תדמיינו את זה. ימי הביניים, אתם משתעלים ללא תקנה והרופא הטוב עם המסיכה המשונה טוען שיש רק טיפול אחד ויחיד - הקזת דם למען איזון המרה האדומה היתרה אצלכם! טאם טאם טאם [1].
נשמע פרימיטיבי ומיושן מאד, לא? אבל כן, גם במאה ה-21 יש לפחות מחלה אחת שאנחנו מכירים שאחד הטיפולים העיקריים בה הוא הקזת דם.
המוכרומטוזיס הינה מחלה גנטית הפוגעת בעיקר באוכלוסיה הנורדית, אשר גורמת לספיגת יתר של ברזל. האיברים העיקריים שנפגעים הם הרקמות שבהן ברזל מצטבר בדרך כלל, כמו הכבד, הלבלב, הלב ועוד, ושם גורם לאי ספיקות, ובמילים אחרות - לפגיעה סופנית למדי באיברים הללו [2].
הכוונה בהקזת דם (פלמבוטומי, תודה ששאלתם) היא פשוטה כמשמעה – הוצאת כמויות של דם מהאדם בכוונת תחילה. מדובר על הוצאה של 450-500 מ"ל של דם באופן שבועי בהתחלה ולאחר כמה זמן מינון ההקזות משתנה. ההקזות מפחיתות את ריכוזי הברזל בגוף ובכך מצליחות להפחית את הסיכון בהרס האיברים [2,3].
אז מסתבר שחכמי קדם שניסו לרפא מחלות זיהומיות, כמו הדבר הנורא של המאה ה-14, צדקו בצורה שונה לגמרי, לפחות כשמדובר במחלה תורשתית אחת ספציפית. ספרו לנו בתגובות על טיפולים משונים אחרים מהעבר שהתגלו או אולי יתגלו כבעלי פוטנציאל!
מקורות:
[2] doi:10.1046/j.0269-2813.2002.01371.x