מתכוננים לעשות ניתוח לקיצור קיבה שמערב טבעת? חשוב שתשאלו את הכירורג/ית אודות הסיכון הבא:
כאשר מדברים על ניתוחים לקיצורי קיבה, ישנם כמה ניתוחים שמשתמשים בטכניקה שמערבת טבעת. הטבעת - ברוב המקרים מתכווננת, בחלקם לא מתכווננת - נועדה כדי להגביל את נפח הקיבה ובכך להפחית את כמות המזון שאדם יכול להכניס לתוכה (מדובר בכמויות מקסימליות קטנות מאד, לעיתים לא יותר מחצי או רבע צלחת צהריים טיפוסית). הטבעת מוחדרת לגוף ומתכווננת על שריר הקיבה מבחוץ, כמו גומיה על בלון.
אבל, הנה דבר מעניין ומעט מפחיד - ישנה אפשרות שבעקבות פציעה של הקיבה (ארוזיה), הקיבה תבנה מחדש מסביב לטבעת בצורה כזו שבשלב מסויים הטבעת "תהגר" לתוך הקיבה. ניתן לדמיין זאת כאילו האדם בלע את הטבעת.
מחקר ישן יחסית מ-2001 הדגים שבקרב כ-2500 מטופלים שעברו ניתוחים עם טבעת, 1.68% לערך חוו את התופעה הזו כך שלא ניתן לומר שסיבוך זה הוא נפוץ.
כמו כן במחקר לא תוארו מקרי מוות ולא מצאנו עדויות אחרות לכך בספרות המקצועית, אך תועדו כאבים ודימומים שמיוחסים לכך.
הטיפול פשוט אגב - הוצאת הטבעת בניתוח. אמנם זה עוד ניתוח, אבל אין הוא מסובך.
מטא-אנליזה מ-2010 (שקלול תוצאות מחקרים) שכללה 19 מחקרים ו-19,700~ מטופלים מצא ששיעורי הארוזיה דומים למחקר הקודם (כ- 1.03%) וכן ציינה שהארוזיה נמצאה במתאם בינוני עם החלקת טבעת (החלקת הטבעת על הקיבה הגורמת לפציעתה).
המסקנה של אותה מטא-אנליזה הינה כי שיפור הטכניקה בניתוח יוכל להפחית את ההחלקות ובכך גם את הארוזיה.
לסיום נציין שבשנים האחרונות ניתוחי הטבעות השונים התמעטו וכיום ניתוחים לקיצור קיבה הם שונים בהחלט. מבטיחים פוסטים נוספים על כך בקרוב.
מקורות: