לפני מספר ימים דיווח ארגון הבריאות העולמי על התפרצות דבר ריאתי במדגסקר. מהי בדיוק מחלת הדבר?, מה קורה במדגסקר? ואיך זה משפיע על מטיילים באזור?
ארגון הבריאות העולמי (WHO) הודיע על התפרצות צורה קטלנית ומידבקת של מחלת הדבר, דבר ריאתי, במדגסקר, החל מחודש אוגוסט 2017. נכון ל-12 לאוקטובר, דווח על 561 מקרי דבר, 415 מהם אובחנו כדבר ריאתי. התפרצות זו גבתה עד כה 57 קורבנות (כ-10% מהחולים).
מחלת הדֶבֶר (plague) נגרמת על ידי חיידקי Yersinia pestis. חיידקים אלו מאכלסים חיות בר שונות (בעיקר יונקים קטנים), ובמרביתן הם לא גורמים למחלה. החיידקים מועברים מחיה לחיה על-ידי עקיצת פרעושים. הם גם מסוגלים להדביק חולדות, שנפוצות בסביבת בני אדם. אדם שנעקץ על ידי פרעוש נגוע בדבר עלול לפתח את מחלת הדבר המפשעות (bubonic plague), זיהום חיידקי חמור שכולל התנפחות של קשריות לימפה, בין היתר באזור המפשעה, חום גבוה ונמק ברקמות שונות. ללא טיפול אנטיביוטי מתאים, דבר המפשעות גורם לתמותה ב- 60-90% מהמקרים. דבר המפשעות עשוי להתפתח לצורות קטלניות יותר, ששיעור התמותה מהן קרוב למאה אחוזים ללא טיפול: דבר הדם (דבר ספטיסמי), שכולל זיהום נרחב של החיידק בדם, והדבר הריאתי (pneumonic plague), שגורם לזיהום בריאה. הדבר הריאתי עובר מאדם לאדם ללא מעורבות בעלי חיים או פרעושים, על ידי הפצת חיידקי הדבר באמצעות טיפות זעירות שנפלטות בזמן שיעול, עיטוש או דיבור - ולכן הוא יותר מידבק בהשוואה לצורות האחרות של המחלה.
מחלת הדבר גרמה למגיפות קטלניות במהלך ההיסטוריה האנושית, והמפורסמת בהן היא מגפת "המוות השחור במאות ה-17-14, שקטלה כרבע מאוכלוסיית אירופה.
מאיפה הגיע הדבר למדגסקר? מדגסקר הוא מקום אנדמי לדבר, זאת אומרת, החיידקים מאכלסים אוכלוסיות בעלי חיים באי, ומדי שנה גורמים להדבקת בני אדם בדבר המפשעות בעקבות עקיצת פרעושים נגועים. עם-זאת, ההתפרצות האחרונה כוללת מקרי דבר ריאתי, שמסוגלים להדביק ישירות מאדם לאדם, ולכן ארגוני הבריאות מחשיבים את ההתפרצות הזו לאירוע חמור ויוצא-דופן. עם-זאת, ארגון הבריאות העולמי העריך,שכרגע הסיכון של מטיילים להידבק הוא נמוך ושהסיכון שהתפרצות הדבר תצא מהאי למדינות אחרות הוא נמוך, ולכן לא המליץ על הגבלות מסע. יצוין שדווחו מקרי הדבקה של מטיילים במחלה, ואחד מהם, מאמן כדורסל מאיי סיישל, נפטר מהמחלה.
ארגון הבריאות העולמי ממליץ ליידע תיירים למדגסקר על התפרצות המחלה, ולתיירים להימנע מקרבה לחיות בר מתות, להשתמש בחומרים דוחי-חרקים ולהימנע ממגע עם בני אדם חולים. במידה ומטיילים במדגסקר חושדים שנחשפו לחיידק - למשל מגע קרוב עם אדם חולה או עקיצה פרעוש נגוע, או במידה ומופיעים תסמינים חשודים (כמו עלייה בטמפרטורת הגוף, התנפחות של קשריות לימפה או קוצר נשימה המלווה בשיעול דמי), יש לפנות לגורם רפואי בהקדם ולקבל טיפול אנטיביוטי מתאים. נכון לפרסום הידיעה, לא פורסמו הנחיות מסע של משרד הבריאות הישראלי.
ארגון הבריאות העולמי אף העביר למדגסקר כ-1.2 מיליון מנות אנטיביוטיקה לטיפול במחילה ולמניעת הדבקה של אנשים שנמצאים בסיכון לחשיפה לחיידקים, וכ-1.5 מיליון דולר למאבק במגיפה. אנו מקווים כמובן שמאמצי ארגוני הבריאות ישאו פרי, ושההתפרצות הנוכחית תסתיים במהרה.
-
הבהרה: מכיוון שמדובר באירוע חדשותי, המידע על היקף ההתפרצות והנחיות המסע עשויים להשתנות. אין לראות בידיעה זו הנחיית מסע, ולכל שאלה פרטנית, ניתן להתייעץ במרפאת המטיילים.
לקריאה נוספת:
לקריאה נוספת
- על מחלת הדבר, מתוך "חיידקים, נגיפים, ושאר ירקות - בלוג של ביולוג" - קישור
- ידיעה של ארגון הבריאות העולמי (3.10.2017) - קישור
- ידיעה מאתר החדשות של עיתון Science - קישור
- פעילות ארגון הבריאות העולמי לטיפול בהתפרצות במדגסקר (6.10.2017) - קישור
- הנחיית מסע למדגסקר של הסוכנות האמריקאית למניעת מחלות (12.10.2017) - קישור