מי לא אוהב פנדות?
כולם מכירים את הפנדה הענקית (Ailuropoda melanoleuca) - דב שחור לבן, שמנמן ומגושם שלמרות השתייכותו לסדרת הטורפים (Carnivora) הוא למעשה "טבעוני" ש 99% ממזונו מורכב מבמבוק.
אבל יש גם פנדה אחרת, קצת פחות מוכרת - הפנדה הזנובה (Ailurus fulgens), הידועה גם בשם "פנדה אדומה" או כפי שמכירים אותה מהדפדפן המפורסם "Fire fox". גם הפנדה הזנובה שייכת לסדרת הטורפים, וגם היא אוכלת בעיקר במבוק, למרות שמזונה מגוון יותר והיא ניזונה גם מצמחים אחרים, מפירות וביצי ציפורים.
מלבד הנטיות הקולינריות המשותפות, בין שתי הפנדות יש מרחק רב.
אמנם שתיהן משויכות כאמור לסדרת הטורפים, אבל בתוך הסדרה הן משתייכות לשתי משפחות שונות לגמרי. זה מרמז על כך שהקרבה ביניהן רחוקה למדי.
הפנדה הענקית שייכת למשפחת הדוביים (Ursidae). בעולם יש רק 5 סוגים ו-8 מינים של דובים.
האב הקדמון של כל הדובים חי לפני יותר מ-22 מליון שנים והוא היה דומה בגודלו דווקא לפנדה האדומה. מאב קדמון זה התפצלה המשפחה לשניים. שושלת אחת הובילה בסופו של דבר ליצירת כל מיני הדובים שאנחנו מכירים היום, ושושלת שנייה הביאה ליצירה של מין אחד בלבד. ניחשתם נכון - הפנדה הענקית. משתמע מכך שהפנדה התפצל למעשה משאר הדובים כבר לפני כמעט 22 מליון שנים.
הפנדה הזנובה העסיקה את הטקסונומים (העוסקים במדע הסיווג והמיון של עולם החי) לא מעט בקביעת מיקומה בעולם החי, ורק לפני כ-15 שנים מיקומה נקבע סופית. אם בעבר חשבו שהיא קרובה לדובים או לדביבונים, הרי שמחקר משנת 2000 קבע שהיא נכללת במשפחה משל עצמה, "פנדות זנובות" (Ailuridae), לצד משפחות כמו הסמוריים, הרקוניים והבואשיים.
עד כמה רחוקות הפנדה הענקית והפנדה הזנובה? למעשה לפנדה זנובה יש יותר מן המשותף עם כלב ים מאשר עם הפנדה הענקית!
האב הקדמון המשותף של הפנדה הענקית והפנדה הזנובה הופיע לפני כ 46 מליון שנים. מאוחר יותר התפצלו ממנו שתי שושלות - שושלת הדובים ושושלת אחרת, שממנה נוצרו לפני כ 30 מיליון שנים הטורפים הימיים (כלבי ים, אריות ים, ניבתנים ועוד) וגם טורפים קטנים כמו הסמור, הדביבון, הבואש, והפנדה הזנובה.
אז איך למעשה הן קיבלו את אותו שם?
בשנת 1821 תאר מייג'ור ג'נרל תומאס הארדויק את הפנדה הזנובה במאמר שהוגש לאגודה הלינאית. משערים שמקור השם פנדה הוא מהשם המקומי "nigalya ponya" שיתכן שפירושו "רגלי במבוק". ככל הנראה השם פנדה הוא עיוות של המילה ponya. הפנדה הענקית תוארה במדע רק 48 שנה לאחר מכן, ונקראה כך בשל דמיונה לפנדה הזנובה, ובשל העובדה שגם היא ניזונה מבמבוק.
מקורות וקריאה נוספת:
https://blogs.scientificamerican.com/thoughtful-animal/7-things-you-didne28099t-know-about-red-pandas/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307490/