצה אחת. אז איך ומדוע כל זה קורה?
קודם כל, מדוע הם עושים זאת? לצערנו, התשובה לא כל כך ברורה. ייתכן וזה קשור להגנה מטריפה – קבוצות המונות פרטים רבים מפחיתות את הסבירות של כל פרט להיטרף. בנוסף, התנועות הרבות של הפרטים בקבוצה כפי הנראה מסייעות בעצמן בהגנה מטריפה – הגלים הנעים בתוך הקבוצה מעבירים מידע לפרטים רחוקים לגבי הימצאותו של טורף (עוף דורס כגון בז), ושינויי הכיוון והדחיסות של הקבוצה מקשים על הטורף להינעל על פרט מסויים ולצוד אותו. אך בנוסף לכך, ייתכן שלהתלהקות יש חשיבות גם בהעברת מידע בין פרטים שונים, ייתכן לגבי אתרי לינה ושיחור מזון.
השאלה השנייה היא איך הם עושים זאת? ובכן, מחקרים בהם צילמו להקות של אלפי זרזירים ומידלו את התנועה שלהם מתמטית הראו שזרזירים שומרים על המבנה המורכב של הקבוצה בעת המחול על ידי מעקב אחר שישה עד שבעה השכנים הקרובים, בלי תלות במרחק שלהם. לכן, גם כאשר הקבוצה "מתרחבת" והצפיפות של הפרטים יורדת, הם עדיין מצליחים לשמור על המבנה של הקבוצה, מכיוון שהזרזירים פשוט עוקבים אחר תנועותיהם של השכנים שלהם, שנשארים עדיין בשדה הראייה. מכיוון שכל זרזיר מגיב לזרזירים הקרובים אליו, אין לקבוצה מנהיג, והתנועה של הקבוצה כולה נראית דומה ל"יצור" אחד בעל דעה משלו.
גם אצלנו בארץ ניתן למצוא זרזירים בלהקות גדולות (אם כי מספריהם ירדו בצורה ניכרת בשנים האחרונות), וישנן מקומות בהם ניתן לצפות במחולים לפני הלינה. אך כדאי לכם למהר – הזרזירים רק חורפים בארץ, ובקרוב יעזבו אותנו למשכנות צפוניים יותר.
מקורות
1.מאמר סקירה אודות מחול הזרזירים
2. אודות הזרזיר המצוי מאתר הצפרות הישראלי